Ауторски текст Београд

Грубо кршење Закона и статута града Београда

Ових месеци смо сведоци грубог кршења и Закона о главном Граду и статута града Београда од стране председника Скупштине града Београда, Николе Никодијевића.  Дотични ни до дана данашњег није расписао локалне изборе у Младеновцу иако је рок за то био 20 септембар.  Самим тим се на нелегалан начин продужава рад привременом органу у Младеновцу.

 

MladenovacFoto: jkpmladenovac.co.rs

 

Дана 16.07.2015. године Скупштина града је на седници донела одлуку о распуштању Скупштине градске општине Младеновац и на истој донела решење о именовању председника и чланова привременог органа градске општине Младеновац. Одлука и решење су изашли у службеном гласнику Београда под бројем 42/15.

У статуту града Београда члан 94. Став 3, је јасно прецизирано, „Председник Скупштине града расписује изборе за одборнике скупштине градске општине у року од два месеца од  ступања на снагу одлуке о распуштању скупштине градске општине“ , па како је рок од два месеца већ одавно истекао за расписивање избора, председник градске Скупштине Београда грубо крши Закон о главном граду и статут града Београда.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ из Младеновца је већ захтевао од министарства локалне самоуправе да изврши надзор над радом председника градске скупштине, али ни до данас није добио никакав одговор.

Покрет сматра да су оваквим чином погажена сва елементарна демократска , Уставна и бирачка права грађана Младеновца и да има елемената и за кривичну одговорност појединаца.

Јуче је више десетина грађана Младеновца, предало на писарницу градске Скупштине захтев  за расписивање избора адресиран на председника Скупштине,  Николу Никодијевића.  У захтеву се од њега тражи да одмах и без услова распише локалне изборе у Младеновцу.

У међувремену је одборничка група Демократске странке  на јучерашњој седници поднела предлог да се у Дневни ред  23. Седнице Скупштине града Београда уврсти и тачка Обавезујућа препорука председнику Скупштине града за расписивање избора у Младеновцу.  На седници која је уследила након тога донета је одлука да избори у Младеновцу буду тек следеће године заједно са осталим београдским општинама. Скупштинска већина сматра да је тако „логичније“ и јефтиније, јер је Младеновац једна од најсиромашнијих градских општина.

Наш покрет сматра да власт не може да се руководи логиком него законским процедурама. Ако се будемо водили логиком, а не законима и правилима, држава би веома брзо могла да буде у колапсу а криминал би био драстично у порасту.

У наредном периоду ћемо наставити борбу против оваквог и сличних јавашлука тренутне власти.

Доста је било!

 

Прилози:
Захтев Николи Никодијевићу за расписивање избора
Део статута београда (члан94)
Представку министартству локалне самоуправе
Предлог одборницке групе ДС-а да се расписивање избора на скупштинској седници уврсти у дневни ред

 

Милан Милојевић
Координатор за Младеновац

 

Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар