Autorski tekst Beograd

Grubo kršenje Zakona i statuta grada Beograda

Ovih meseci smo svedoci grubog kršenja i Zakona o glavnom Gradu i statuta grada Beograda od strane predsednika Skupštine grada Beograda, Nikole Nikodijevića.  Dotični ni do dana današnjeg nije raspisao lokalne izbore u Mladenovcu iako je rok za to bio 20 septembar.  Samim tim se na nelegalan način produžava rad privremenom organu u Mladenovcu.

 

MladenovacFoto: jkpmladenovac.co.rs

 

Dana 16.07.2015. godine Skupština grada je na sednici donela odluku o raspuštanju Skupštine gradske opštine Mladenovac i na istoj donela rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa gradske opštine Mladenovac. Odluka i rešenje su izašli u službenom glasniku Beograda pod brojem 42/15.

U statutu grada Beograda član 94. Stav 3, je jasno precizirano, „Predsednik Skupštine grada raspisuje izbore za odbornike skupštine gradske opštine u roku od dva meseca od  stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine gradske opštine“ , pa kako je rok od dva meseca već odavno istekao za raspisivanje izbora, predsednik gradske Skupštine Beograda grubo krši Zakon o glavnom gradu i statut grada Beograda.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ iz Mladenovca je već zahtevao od ministarstva lokalne samouprave da izvrši nadzor nad radom predsednika gradske skupštine, ali ni do danas nije dobio nikakav odgovor.

Pokret smatra da su ovakvim činom pogažena sva elementarna demokratska , Ustavna i biračka prava građana Mladenovca i da ima elemenata i za krivičnu odgovornost pojedinaca.

Juče je više desetina građana Mladenovca, predalo na pisarnicu gradske Skupštine zahtev  za raspisivanje izbora adresiran na predsednika Skupštine,  Nikolu Nikodijevića.  U zahtevu se od njega traži da odmah i bez uslova raspiše lokalne izbore u Mladenovcu.

U međuvremenu je odbornička grupa Demokratske stranke  na jučerašnjoj sednici podnela predlog da se u Dnevni red  23. Sednice Skupštine grada Beograda uvrsti i tačka Obavezujuća preporuka predsedniku Skupštine grada za raspisivanje izbora u Mladenovcu.  Na sednici koja je usledila nakon toga doneta je odluka da izbori u Mladenovcu budu tek sledeće godine zajedno sa ostalim beogradskim opštinama. Skupštinska većina smatra da je tako „logičnije“ i jeftinije, jer je Mladenovac jedna od najsiromašnijih gradskih opština.

Naš pokret smatra da vlast ne može da se rukovodi logikom nego zakonskim procedurama. Ako se budemo vodili logikom, a ne zakonima i pravilima, država bi veoma brzo mogla da bude u kolapsu a kriminal bi bio drastično u porastu.

U narednom periodu ćemo nastaviti borbu protiv ovakvog i sličnih javašluka trenutne vlasti.

Dosta je bilo!

 

Prilozi:
Zahtev Nikoli Nikodijeviću za raspisivanje izbora
Deo statuta beograda (član94)
Predstavku ministartstvu lokalne samouprave
Predlog odbornicke grupe DS-a da se raspisivanje izbora na skupštinskoj sednici uvrsti u dnevni red

 

Milan Milojević
Koordinator za Mladenovac