Politika Saopštenje

Glasanje van prebivališta i u dijaspori

Ovi izbori mogu da budu prekretnica. Vučić je pobediv. Ušli smo u ovu trku da motivišemo građane da glasaju i da podignemo izlaznost. Ako želite da glasate, a znate da u vreme izbora nećete biti kod kuće, način ipak postoji.

Ako u vreme izbora boravite u inostranstvu ili ćete biti negde u Srbiji van prebivališta, ipak možete glasati ako se registrujete ove nedelje.

Prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku, 5 dana pre zatvaranja biračkog spiska, građanin može da podnese zahtev za glasanje van svog biračkog mesta. Ako građanin glasa u inostranstvu taj zahtev podnosi diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije, a ukoliko glasa u Srbiji samo van svog prebivališta, zahtev podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi boravišta. Taj rok ističe ove nedelje – 11. marta.

Član 15.
Dan posle raspisivanja izbora, opštinska, odnosno gradska uprava koja ažurira birački spisak za područje jedinice lokalne samouprave obaveštava građane da nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Član 16
Dan posle raspisivanja izbora, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije obaveštavaju birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Ministarstvo nadležno za poslove uprave u obavezi je da odmah po raspisivanju izbora tu činjenicu objavi na sajtu ministarstva.

O zahtevu iz stava 1. ovog člana rešava opštinska, odnosno gradska uprava po mestu prebivališta birača u zemlji.

Birač koji ima boravište u inostranstvu može preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njemu upisani u birački spisak.

Obaveštenje iz stava 4. ovog člana može se dati putem telefona, telefaksa ili putem elektronske pošte.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde, a zahtev za glasanje u inostranstvu ovde.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

13
Ostavite komentar

avatar
2500
11 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
SasaSrdjanaZoranJovanNevena Recent comment authors
najnoviji najstariji
Zumbul
Gost
Zumbul

Evo linka za prijavljivanje u Torontu. Ima nas mnogo ovde. Treba animirati ljude da izađu i glasaju protiv diktatorskog režima. Dosta je bilo!
http://www.toronto.mfa.gov.rs/lat/news.php

Nevena
Gost
Nevena

Molim vas da prijateljima, naročito onima koji imaju poznanike u Vankuveru, prosledite ovu fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/GlasanjeVankuver/
Pokušavamo da izdejstvujemo da nam otvore glasačko mesto u Vankuveru, iako nismo dobili čak ni šansu da skupimo 100 glasača, te pokušavamo sami da se organizujemo. Hvala!

Putnik
Gost
Putnik

Ali šta da radim kada sam za prvi krug u Srbiji, kod kuće i glasam na svom biračkom mestu, a za drugi krug, ako ga bude, nisam tu, već u inostranstvu. Da li je moguće da se prijavi samo za drugi krug?

Putnik
Gost
Putnik

Ima li informacija do kada i kako se prijaviti za glasanje u inostranstvu ako dodje do drugog kruga, samo za drugi krug?

Ivana Nedeljkovic
Gost
Ivana Nedeljkovic

Odlicno! Hvala! U Holandiji je dovoljno poslati mail sa popunjenim formularom i skeniranim pasosem na adresu: konzularno.hag@mfa.rs
Link za formular mozete naci ovde:http://www.konzulati-rs.de/izbori-cir.html
Dosta je bilo!

Srdjana
Gost
Srdjana

Po kom zakonu se trazi skenirani pasosa?! Ne trazi se ni jednim.
Mi smo vec upisani u biracki spisak u Srbiji a konzularno predstavnistvo je duzno samo da nasu prijavu dostavi opstinskom organu radi provere.

Aleut
Gost
Aleut

Da li se vrši posebno registracija za drugi krug?

Djordje
Gost
Djordje

Kopija prijave boravka u inostranstvu nije neophodan dokument. Traži se samo u Berlinu. Pozdrav iz Minhena.

Nevena
Gost
Nevena

Ako želite da se prijavite za glasanje iz Vankuvera, na ovoj fejsbuk stranici pokušavamo da okupimo 100 glasača kako bi nam otvorili glasačko mesto:

https://www.facebook.com/GlasanjeVankuver/

Bogdan Djukic
Gost
Bogdan Djukic

Ovo je moj skromni doprinos za animiranje glasaca iz inostranstva: http://glasaj.azurewebsites.net/. Ukratko, pojednostavio sam proceduru prijavljivanja za glasanje u inostranstvu u par koraka. Ceo proces mozete da zavrsite preko svog telefona. Nadam se da cu bar par ljudi iz dijaspore na ovaj nacin ubediti da izadju na predstojece izbore. Bolji domen bi trebalo da dobijem sutra (www.glasajizinostranstva.com), a zapoceo sam i proceduru za SSL enkripciju (za one kojima je privatnost bitna). Ceo projekat je open source, i moze se naci na: https://github.com/bdjukic/glasajDijasporo.

Jovan
Gost
Jovan

Pitanje-ako u prvom krugu glasam u svom mestu boravka, a u drugom krugu (koji pada na Uskrs, pa ću biti kod rodbine u drugom gradu, što će biti čest slučaj za ove izbore) van svog boravišta, da li podnošenjem zahteva sebe dovodim u situaciju da u oba kruga glasam van svog prebivališta ili se ovaj zahtev može podneti i zmeđu dva kruga, dakle da važi za glasanje van prebivališta samo za drugi krug? hvala

Zoran
Gost
Zoran

Pozdrav svima,
Za sve koji planiraju da obave glasanje na 2 različita mesta za prvi i drugi krug (nadamo se da će ga biti), informacija iz ambasade u Minhenu je da to nije moguće. Glasanje u prvom i drugom krugu mora biti obavljeno na istom biračkom mestu.
Takođe ako niste glasali u prvom krugu moguće je glasanje u drugom na biračkom mestu na kom ste prijavljeni.
Ako neko ima drugačiju informaciju, slobodno me demantujte 🙂

Sasa
Gost
Sasa

Ja sam registrovan u Valjevu a zivim u NS ali nisam prijavljen jer sam podstanar,kako mogu da glasam iz NS