Politika Saopštenje Skupština

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Maje Gojković i ostalih predsedavajućih u Skupštini

Poslanička grupa Dosta je bilo podnela je krivičnu prijavu protiv predsedavajućih u Narodnoj skupštini: Maje Gojković, Veroljuba Arsića, Vladimira Marinkovića i Đorđa Milićevića, zbog zloupotrebe službenog položaja, povrede slobode govora i javnog istupanja i sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog delovanja i udruživanja.

Tokom sednice na kojoj se raspravljalo o budžetu za 2018, predsedavajući u Skupštini zloupotrebili su svoj položaj, grubo prekršili Poslovnik i krali vreme za raspravu po amadmanima. Prema Poslovniku, svaki poslanik ima dva minuta da obrazloži svoj amandman, ali predsedavajući su krali vreme tako što su svakom poslaniku SNS zaokružili vreme na dva minuta – bez obzira da li je govorio 1,17 minuta, 1,45 ili 1, 78 minuta. Na taj način su tri dana falsifikovali dužinu trajanja izlaganja poslanika vladajuće većine. Uvidom u sistem e parlamenta nedvosmisleno je utvrđeno da je poslanicima evidentirano utrošeno vreme od dva minuta iako su znatno kraće govorili.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi DJB, prijavljeni su navedena dela učinili svesno kako bi naneli štetu opozicionim narodnim poslanicima i veštački skratili Poslovnikom predviđeno ukupno vreme za raspravu od 600 minuta čime je nanesena teža povreda prava zloupotrebom službenog položaja i nesavesnim radom u službi.

Saša Radulović je  predsedavajuće odmah  javno upozorio da čine krivično delo što znači da su svesni i upozoreni hteli izvršenje krivičnog dela i da nisu hteli da spreče postupanje koje je za cilj imalo da spreči opozicione poslanike da koriste svoja Ustavom i zakonom garantovana prava.

Podsećamo, SNS i njihovi koalicioni partneri su podneli preko 300 amandmana na prva dva zakona koja su bila na dnevnom redu, dok je budžet za 2018. godinu bio tek šesta tačka dnevnog reda. Podneli su besmislene amandmane kako bi potrošili svo vreme za raspravu, zaštitili ministra i sprečili da građani čuju amandmane opozicije na budžet za 2018. godinu. Protivno Poslovniku, kukavički su povukli amandmane nakon pretresa o amandmanima iako Poslovnik propisuje da je to moguće uraditi do kraja pretresa, a ne nakon tog vremena.

Dva dana pre početka rasprave, predsednica Skupštine protivno Poslovniku sazvala je sednicu po hitnom postupku pri čemu nije obrazložila takav postupak iako je bila u obavezi da ga obrazloži.

Takođe protivno Poslovniku, predsednica Skupštine objedinila je raspravu o 30 zakona tako što je uz budžet za 2018. godinu na dnevni red stavila i 30 drugih zakona i odluka, i na taj način skratila vreme za raspravu kao da postoji samo jedna tačka dnevnog reda.

Po nalogu Aleksandra Vučića, predsednica Skupštine nastavlja da diskriminiše poslanike DJB, bez ikakvog obrazloženja i protivno Poslovniku oduzima im reč, dok poslanicima vlajuće većine dozvoljava da najgrublje vređaju poslanike opozicije i govore mimo dnevnog reda.

Poslanici DJB  podneli su 16. novembra 2016. godine prvu ustavnu žalbu protiv predsednice Maje Gojković i potpredsednika Veroljuba Arsića zbog povrede osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom i sistematske diskriminacije poslanika DJB.

Drugu ustavnu žalbu protiv Maje Gojković poslanici Dosta je bilo podneli su 19. oktobra 2017. godine, a zbog povrede osnovnih ljudskih prava, zloupotrebe službene funkcije i povrede časti i ugleda.

Samovolja predsednice i potpredsednika Skupštine ugrožava pravo poslanika da slobodno zastupaju svoje političke stavove i bore se za prava građana koje u Skupštini zastupaju. Ustavni sud je dužan da štiti prava svih građana, reaguje na kršenje zakona, pravila i procedura.

U prilogu:

151385198819132

 

Povezani tekstovi:

Ustavna žalba protiv Maje Gojković iz 2016.

Ustavna žalba protiv Maje Gojković iz 2017.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bocko KGRajko Recent comment authors
najnoviji najstariji
Rajko
Gost
Rajko

svaka vam čast na odvažnosti i borbi protiv ovog zla

Bocko KG
Gost
Bocko KG

BRAVO. Ali ti nikogovići će vrlo brzo da nateraju nekog sudiju da napiše presudu kako niste u pravu i eto njih bez ikakvih posledica. A kada DJB dođe na vlast, ne može se pokrenuti novi postupak. Ali biće ovoga još, bar do novih izbora pa će nadam se biti u nezavisnom sudstvu i suđenja ovim nesrećnicima, jadnicima!