VIDEO Скупштина Социјална заштита

(Видео) Бранка Стаменковић: У Србији се деца не рађају због немаштине, а не због хира

Да се Закон о финансијској подршци породица са децом доноси због политичких, а не интереса грађана, показује и занемаривање закона о раду. Ова власт изгледа нема намеру да се позабави Законом о раду, него преко сваког реда у Скупштину шаље предлоге закона који за циљ имају искључиво популизам, а не добробит грађана.

– Жене које раде по уговору закон и даље не препознаје. Али закон о родитељском додатку их препознаје јер им се умањује право на додатак уколико имају већа примања, рекла је на конференцији за медије данас у Скупштини заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић.

– Циљ Закона о финансијској подршци породицама са децом је да подстакне рађање. То је за похвалу, али његовим доношењем се ништа не постиже. Зашто се прво не измени Закон о раду који лоше третира породиље и труднице које раде привремене послове? Њима се нико не бави, каже Стаменковић.

Џабе се доноси закон о финасијској помоћи породицама са децом, када су вртићи прескупи, прибор и књиге за школу такође, а родитељи морају да раде за по 20 хиљада. Чак 40% примања породице издвајају за трошкове становања, док у земљама ЕУ издвајају 10%.

– Ако желимо да решимо проблем беле куге, треба да помогнемо породицама да реше стамбено питање, а не да очекујемо да ће се рађати деца у двособним становима у којима живе три, четири генерације. Немаштина је главни узрок насиља у породици и развода, завршава Стаменковић.