Здравство Људска права Скупштина

(ВИДЕО)Душан Павловић: Болесни ће и даље куповати канабисово уље без обзира што ћете дa их хапсите

Поштовани грађани Србије, поштовани гости, ја ћу да говорим само о једном закону, пошто нема превише времена да се све ово обухвати.

Ради се о Закону о контролисаним психоактивним супстанцама и фокусираћу се само на једну ствар која се вероватно највише очекивала од овог закона, а то је идеја о томе да се овим законом, као једним од два важна закона којима је то могуће да се уради, омогући људима да се лече канабисовим уљем.

 

Као што знате, о овом закону се прича већ дуже време, радна група овог закона је основана ја мислим крајем 2014. године, дакле доста дуго је радила радна група, три и по, четири године.

Закон је изазвао велику пажњу јавности, веома дуго се о њему прича у јавности, заправо, да будем прецизан, ради се о изменама и допунама постојећег закона из 2010. године. О њему се јако дуго прича управо због тога што су очекивања била велика. Велики број људи је очекивао да се овим законом коначно омогући људима који пролазе кроз тешке патње у различитим врстама болести, којима би могло да буде боље или којима би било лакше када би користили канабисово уље.

Нажалост, то се овим законом није десило. Велики број људи је још једном разочаран овим. Да би се видело колико су очекивања била велика, ако одете на „Јутјуб“ и укуцате – Канабисово уље, пацијенти, сведочења, видећете огроман број клипова сведочења живих људи, наших савременика, грађана ове земље, који сведоче о томе на који начин им је канабисово уље помогло у лакшем издржавању болести од којих болују.

Законско образложење се дотиче овог проблема и ја ћу да га прочитам јавности, пошто мислим да треба да знају. Дакле, у образложењу се наводи због чега закон није одобрио употребу канабисовог уља у медицинске сврхе. Да буде још једном веома јасно, говорим овде искључиво о употреби канабисовог уља у медицинске сврхе. Каже овако: „Нису прихваћени предлози за легализацију уља канабиса у медицинске сврхе обзиром да је став стручне јавности да не постоје клиничке студије на људима које би потврдиле ове ставове, као и на чињеницу да постоје регистровани лекови на бази канабиса, због чега нема основа уводити легализацију уља канабиса за медицинску употребу“. То је, дакле, званично образложење.

Мене буни једна ствар и волео бих да ми неко од гостију то објасни. Ако не постоје ставови стручне јавности о томе да је дозвољено или препоручљиво употребљавати било шта на нивоу и на основи канабисовог уља, било какав лек који би садржао нешто од онога што може да уради и канабисово уље, због чега су регистровани лекови који имају синтетичке психоактивне супстанце које се такође налазе у канабисовом уљу?

Знате шта, ако је канабисово уље недозвољиво, онда ни лекови који садрже синтетичке психоактивне супстанце које се такође налазе у канабисовом уљу не би смели да буду дозвољени да се продају. Међутим, имамо најмање три лека која се продају и која имају тзв. синтетички добијени ТХЦ, то је психоактивна супстанца која се налази у канабисовом уљу, због чега је иначе канабисово уље највећи проблем да прихвате и да одобре његову употребу, као што је „дронабинол“, набилон“, „сативекс“. Дакле, то су све лекови који су у слободној употреби, који могу да се купе на рецепт, а садрже синтетички добијен ТХЦ.

Ако неко може да одговори, ја бих молио да одговори због чега је то тако? Ако може синтетички, зашто не може природно?

У образложењу се каже да не постоје ставови стручне јавности о томе да овај лек може да се употребљава. Јел може неко од присутних гостију да каже који су то ставови стручне јавности? Да ли постоји неки документ, нека студија, коју су потписали људи у Србији који се баве овом проблематиком, која каже да канабисово уље није добро решење за људе који пролазе кроз тешке патње због својих болести? Ја је нисам видео, али могуће да нисам наишао на њу, тако да би било добро да нам кажете то. И не само да би било добро, требало је заправо да пошаљете у ову Скупштину такву студију или такав став, тако да онда и ми и цела јавност може да зна због чега је то проблем.

Ако нема такве врсте студија или закључака, у једној земљи, ја то могу да разумем, ми трошимо много пара из буџета на разноразне ствари које можда нису од великог приоритета па немамо довољно новаца да платимо стручњаке који ће да направе одређене врсте истраживања у нашој земљи и да докажу било шта, или да је канабисово уље употребљиво или не, онда можете да се позовете на неке стране студије, а њих има јако пуно. Ја ћу да цитирам сада једну од тих студија, која је синтетичка студија, или студија сажетака, која показује какво је тренутно стање у научној заједници у целоме свету поводом овог питања. Говорим сада о научним доказима о томе какав третман или какве ефекте производи канабисово уље у медицинским сврхама.

Постоји студија Националне академије за науку, инжењерију и медицину, која се бави здравственим ефектима канабиса и канабидоида, која је обухватила преглед око 100 научних радова у последњих 10-ак година на ову тему. Наиме, 16 научника је добило задужење да све ове радове прочита и да дође до неке врсте прегледа о томе како медицинска наука тренутно процењује стање ствари тренутно у свету. Каже овако: „Чврсти докази, дакле, статистички чврсти докази постоје за тврдњу да канабисово уље ублажава хроничне болове код било кога.“ Дакле, замислите било какав хронични бол који имате, канабисово уље може да вам помогне. Даље, имамо чврсте доказе да канабисово уље олакшава или уклања мучнину и повраћање током хемиотерапије. И коначно једна од најважнијих ствари, можда, јер је та заједница у Србији можда најгласнија до сада, помаже код спазма код мултиплекс склерозе.

Дакле, ја сам разговарао са неколико људи који болују од мултипле склерозе, који користе канабисово уље, који су, рецимо, имали дијагнозу 90% непокретности, који сада шетају улицама, функционишу у свакодневном животу исто као ви и ја. Постоје неки умерени докази око тога шта канабисово уље може да уради, онда каже: повећање апетита, помоћ код Туретовог синдрома, смањења анксиозности, такође помаже код посттрауматског, стресног поремећаја. Постоје неки ограничени докази за неке болести, а то сад није важно.

Дакле, ово је стање дисциплине или консензус који постоји у светској медицинског науци. Није ми сасвим јасно због чега код нас није урађена ниједна слична студија и због чега се људи који су радили ове допуне закона нису позвали на то, зашто је нису прочитали. Значи, постоје неке раније студије, ово је најрецентнија, публикована је 2017. године, дакле, мало више од годину дана.

У другим неким земљама је канабисово уље за медицинске потребе већ легализована. Многе од тих земаља су легализовале давно, пре више од десет година, неке су је легализовале и недавно. Постоје и неке земље које су нама суседи које су то урадиле. Прочитаћу, да би гледаоци, односно бирачи знали да ово није никаква ствар о којој се прича тек тако, него да су многе озбиљне земље већ усвојиле став да канабисово уље није никаква дрога, него да може да помогне људима који болују од страшних болова. То су: Канада, Немачка, Хрватска, Чиле, Кипар, Чешка Република, Финска, Грчка, Израел, Италија, Луксембург, Македонија, Холандија, Пољска, Шпанија, Перу, Румунија, Аустралија, Аргентина, Данска, Уругвај и око 20 федералних јединица САД. Неке од ових земаља су потпуно већ и легализовале употребу канабисовог уља, чак и за рекреативне сврхе, али нећу о томе да говорим, говорим искључиво о медицинским потребама.

Шта је проблем код нас, које изазива садашња политика, здравствена политика која се односи на употребу канабисовог уља? Спречавање људи да користе то по рецепту лекара, довело је до великог црног тржишта на коме се канабисово уље сада продаје. Људи који пролазе кроз тешке болове, купују ово уље на црно, без обзира на то шта пише у закону. Многи од њих са којима сам разговарао и чије сам исповести слушао, кажу веома јасно, апсолутно ме не интересује шта пише у Кривичном закону и каква је казна која је прописана за то, јер између избора да умирем од болова и да правим кривично дело и да ми буде боље, бирам ово друго.

Велики број људи, заправо већ купује канабисово уље на црно, јер његова цена је доста велика, а велика му је управо због тога што представља кривично дело и што се налази на листи тешких дрога која је уједначена са статусом кокаина и хероина. Дакле, третирате оно што људима може да помогне, као лек, на исти начин, као што третирате употребу хероина и кокаина и тако од људи који то купују да би олакшали свој живот, правите криминалце.

Даћу вам један пример који је можда најпознатији, у Лесковцу је пре једно годину и по или две, супруг жене која болује од мултиплеслерозе, који имају троје мале деце, куповао на црно бочицу канабисовог уља, полиција га је ухапсила због тога, добио је меру затвора и тако оставио болесну жену са троје мале деце, која болује од мултиплесклерозе оставио са троје мале деце код куће. Не знам шта ви мислите о томе, мислим да је ово оволико бесмислено колико нешто може да буде бесмислено. Дакле, направили сте већи број криминалаца на тржишту него што би требало да их буде. Подигли сте цену канабисовог уља, тиме што се оно продаје на црно. Држава остаје без одређених средстава у виду пореза које би могла да добије када би легализовала продају канабисовог уља и наравно један део полицијских снага који сада мора да јури и да нагледа све те људе, везали сте им руке тако да не могу да јуре неке криминалце који су много, много опаснији.

Оно што је најважније, када се нешто продаје на црно, ви заправо не знате шта купујете, тј. не знате шта се продаје, тако да у тој бочици, рецимо малој бочици која на црном достиже, у Србији, цену и до 300 евра, може да се нађе било шта. Пошто је на црно, нити знате ко вам шта продаје, нити знате кога можете да јурите ако установите да вам је продао мачку у џаку. Када би се те ствари легализовале, погледајте колике би користи биле за друштво.

Прво, велики број људи, који купује то због здравствених потреба више не би сте их проглашавали криминалцима, нити би имали грижу савест када то раде, јер знају да не раде ништа што је против интересу друштва.

Друго, када би се легализовало, продаја и производња би, наравно биле контролисане, пошто држава нема шта друго да ради него да контролише и надгледа такву врсту производње, тако да би сте тачно знали какв је састав и шта је оно што купујете и знали би сте кога треба да јурите ако вам је продао мачку у џаку. Сада то не можете. Коначно када би сте легализовали тржиште канабисовог уља, као у свим овим земљама које сам вам прочитао, цена би морала да падне, због тога што би онда трошак продаје био мањи, а такође би сте имали један део прихода од продаје које сада држава губи због тога што се оно продаје на црно. Ово су све аспекти овог проблема у којима у образложењу овог закона нисам ништа нашао.

Коначно, право на лечење је, такође људско право. Људи сами треба да одлучују како могу да се лече, имају на то право, то им гарантује Устав Србије, чланови 68, 23. и 43. и спречавање људи да легално употребљавају ово средство је нека врста повреде Устава Србије која се често дешава како у овој Скупштини, тако и у многим законима.

Ја вас молим, како у име благостања људи који пате од разноразних врста болести, тако и у име поштовања људских права у овој земљи омогућите, коначно, овим људима да дођу до лека који им одговара, који су сами изабрали и да на тај начин могу да олакшају патње које имају и кроз које пролазе. Хвала вам.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • hvala na govoru gosp. Pavlovica u skupstini o kanabisovom ulju. Nadam se da cete neumorno nastaviti da govorite o temi o kojoj dijalog ne postoji! Takodje, molim Vas da nesto kazete i o kd iz clana 246a. nema smisla kako iz ugla rekreativnog koriscenja, tako naravno i iz medicinskog. Svako krivicno delo za sobom nosi drustvenu opasnost zbog kojeg je ono i inkriminisano. Zasto koriscenje k. ulja kao fakticka realizacija prava na lecenje predstavlja vecu drustvenu opasnost kao krivicno delo, nego voznja u alkoholisanom stanju, sto predstavlja prekrsaj? Medju retkim zemljama smo u Evropi koje korisnike kanabisa gone krivicno. Takodje, voleo bih da Vas podsetim i na stav ministra Loncara od pre par godina da ce legalizovati ulje. Video je bio na jutjubu. Ne mogu trenutno da ga nadjem, verovatno je skinut. Ocekuje se naravno, potpuno obrazlozenje promene stava, koje koliko vidim, nismo dobili.
    Ministar Loncar prica o problemu razlicite koncentracije odredjenih supstanci u ulju, te da mu to predstavlja problem u celom procesu legalizacije. Opet skrecem paznju, dok on priznaje smirivanje simptoma, pa cak kaze i da pacijenti trenutno slusaju sta on prica, ti isti pacijenti bivaju KRIVICNO GONJENI za normalizovanje svoje svakodnevnice (hrana, spavanje…) Dakle, ako nista, dok ceo proces legalizacije traje (koji je pokrenut po recima ministra) pacijenti su tretirani kao kriminalci. Ulje je trenutno dostupno po ogromnim cenama, ocajnog kvaliteta. Ulicni prodavci naravno zaradjuju na prevarenim bolesnima te su pacijenti prinudjeni da prave sopsveni lek. potom im otkrivaju „laboratoriju za proizvodnju marihuane“ i bivaju osudjeni na 3-12 god zatvora. (novcana/do3g ako tuzilac ne dokaze prodaju) Kakvo ce im stanje biti nakon dugogodisnjeg koriscenja ulja, kada su strpani u celiju bolesni bez mogucnosti koriscenja ustaljene terapije, zaista ne mogu ni da zamislim. U KZ-u ne postoji olaksavajuci stav za bolesnike, cije je zdravstveno stanje vrlo lako dokazati Zaista mislim, ako nista, da posed mora biti izbacen iz KZ-a po hitnom postupku

  • Prvo da izrazim zadovoljstvo da sam vas ponovo video u skupštinskim klupama, gde vam je mesto, zajedno sa Sašom Radulovićem! Saslušao san vaše izlaganje i pošto nisam iz struke, a vi niste niti zalazili u nju nego pozivajući se na pozitivne primere iz kredibilnog sveta želeli da se vlast okrene i umanji patnju nesrećnih, obolelih ljudi i to podržavam. Da je nužno što pre to dozvoliti, te lekove i u Srbiji, odmah su sa svojim javljanjem potvrdili i neki poslanici SNS a! Poseban slučaj je njihova perjanica M. Rističević koji je, verovatno ocenjen od SNS a kao klovn, pa mu je dato u zadatak da svojim primitivizmom, uz pomoć isto tako načetog komšije Atlagića, „obesmisli“ svaku diskusiju, posebno ljudi od kredibiliteta. I da je lakrdija veća, reklamira čl. 7, dostojanstvo ne shvatajući jadnik da je taj čl. narušen onoga trenutka kada ga je Vučić instalirao u skupštinu. Njegovo mesto i jezik je za one pred zadružnom prodavnicom gde sa flašom piva istomišljenicima objašnjava kako funkcioniše „svemir“ ! Ili su ga i oni siti pa ga preporučili Vučiću da im ga skune sa grbače!