Autorski tekst Istočna Srbija

Prkos se u Majdanpeku zove Višnja

Ogromna većina građana Srbije se svakodnevno pita da li će nam i kada će nam biti bolje. Veliki broj njih gleda kako godine prolaze, kako se stvari menjaju, ali na gore, kako se urušavaju vrednosti, kompletan sistem i institucije, i čine malo ili pak ništa da to zaustave i promene.

Predali su se, da li što je tako lakše ili uzrokuje manje glavobolje, prepustili se životarenju i budućnosti koja traje do sutra, nižući tako dan za danom i čekajući nekoga ko će biti dovoljno hrabar i odvažan da nas sve izbavi iz ovog u čemu živimo. Baš kao u bajci. I tako decenije prođu, a ostane samo gorčina i osećaj neostvarenosti i promašenosti koji prate poput kakve zlokobne senke uz nezaobilaznu tvrdnju koja bi tobože trebalo da potvrdi da se ništa ne može promeniti jer ‘’svi su političari isti i misle samo na sebe.’’

Zbog svih tih predatih i onih koji su odustali, ili pak onih koji su rešili da zatvore oba oka, usta, pa i nos i okrenu glavu zarad manje ili veće koristi koju im blizina vlasti pruža, oduševi me mladost, hrabrost, bunt i odbijanje da se pristane na život nedostojan čoveka.

Ispune me ponosom svi oni koji su imali obilje mogućnosti negde drugde u belom svetu, a izabrali da se bore u svojoj zemlji, u svom gradu, protiv onih kojima su sitni interesi i sebičluk jedina svetinja.

Uverena sam da je jedna od najhrabrijih mladih žena u Srbiji danas jedna Višnja, omiljena nastavnica engleskog, koja svoj hleb pošteno zarađuje predajući u tri seoske škole u okolini Majdanpeka.

Možemo li uopšte da sagledamo koliko je hraborosti potrebno jednoj mladoj ženi od 27 godina, nastavnici u državnoj školi da odvažno stane prva i povede i osnaži svoje sugrađane kako bi sprečili da se u Majdanpeku zauvek ugasi svetlo? Da li smo svesni kolika je njena ljubav prema svom gradu u kome je rešila da ostane, svesno odbacivši mogućnost da živi normalnim životom na drugom kontinentu i pored prilika koje je imala zahvaljujući svom obrazovanju i usavršavanju?

Veličina njene žrtve svedoči o tome koliko voli mesto gde živi i svedoči o njenom snu da od ovog mesta stvori ugodno i prijatno mesto za dostojanstven život koji je i te kako moguć imajući u vidu sve potencijale koje Majdanpek i okolna mesta imaju.

Vrativši se na pitanje s početka teksta, biće nam bolje kada i sami budemo bolji. Kada svi mi pronađemo i ohrabrimo jednu Višnju u sebi, onu – koja je prkosna, koja je hrabra, koja je svesna nepodopština onih protiv kojih je hrabro ustala i podigla glas zato što besramno kradu budućnost i njoj, i njenim sugrađanima i svima onima koji jedino što traže jeste dostojanstven život jer samo je takav vredan življenja.

S nestrpljenjem iščekujemo izbore u Majdanpeku koji će se održati u nedelju, 2. septembra u nadi da će mladost i hrabrost odneti prevagu nad onima koji su nam oteli dostojanstvo, koji su kidnapovali pravdu i čiji smo taoci šest predugih godina.

Nadamo se da će Višnja biti primer i uzor svim mladima koji će konačno uvideti da nijedne promene nema bez njih, bez beskompromisne hrabosti, prkosa i odvažnosti koji su stalni pratioci u borbama koje su veće od nas samih, ali koje moramo voditi ukoliko se smatramo časnim. Jer, uprkos svemu, neopisiv je osećaj znati da ste u borbi protiv ovog zla na pravoj strani, na onoj na koju mali broj ljudi sme da stane.

Dr Ana Stevanović, potpredsednica pokreta Dosta je bilo i narodna poslanica

 

O autoru

3
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AcoDr Ana StevanovićParisenžermen Recent comment authors
najnoviji najstariji
Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Moram da pohvalim, stvarno prelep tekst. Svaka čast Ana.

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanović

Hvala Vam od sveg srca! Svako dobro!

Aco
Gost
Aco

Svaka čast na hrabrosti. Volim vaš kraj, planinar sam i stvarno mi je žao kada vidim napuštene kuće. I prethodne vlasti su krive i ova sada. Skinite nepismene s vlasti!