VIDEO Косово и Метохија Политика Скупштина Спољна политика

(Видео) Бранислав Михајловић: Зашто не замрзнемо разговоре у Бриселу, шта још чекамо?

Председник Доста је било и народни посланик Бранислав Михајловић, данас је у Народној скупштини Републике Србије упутио неколико питања и то председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министрима у Влади Републике Србије Горану Тривану и Небојши Стефановићу.

– Прошло је више од 6 година од потписивања Бриселског споразума. Србија је испунила све тачке споразума и повукла државу Србију са севера КиМ. С друге стране, Приштина није испунила ниједну! О чему даље разговарамо са неким ко не испуњава ништа од договореног, питао је Михајловић Вучића.
ДЈБ је упутио предлог да Србија замрзне даље разговоре са Приштином док Приштина не оформи ЗСО на коју се обавезала пре 6 година. Зашто не подржите тај предлог који је у интересу Србије? То је разумљив и разуман предлог на који нико неће моћи да ставити замерку.
– Предложили смо и да, уколико Приштина не оформи ЗСО у року од 3 месеца, Влада прогласи Бриселски споразум ништавим због неиспуњења Приштине. Србија мора да вуче и разумне потезе и да штити своје интересе. Зашто то не чините, упитао је Михајловић председника Србије.

– Да ли ћете узети учешће у расправи о нацрту закона о КиМ. Подсетићу Вас да је “Доста је било” понудио решење проблема Косова и Метохије предлогом Закона о Косову и Метохији по узору на однос Данске и Фарских острва. Такво решење штити интересе Србије, у складу је и са Уставом Републике Србије и са резолуцијом 12 44, питао је Михајловић председницу Владе Брнабић.

Како би смо пронашли најбоље решење, упутили смо позив Влади Републике Србије, председнику Србије, председници народне скупштине, свим релевантним политичким странкама, Српској академији наука и уметности, Српској православној цркви и другим релевантним организацијама и појединцима у друштву да узму учешће о нацрту Закона о КиМ и да својим сугестијама допринесу изради коначног предлога закона, пре него што га посланичка група Доста је било упути у скупштинску процедуру.

– Да ли сте прочитали нацрт овог Закона? Још једном вас позивам да узмете учешће. Надам се да ћемо се сложити да када се ради о овако важном питању, сујета не сме да постоји, упитао је Михајловић Брнабићеву.

Председник ДЈБ Бранислав Михајловић упутио је питање министрима Тривану и Стефановићу.

– Најпре бих поставио питање министру за заштиту животне средине Горану Тривану: Да ли се у РТБ Бор преко уговора са фирмом „Ред метал“ прерађују консентрати са опасним и штетним материјама, недозвољеним садржајима, односно садржајима који нису у складу са концентрацијама које су прописане Студијом о процени утицаја на животну средину за реконструкцију Топионице и изградњу фабрике сумпорне киселине и да ли је то разлог повећаног арсена у ваздуху у Општини Бор? Уколико је тако, по ком основу и ко даје себи за право да децу, раднике и грађане Бора излаже озбиљним здравственим ризицима, питао је Михајловић.

– И на крају, по истом основу поствљам питање министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу: Ко је и како могао да потпише овако катастрофалне уговоре о услужној преради бакарних концентрата са фирмом „Ред метал“ и тиме угрози живот свим грађанима Општине Бор и да ли ће одговарати за то, питањем је завршио Михајловић.