VIDEO Kosovo i Metohija Politika Skupština Spoljna politika

(Video) Branislav Mihajlović: Zašto ne zamrznemo razgovore u Briselu, šta još čekamo?

Predsednik Dosta je bilo i narodni poslanik Branislav Mihajlović, danas je u Narodnoj skupštini Republike Srbije uputio nekoliko pitanja i to predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministrima u Vladi Republike Srbije Goranu Trivanu i Nebojši Stefanoviću.

– Prošlo je više od 6 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Srbija je ispunila sve tačke sporazuma i povukla državu Srbiju sa severa KiM. S druge strane, Priština nije ispunila nijednu! O čemu dalje razgovaramo sa nekim ko ne ispunjava ništa od dogovorenog, pitao je Mihajlović Vučića.
DJB je uputio predlog da Srbija zamrzne dalje razgovore sa Prištinom dok Priština ne oformi ZSO na koju se obavezala pre 6 godina. Zašto ne podržite taj predlog koji je u interesu Srbije? To je razumljiv i razuman predlog na koji niko neće moći da staviti zamerku.
– Predložili smo i da, ukoliko Priština ne oformi ZSO u roku od 3 meseca, Vlada proglasi Briselski sporazum ništavim zbog neispunjenja Prištine. Srbija mora da vuče i razumne poteze i da štiti svoje interese. Zašto to ne činite, upitao je Mihajlović predsednika Srbije.

– Da li ćete uzeti učešće u raspravi o nacrtu zakona o KiM. Podsetiću Vas da je “Dosta je bilo” ponudio rešenje problema Kosova i Metohije predlogom Zakona o Kosovu i Metohiji po uzoru na odnos Danske i Farskih ostrva. Takvo rešenje štiti interese Srbije, u skladu je i sa Ustavom Republike Srbije i sa rezolucijom 12 44, pitao je Mihajlović predsednicu Vlade Brnabić.

Kako bi smo pronašli najbolje rešenje, uputili smo poziv Vladi Republike Srbije, predsedniku Srbije, predsednici narodne skupštine, svim relevantnim političkim strankama, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim relevantnim organizacijama i pojedincima u društvu da uzmu učešće o nacrtu Zakona o KiM i da svojim sugestijama doprinesu izradi konačnog predloga zakona, pre nego što ga poslanička grupa Dosta je bilo uputi u skupštinsku proceduru.

– Da li ste pročitali nacrt ovog Zakona? Još jednom vas pozivam da uzmete učešće. Nadam se da ćemo se složiti da kada se radi o ovako važnom pitanju, sujeta ne sme da postoji, upitao je Mihajlović Brnabićevu.

Predsednik DJB Branislav Mihajlović uputio je pitanje ministrima Trivanu i Stefanoviću.

– Najpre bih postavio pitanje ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu: Da li se u RTB Bor preko ugovora sa firmom „Red metal“ prerađuju konsentrati sa opasnim i štetnim materijama, nedozvoljenim sadržajima, odnosno sadržajima koji nisu u skladu sa koncentracijama koje su propisane Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju Topionice i izgradnju fabrike sumporne kiseline i da li je to razlog povećanog arsena u vazduhu u Opštini Bor? Ukoliko je tako, po kom osnovu i ko daje sebi za pravo da decu, radnike i građane Bora izlaže ozbiljnim zdravstvenim rizicima, pitao je Mihajlović.

– I na kraju, po istom osnovu postvljam pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću: Ko je i kako mogao da potpiše ovako katastrofalne ugovore o uslužnoj preradi bakarnih koncentrata sa firmom „Red metal“ i time ugrozi život svim građanima Opštine Bor i da li će odgovarati za to, pitanjem je završio Mihajlović.