Грађевина Некатегоризовано Скупштина

(ВИДЕО) Одговор Бранислава Михајловића министарки Михајловић

Даме и господо народни посланици,

У току јучерашње расправе у начелу изнео сам неке од разлога зашто ће посланичка група „Доста је било“ гласати против овог сета закона.

Да поновим: Пре свега, не смете да стручном телу попут Инжењерске коморе укинете могућност издавања лиценци и да га тако стављате на ниво административног органа.

Друго, није добро да донесете законе који ће штити само једну категорију грађана, а не све. Оваквим предлогом закона о друмском превозу путника сте заправо показали да суштински не разумете шта значи: увођење реда, конкуренција, ефикасност и тржишна привреда.

Треће, недопустиво да грађане лишавате правне заштите, да укидате правоснажност и да дозволите да се рушење објеката врши на основу коначних решења! Нико не сме да се игра са имовином и животима грађана! Овакав закон о озакоњењу објеката не сме да буде изгласан!

Не могу, а да се не осврнем на одговор Министарке Зоране Михајловић на моје јучерашње излагање и да затражим појашњења.

Поштована министарка, јуче сте напоменули да се инжењерске коморе укидају зато што Министарство није било задовољно њиховим радом.

У вези са тим, морам да Вас питам:

Зашто то није наведено у образложењу предлога закона него сте нас о томе усмено обавестили?  Због чега Министарство није било задовољно?
Против колико лица сте покренули дисциплински или други поступак уколико је неко урадио нешто лоше?

На моју примедбу изнету јуче у вези предлога закона о озакоњењу објеката да постоји велика опасност и по грађане и по државу уколико се објекти буду рушили на основу коначних, а не правоснажних решења, подсетићу да сте рекли: ”Да сте проценили да је већа штета по државу од незаконитих објеката него да неки објекат буде срушен па да му држава надокнади штету.”

Објасните нам с обзиром да ништа од овога није наведено у образложењу предлога закона:
– Како сте процењивали од чега је већа штета, и зашто нисте приложили студију коју сте спровели када сте процењивали ефекте оваквог решења;
– Молим Вас, будите љубазни, и наведите име и презиме особе која је смислила овако нешто, јер мислим да је потребно да грађани Србије знају ко је та особа која мисли да има право да им руши куће, без да су се обратили суду за заштиту.

Такође, с обзиром да у предлогу закона нисте навели како ћете мерити успешност овог закона морам да вас питам:
Колико објеката очекујете да ће бити легализовано у првој, колико у другој години итд.
Да ли смете да преузмете одговорност на себе уколико не буду остварени циљани резултати у првој години?

На моју примедбу да Закон дозвољава да се озаконе нелегални објекти који су изграђени у заштитној зони јавних објеката Ви сте се понели као да је то нешто најнормалније на свету!

С обзиром да закон о озакоњењу објеката има још много недостатака навешћу само још неке од њих:
– Укинута је прекршајна одговорност грађевинских инспектора чиме се отварају врата корупцији,
– Укидају се привремени прикључци за струју, воду и канализацију због чега многе породице могу претрпети незамисливу штету, а поготово оне породице са децом, старима и болеснима.
– Начин утврђивања корисне површине није усклађен са Законом о порезу на имовину грађана због чега могу настати проблеми у пракси.

У вези Закона о превозу путника, на моју констатацију да сте требали да у израду предлога закона укључите све релевантне чиниоце тј. и представнике ИТ сектора, зато што је у најбољем интересу грађана да имају што квалитетнији превоз и што јефтинију услугу, одговорили сте да је представницима ИТ сектора било омогућено да узму учешће у изради овог предлога, па ми одговорите на ово:
Уколико је то тачно и уколико је овај предлог закона добар, зашто су се онда осам највећих ИТ организација у Србији обратили народним посланицима и позвали нас да гласамо против усвајања овог Закона и при том изричито напоменули да и поред отворено понуђене помоћи, формално нису учествовали у обликовању овог предлога закона.
Ко овде не говори истину?!

 

Доста је било

Доста је било

3
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DraganaMarko MJoda Recent comment authors
најновији најстарији
Joda
Гост
Joda

Samo vi tako nastavite ali zaboravite na tv duele… previse ih isprepadate na prvu loptu 🙂

Marko M
Гост
Marko M

Svaka cast gospodine Branislave.

Dragana
Гост
Dragana

Veoma vazno pitanje je pokrenuto izlaganjem g. Mihajlovica ali bih zamolila jos poslanike DJB da pokrenu pitanje iz kojih to sredstava se dodeljuju povlasceni stanovi ili krediti iskljucivo za pripadnike drzavnih organa, t.j. bezbednosti, vojske, policije I sl. u svrhu potkupljivanja dok za ostale gradjane iz cijih sredstav se I dodeljuju ovi stanovi nema nista te su prinudjeni ili da zive bez krova nad glavom ili da grcaju u bankarskim kreditima za koje sami moraju da obezbede ucesce . Da li neko shvata do koje mere je ovo “ guranje prsta u oko“ obicnim gradjanima ! Molim DJB da pokrene ovo pitanje u Skupstini.