Политика Саопштењe Спољна политика

Србија не треба да усвоји Глобални споразум УН о миграцијама

Делегација Србије предвођена СНС министром Зораном Ђорђевићем јуче је тајно, без икакве јавне дискусије приступила Споразуму УН о миграцијама на Међународној конференцији у Маракешу (Краљевина Мароко) коју је отворио генерални секретар УН, Антонио Гутереш, а на којој се окупљенима обратила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

САД, Италија, Пољска, Аустрија, Чешка, Мађарска, Бугарска, Естонија, Аустралија, Израел, Швајцарска и Летонија су одбиле да усвоје овај УН споразум, а главни разлози одбијања су неспојивост његових прокламованих циљева са законима, политиком и интересима ових земаља, као и чињеница да задире у њихов суверенитет. Србија је требало да заузме исто становиште и стане уз земље које су одбиле овакав споразум.

Проблем миграната и миграција је важно и комплексно питање, али овај УН споразум се не бави узроком већ искључиво последицама. Предложена решења иду у корист појединих земаља као што је Немачка које су жељена дестинација, а на штету неких других земаља као што је Србија. У Белгији, Хрватској и Естонији се води озбиљна унутарполитичка дебата и питање ратификације овог документа остаје отворено. Нејасно је зашто је председник Србије тихо и тајно подржао овај споразум без икаквог јавног оглашавања иако су све земље на путу миграната од Грчке до Немачке или већ јавно напустиле споразум или дискутују о његовом напуштању.

Питање које се намеће јесте да ли је потписивање овог споразума део диктата канцеларке Меркел који председник СНС-а без поговора извршава и да ли заузврат подршци политике Немачке према мигрантима и политици претварања Србије и Балкана у извор јефтине радне снаге председник СНС-а добија подршку Немачке за останак на власти?

Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pexKristofer Recent comment authors
најновији најстарији
Kristofer
Гост
Kristofer

Pre dve godine sam na jednom sastanku rekao da mi se cini da ce biti problema sa migrantima tj planom o njihom naseljavanju. Mnogi su me gledali sa nevericom, a licno mi je Sasa tad rekao da je to minoran broj ljudi koji prolazi kroz Srbiju i nema nameru da ovde ostane. I bio je u pravu oni ne zele da ostanu ovde ali neki drugi i te kako imaju nameru da ih nama utrape.

pex
Гост
pex

Meni nije jasno odakle vama snaga da se boriste? Srbija je izgubila ratove, ljude koji misle i sada je red da nestane i da poneki put bude spomenuta samo u istorijskim knjigama. Prosta evolucija na delu, slaba, mala i nezasitcena zivotinja prva strada u dzungli. Prirodna selekcija i evolucija. U vestima se ne izvestava sta migratni rade i sta se vec uveliko desava na ulicama. Narod koji je to dozvolio sebi, i ne treba da postoji.