Politika Saopštenje Spoljna politika

Srbija ne treba da usvoji Globalni sporazum UN o migracijama

Delegacija Srbije predvođena SNS ministrom Zoranom Đorđevićem juče je tajno, bez ikakve javne diskusije pristupila Sporazumu UN o migracijama na Međunarodnoj konferenciji u Marakešu (Kraljevina Maroko) koju je otvorio generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, a na kojoj se okupljenima obratila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

SAD, Italija, Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael, Švajcarska i Letonija su odbile da usvoje ovaj UN sporazum, a glavni razlozi odbijanja su nespojivost njegovih proklamovanih ciljeva sa zakonima, politikom i interesima ovih zemalja, kao i činjenica da zadire u njihov suverenitet. Srbija je trebalo da zauzme isto stanovište i stane uz zemlje koje su odbile ovakav sporazum.

Problem migranata i migracija je važno i kompleksno pitanje, ali ovaj UN sporazum se ne bavi uzrokom već isključivo posledicama. Predložena rešenja idu u korist pojedinih zemalja kao što je Nemačka koje su željena destinacija, a na štetu nekih drugih zemalja kao što je Srbija. U Belgiji, Hrvatskoj i Estoniji se vodi ozbiljna unutarpolitička debata i pitanje ratifikacije ovog dokumenta ostaje otvoreno. Nejasno je zašto je predsednik Srbije tiho i tajno podržao ovaj sporazum bez ikakvog javnog oglašavanja iako su sve zemlje na putu migranata od Grčke do Nemačke ili već javno napustile sporazum ili diskutuju o njegovom napuštanju.

Pitanje koje se nameće jeste da li je potpisivanje ovog sporazuma deo diktata kancelarke Merkel koji predsednik SNS-a bez pogovora izvršava i da li zauzvrat podršci politike Nemačke prema migrantima i politici pretvaranja Srbije i Balkana u izvor jeftine radne snage predsednik SNS-a dobija podršku Nemačke za ostanak na vlasti?

Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pexKristofer Recent comment authors
najnoviji najstariji
Kristofer
Gost
Kristofer

Pre dve godine sam na jednom sastanku rekao da mi se cini da ce biti problema sa migrantima tj planom o njihom naseljavanju. Mnogi su me gledali sa nevericom, a licno mi je Sasa tad rekao da je to minoran broj ljudi koji prolazi kroz Srbiju i nema nameru da ovde ostane. I bio je u pravu oni ne zele da ostanu ovde ali neki drugi i te kako imaju nameru da ih nama utrape.

pex
Gost
pex

Meni nije jasno odakle vama snaga da se boriste? Srbija je izgubila ratove, ljude koji misle i sada je red da nestane i da poneki put bude spomenuta samo u istorijskim knjigama. Prosta evolucija na delu, slaba, mala i nezasitcena zivotinja prva strada u dzungli. Prirodna selekcija i evolucija. U vestima se ne izvestava sta migratni rade i sta se vec uveliko desava na ulicama. Narod koji je to dozvolio sebi, i ne treba da postoji.