Autorski tekst Politika

A Đilas je bolji?

Nakon završetka protestne šetnje, petnaestak nas pridružuje se bakici koja već duže vreme sedi na autobuskoj stanici na Slaviji. Pored nje su dve ogromne, prepune kineske torbe. Čim je videla da smo se sjatili oko nje, upitala je: „A što nema autobusa?“

Kao iz topa, u ime svih nas, odgovorila joj je gospođa sa šeširom: „Pa, protesti su, gospođo!“

„Kakvi protesti?“ upitala je neobaveštena bakica s kineskim torbama.

„Pa, protiv Vučića, gospođo!“ odsečno joj je odgovorila gospođa sa šeširom.

„A što protiv Vučića, šta fali Vučiću?“ bacila je međ’ prisutne bombu bakica s kineskim torbama.

Prvi okršaj odvijao se na liniji bakica s kineskim torbama – gospođa sa šeširom. Iz njega smo saznali da bakica ima 71 godinu, a gospođa sa šeširom 65. Prvoj su deca nezaposlena, drugoj su deca u inostranstvu. Prva smatra da joj deca nisu nezaposlena zbog Vučićeve politike, već zato što su neodgovorna i neće da rade, pa ona koješta prodaje na pijaci da popuni porodični budžet. Druga joj zamera što nije bolje vaspitala decu i objašnjava da je za sve kriv Vučić.

„A Đilas je bolji?“ defanzivno joj odgovara bakica s kineskim torbama.

Gospođa sa šeširom ne odgovara potvrdno, već vraća priču na Vučića, na penzije koje im je obema oteo i na sveopštu korupciju i krađu u vrhu vlasti.

„A Đilas je bolji?“ glasi novi komentar bakice sa kineskim torbama.

U razgovor se uključuje mlada devojka koja je do tog trenutka cupkala i, verujem, grizla jezik slušajući razmenu „argumenata“: „Gospođo, ja sam doktorand! Je l’ Vama normalno da su meni tražili 3.000 evra da bi me zaposlili?“

Odličan primer, mislim se. Šta li će bakica sa kineskim torbama da odgovori na ovaj savršen primer korupcije? Ubrzo i saznajem.

„A Đilas je bolji?“

Količina agresije među okupljenima polako raste. U otvoren verbalni napad na bakicu sa kineskim torbama kreće i jedan sredovečni muškarac, dosta glasno: „Zbog takvih kao što ste Vi nam i jeste ovako kako nam je! Treba Vam zabraniti da glasate!“ I ostali počinju da se uključuju u „razgovor“ koji sve više liči na napad brojčano jače vojske na mnogo slabijeg neprijatelja.

Na apsolutno svaki „argument“, uvredu i otvoreni napad, gospođa sa kineskim torbama sasvim opušteno – na momente čak i sa osmehom u uglu usana – odgovara pitanjem: „A Đilas je bolji?“

Situacija postaje krajnje neprijatna. Užasava me količina agresije s kojom su okupljeni krenuli da „ubeđuju“ bakicu s kineskim torbama da s njom nešto nije u redu, pa i da je vređaju. „Molim vas, nemojte da se svađate! Oni to i hoće!“ bilo je sve što sam rekla.

Ubrzo je došao i prepun autobus. Bakica s kineskim torbama je odmah po ulasku odvažno digla mladića koji je sedeo najbliže do vrata sa: „Ustani da sednem“, a ja sam do naše krajnje destinacije (jer, izgleda da smo komšinice) stajala tik pored nje i razmišljala kako je moguće da druga Srbija misli da ovako agresivnim i arogantim tretmanom prve Srbije ikad može da dođe u situaciju da išta u Srbiji promeni?

Najzanimljivije od svega mi je to što apsolutno niko od šetača na autobuskoj stanici baš nijednom nije odgovorio potvrdno na desetak puta postavljeno pitanje „A Đilas je bolji?“. Obe Srbije znaju da nije, s tim što se prva Srbija pomirila s tim da su svi isti, pa si gleda svoja posla i kako da preživi bez obzira na to ko je na vlasti, dok druga Srbija i dalje mašta o rešenju u vidu manjeg zla.

Kako ta druga Srbija misli da se vlast u Srbiji ikad može osvojiti bez glasova prve Srbije, nije mi jasno. Ili, ako je svesna da bez njih ne može, nije mi jasno otkud im ideja da će do nje dopreti arogancijom, optuživanjem i uvredama, namećući svoje umišljeno „rešenje“ manjeg zla.

Plašim se da se od tog ‘leba manjeg zla najesti nećemo, jer… dok bakica sa kineskim torbama ne poveruje da nisu svi isti, promene neće biti. Đilas je u to, očigledno, ubediti neće.

Branka Stamenković

Predsednica Dosta je bilo i narodna poslanica

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Leto prošle godine, odem u goste kod bake i deke. Oboje pristalice SNS-a.
  Pijemo tako kafu i ja započnem razgovor na temu poslova u inostranstvu i kako razmišljam da se i sam spakujem i odem.
  Dekin odgovor: „Sedi tu gde si i radi, šta ćeš u tuđinu ni tamo ti neće bude bolje.“
  Ja: „U pravu si, ali ako već radim zašto da ne zaradim malo više nego što mogu ovde? A ako ovde slučajno dobijem otkaz ko mi garantuje da ću da nađem drugi posao osim ako se ne učlanim u Stranku?“
  On: „Nije to do stranke ni posla nego ste vi mladi lenji i nesposobni da zaradite. Ja dok sam radio u (neka tada državna firma, zaboravio sam ime), više sam bio na bolovanje nego u firmu. Al’ sam to bolovanje koristio da radim privatno (na crno) i zarađivao sam. Znači vi ste nesposobni.“
  Ja: „A šta misliš, šta bi se desilo sa mnom da ja tako uzimam bolovanja kad mi padne napamet? Dali bi mi otkaz posle drugog puta. To je moglo tad da se koristi (zloupotrebljava), sad Vučić to ne daje.“
  On, posle kraće pauze: „Ma nema si to veze, nije Vučić kriv, vidiš kol’ko je fabrika otvorio, nego VI NEĆE RADITE!“
  Da izbegnem svađu rekao sam da je u pravu i da ću sam da se snađem za sebe.

  Komentar nema neke veze sa tekstom, hteo sam samo da kažem da se sa starcima ne vredi raspravljati. Znaju samo ono što vide na TV-u i niko im ne može dokazati suprotno.

 • Vidite, samo je neko trebalo da odgovori: Da Djilas je bolji. A da u slučaju potrebe za daljom argumentacijom nastavi sa svim primerima u kojima je Djilas bolji – kao što su koruptivni dilovi neverovatnih razmera poput PKB i Beograda na vodi, potpunog mraka u medijima, a zašto ne, i činjenice da Djilasu i „njegovima“ nije padalo na pamet da bakici zakidaju penzije.

  • A vidite, možda je neko trebalo da odgovori (ja bih svakako): Naravno da Đilas nije bolji, ali zato ima onih koji to jesu. E sad, drugi je problem što naš narod (i to je divan dokaz da smo primitivni do bezumlja, odnosno da su većinom primitivni ovde ostali, a oni drugi otišli) neće da glasa za one koji nisu bili na vlasti i što hoće da mu se oni prvo „dokažu“. Za to naše ludilo ja nemam reči. Pa kako da se dokažu ako im nisi dao šansu?

  • @za Milana:iz Insajdera:“Zemljište PKB-a je, međutim, prodato kao da je reč o privatnom zemljištu privatne firme.
   Iako je zakonima Srbije zabranjena prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta jer takvo zemljište predstavlja nacionalno blago, prodaja upravo takvog zemljišta omogućena je, u ovom slučaju odlukama, sporazumima i zaključcima koje su donosili predstavnici vlasti od 2009. godine do danas“.A ko je bio predstavnik vlasti-pa Djilas,dragi Milane.Potpuni mrak u medijima-to mozete videti koliko bi bilo bolje po tome koliko Djb-a ima na televizijima Djilasovih ortaka, znaci 0,nula.
   Nema ga, nije ga nikada ni bilo,prekrio ga mrak.Medijski mrak

 • >Kako ta druga Srbija misli da se vlast u Srbiji ikad može osvojiti bez glasova prve Srbije, nije mi jasno.
  Oružjem, a posle uvesti IQ test pre glasanja.

 • Ova država je već 30 godina u vanrednom stanju i potrebno je primeniti radikalne mere kako bi se iz njega izašlo. Dati neobrazovanom čoveku pravo glasa pod izgovorom da on tako „može da štiti svoje interese“ je isto kao da date detetu od 5 godina napunjen pištolj u ruke radi samoodbrane. Kada pogledate obrazovnu strukturu birača određenih partija(objavio NSPM pred izbore 2016) vidite da preko 90% birača bez srednje škole(40% stanovništva) glasa za SNS-SPS-SRS. Takva polarizacija biračkog tela jasno ukazuje da su izbori u Srbiji zapravo konfrontacija između obrazovanih i neobrazovanih. Kako ovi obrazovaniji uvek budu preglasani, ubrzo iz frustracije napuštaju zemlju i tako se problem sve više i više produbljuje. Nažalost, na ovaj neobrazovani deo stanovništva nije moguće uticati, jer oni u skladu sa „kulturom neobrazovanja“ na obrazovanije od sebe gledaju sa visine i nipodaštavaju ih.

  Jedini način da se izađe iz začaranog kruga jeste da se donese zakon po kome je nužno završiti srednju školu kako bi se dobilo pravo glasa. Pravo glasa bi izgubilo 40% stanovništva, mahom starijeg, dok bi se glas obrazovanijih mnogo glasnije čuo, sastav parlamenta poptuno promenio, a političari bi ovako kvalifikovanom biračkom telu bili daleko odgovorniji jer bi sa njim bilo daleko teže manipulisati, kupovati glasove i sl. Sve to bi dovelo do izgradnje demokratskih institucija u narednim godinama i do daleko manje populizma u programima političkih partija.

  Ako pogledate razvijene zapadne zemlje videćete da gotovo ni u jednoj pravo glasa nije uvedeno odjednom kao kod nas. Odnosno, uvek je uvođeno postepeno, prvo jednom delu stanovništva, a onda se vremenom širilo kako su se učvršćivale demokratske institucije i stanovništvo postajalo obrazovanije. Švajcarska je, na primer, univerzalno pravo glasa uvela tek 1971.

  Povodom ove reforme se ne bi uopšte naišlo na veliki otpor kod stanovništva, obrazovaniji deo bi to prećutno prihvatio ako bi to značilo izlazak iz tridesetogodišnje krize, a ovi kojima bi pravo glasa bilo oduzeto gotovo da uopšte ne bi protestovali jer su ionakom mahom antidemokratskog raspoloženja.

  • O hvala ti Boze (doduse ateista sam) da neko deli moje misljenje. Politicka korektnost i negovorenje istine uvek rezultuju katastrofom. Sustina svih problema je vecinska glupa populacija. Zao mi je,bolno zvuci ali je istina. Narod je glup,prost, agresivan i podlozan manipulaciji. Nebitno da li je u pozadini istorijsko nasledje ili neki medicinski fenomen, cinjenica je da narod na ovim prostorima nije na kvalitativnom nivou da bi vecinski trebao da odlucuje o bilo cemu od zivotne vaznosti. Jednostavno, demokratija kakvu znamo mora da dozivi reviziju jer se pokazala kao kontraproduktivna. Srbija i ovo sto ste rekli su idealan primer. U nasoj situaciji imamo 1.7 miliona penzionera. Samo mali % je protiv vlasti tj oni su uvek lojalni onome koa gledaju na jedinom mediju koji poznaju a to je TV. Sticajem okolnosti imam dosta kontakta za ovom populacijom, verujte da su vecinski za Vucica ,bas kao bakuta iz teksta. U stanju su i da pred decom lazu kako su protiv rezima,a kada ovi okrenu ledja ,onda iznesu pravo misljenje koje je uvek ono sto im kazu na TV-u. Zastrasujuce,ali je to istina. Specificna situacija je utoliko jos gora zbog toga sto je vecina penzionera privredjivala u takvom ekonomskom ambijentu da nemaju apsolutno nikakvu svest o danasnjim uslovima rada i provredjivanja. Socijalizam je mrtav, a oni to jos uvek ne znaju, tj naculi su negde na RTS1 ali ne znaju sta to znaci. Osim ovoga, to su ljudi koju su rasli u sistemu sa dozivotnim predsednikom pa im AV izgleda sasvim prihvatljiivo, ne bi mrdnuli prstom i da se on proglasi istim. Elem, nema razloga niko da se ljuti, sive celije izumiru sa godinama. Ja gledam moje roditelje koliko to vise nisu isti ljudi (oboje fakultetski obrazovani) i to je nesto sto nas sve ceka,ili barem vecinu. Nema nikakvog razloga da ljudi koji su u penziji (cak i da nije svega ovoga navedenog) imaju pravo da glasaju ako nisu ekonomski aktivni. AV i slicni prevaranti ne bi imali nikakve sanse kada bi se ovo resilo. Penzioneri treba da imaju nekoliko zastinika njihovih prava i zagarantovano pravo na visinu penzije proporcionalno realnim zivotnim troskovima koje svako od nas zna, i nemaju veze sa onim sto vlast laze. Osim ovoga, sto se mene tice, trebalo bi onemoguciti glasanje i po visini obrazovanja. Kako i po kom racionalnom objasnjenju istu tezinu mogu imati glas onoga sto cuva ovce na obodima planina i nekoga ko radi i saradjuje sa belim svetom i svakodnevno stice nova iskustva i znanja? NIje normalno, takvi su i rezultati.

  • Predlažem da se svim primaocima penzija po bilo kakvom osnovu ukine pravo glasa (naravno i meni). Ovom zemljom treba da vladaju mladi, a za nas starije je carstvo nebesko.

  • ZlatniPapagaj
   Potpuno ste tendenciozni,kakav je to univerzalni i samodovoljni kvalitet obrazovanost kada su glavni negativci nadprosecni studenti. A „vrhunsko bozanstvo“ i najbolji od najboljih u istoriji…Svi preletaci su visoko obrazovani…ubedljivo najvecu stetu drustvima proizvode upravo obrazovani(istina jer su cesce u prilici). Mogu da se slozim da je obrazovanje potreban uslov da neko bude kompletna licnost ali daleko od toga da je dovoljan.
   Zar vam se ne cini da se problem lako moze resiti oslobadjanjem medija i omogucavanja slobodnog protoka informacija. Sem dusevno bolesnih lose varijante prolaze samo kod obmanutih koje ne mozemo kriviti za to.
   Sa druge strane mladi nikako ne smeju bagatelizirati iskustvo starijih koji mladje po najbitnijim ljudskim parametrima citaju kao otvorenu knjigu…znaju sta zele, cemu teze, sta vrednuju,znaju sve njihove najtajnije misli…i mudro cute kad ovi pokazu nadmenost znajuci da ce ona nestati pod teretom zivotnog iskustva kao sto je i njihova nestala pre mnogo godina.
   Mislim da je Sremac rekao da „postajemo zreli kada shvatimo da su nasi roditelji bas uvek bili u pravu“.

   • Gorane, suštinski grešite. Zlih i nemoralnih ljudi ima, naravno, među neobrazovanima i obrazovanima. Zbog same svoje prirode, takvi se bolje „guraju“ u politici. Ali ovde nije reč o njima… oni su konstanta koju ćete teško eliminisati. Ovde je reč o njihovoj pokretačkoj snazi, njihovim gorivu, o glasačima. Neobrazovani ljudi su naivniji, lakše je upravljati i manipulisati njima. Obrazovani, pa cak i oni nemoralni, neće tako lako dozvoliti politicarima da ih izmanipulisu. Samo zbog toga je potrebno usloviti glasacko pravo obrazovanjem, time se manipulatorima ukida pokretacko gorivo. A sigurno ste primetili da trenutna vlast planski urušava obrazovanje jer im jedino bitno da sebi obezbede dugovečno mesto u fotelji.

 • 1. Jeste bolji. Ako nista drugo, lakse ga je smeniti, a postoji jos mnogo razloga zasto je bolji. Sa bakicom ste proveli dosta vremena, pa ste mogli i Vi da joj objasnite.
  2. Nije poenta da li je Djilas bolji. Mada je on bio sasvim dobar gradonacelnik. Mnogo bolji od bilo kog SNS rukovodeceg kadra na bilo kom nivou. Ali je poenta da je Vucic los. I ako je neko los, treba glasati za drugog. Pa ako i drugi bude los, za treceg. I tako redom. A svakog od tih koji budi losi nikad vise ne udostojiti glasim.
  3. Nije poenta ni prva Srbija, ona uvek glasa za vlast, ni druga, oni se pomalo smatraju elitom. Poenta je treca Srbija. Onih 50% birackog tela koji ne izlaze na glasanje. Ako opozicija animira njih, na konju je. Vlasti odgovara da oni ostanu apstinenti, pa svaki status quo odgovara trenutnoj vlasti.

  • Da odgovorim postovanoj bakici. Ako je u pitanju poljoprivreda, grana vocarstvo, moj odgovor je sledeci. Za vreme Djilasa, za mene je bilo , daleko , daleko bolje. Opet govorim, kad je u pitanju poljoprivreda, grana vocarstvo, za vreme Djilasa je bilo neuporedivo bolja situacija. Za vreme Djilasa porezi za odvodnjavanje su bili dva puta manji. Za vreme Djilasa su porezi na nepokretnosti bili dva puta manji. I pored toga je sve bilo bolje, sto nikad nisam glasao za Djilasa. Postujem, politiku DJB a. Postujem rad i trud gospodina Radulovica, i gospodje Stamenkovic. Smatram da politika DJB a deluje u dobrom pravcu, i dobrotvorno na drustvo u Srbiji. I pored toga sam misljenja, da je za vreme Djilasa bilo lakse , mnogo lakse nego danas.

 • Upravu ste branka, i sama sam se razocarala kad sam uocila ’nase’ botove, ostrascene ljude koji se ne raspravljaju racionalno, nego uvredama i kao nekim stavovimakoji su toboze iznad ovih naprednjackih… ne cuvaju nam integritet, lepo ponasanje i racionalnost… od tih tipicnih stavova koje cesto cujem je i taj ‘…treba vamzabraniti da glasate, zbog takvih kao vi…’

 • Ocigledno nije problem. ni u Djilasu ni u Vucicu vec u nasem mentalitetu.Koliko se secam prvobitna misija DJB je bila upravo promena tog mentaliteta u kome se sve od najsitnijih do najkrupnijih problema resava korupcijom koja nikome ne smeta…DJB ne bi trebalo da odustane od svog sistema vrednosti i prikljuci se borbi za vlast radi vlasti sto ovi instrumentalizovani protesti u sustini jesu.

 • Zašto se u ovoj zemlji uvek priča samo ljudima a nikad o sistemu vlasti ? U sadašnjem sistemu svaki političar će (p)ostati korumpiran, sem možda mali broj fanatika, u zdravom sistemu i jedan Vučić bi bio poslušan i koristan službenik, jer samo to može da bude.

 • Prvi put da mi ne objavite komentar. Znao sam da taj dan dolazi a meni to mnogo govori. Over and out, ona bolje Djilasu da dam glas, bar ima neke sanse.

 • Vucicevi glasaci su kupljeni glasaci, novcem,paketima,botovskim pozicijama i jeftinom zabavom na Tv. Znaci uglavnom ih dobija krimogeno,on bi trebao da robija jer krade i izbore i zivote, ali to se ne desava. Vecina glasaca glasa iz koristi generalno. DJB nudi posten rad, ali osiromasena masa hoce jeftin rad i sretni su time i da zive u gradu. Generalno zemlja je unistena u svakom smislu. Profitere poput Vucica, Koleta,Malog i slicnih nece odneti izbori ni uz fer uslovime, vec cunami koji dolazi sa juga

 • Mislim da masa propusta detalj „odmah po ulasku odvažno digla mladića koji je sedeo najbliže do vrata sa: „Ustani da sednem“ “ ovakvi ljudi uzdizu sebi slicne koji veruju samo u svoja prava a ne i obaveze, i smatraju da im sve treba dati, a pritom su plitkoumni i nepristojni… To je dragi moji vecina koja glasa na ovim izborima i u zadnjih 20 godina. A toboz oni glasaju za dobrobit mladih, to mi je najveci nonsense

 • Baš odavno nisam bio u zavičaju. Radio sam u inostranstvu, pre toga studirao u Beogradu, ima ljudi sa kojima nisam pričao deset godina. Pažljivo sam slušao šta ih muči i vrlo lako sam im davao rešenja. Ta rešenja su meni bila potpuno logična i jednostavna, a oni su me gledali tako začuđeno da to ne umem da objasnim rečima.

  Svet ogromne većine građana Srbije je jako mali. U tom svetu nema putovanja, nema hedonističkog uživanja, nema interesovanja, hobija… To je svet ljudi koji preživljavaju, svet ljudi koji ponavljaju da im nije loše.

  I zaista im nije loše. Oni u stvarnom svetu ne bi mogli da opstanu. Ne znaju jezike, ne razumeju preduzetništvo, nemaju veštine koje su potrebne. Ne razumeju čak ni teorijski šta bi trebalo da rade.

  Kada im čovek ponudi 10 rešenja, a oni ne prihvate nijedno, onda se nameće zaključak da im je trenutno stanje – najbolje moguće.
  Znam da nije intuitivno, ali zapitajte se zašto građani Srbije glasaju manje-više isto već 30 godina?!
  To nisu penzioneri, jer danas je penzioner onaj koji je pre 30 godina bio mlad,
  To su ljudi koji nisu dovoljno kvalitetni da bi opstali u nekom drugom sistemu.

  Ništa se neće promeniti ni u narednoj deceniji. Vrlo verovatno ni u sledećoj geneaciji