Шумадија

У сусрет “Паметном граду”

“Не плаши се незнања, бој се лажног знања, јер од њега долазе све несреће на свету.”
Џорџ Гордон Бајрон

На 15.редовној седници Скупштине града Крагујевац је добио новог члана Градског већа за информационе технологије, електронску управу и Паметан град, а истовремено остао без већника за имовину и финансије. О градским финансијама града којем прети банкрот бринуће се градоначелник лично.

Након расипничког краја 2017. када се шаком и капом делила солидарна помоћ запосленима у јавним, јавно-комуналним предузећима, као и привредним друштвима и истовремено најављивало отпуштање вишка радника, 15. седница Скупштине града Крагујевца остаће упамћена и по томе што је на тој седници градска власт показала сву своју неозбиљност.

У овом граду, од 23.марта 2018. године о градским финансијама водиће рачуна градоначелник лично.

Градски већник за финансије поднео је оставку на ту функцију, због одласка у приватну фирму. У коју, за сада се само спекулише. Хоће ли бити основа за утврђивање одговорности за евентуално постојање сукоба интереса, време ће показати.

Оно што треба да брине све Крагујевчане је да ли ће и како један човек без релевантног искуства од овог тренутка водити рачуна о тако битној области као што су градске финансије.

Да се најпре позабавимо биографијом нашег градоначелника у чијим су рукама од сада све економске одлуке.
Према информацијама које су објављене на званичном сајту Града, градоначелник Крагујевца је дипломирани менаџер и радио је као службеник у “Комерцијалној банци” и ЈП “Србијагас”.
Биографију градоначелника Крагујевца можете погледати овде: хттпс://www.крагујевац.рс/Градонацелник-357-1

То што је како каже “морао” све да научи о вођењу градских финанансија и што преузима одговорност за одлуке које ће сам донети, не да није нимало утешно, нити храбро како то његове партијске колеге покушавају да представе, већ је апсолутно недопустиво и опасно одсуство елементарног познавања политике.

Политика је вештина могућег.
Градоначелник Крагујевца то очигледно није научио.

Поставља се питање да ли је на ову одлуку градоначелник био принуђен јер се за ту позицију није нашао ниједан одговоран и стручан појединац, вољан да се прихвати тешког посла, или према другом, још луциднијем сценарију, градоначелник мисли да стручнијег од њега у овом граду и у његовој партији нема.
Јавност је остала ускраћена за одговор зашто се градоначелник одлучио за тај потез. Уместо тога добила је само уверавање да је он научио тај посао и да ће преузети одговорност. Да ли је то довољно?
Очигледно да није.
Бачено је још мало прашине Крагујевчанима право у очи.

На истој седници добили смо већника за информационе технологије, електронску управу и Паметан град.
А хоћемо ли заиста бити паметнији показаће наредни избори.
До тада нека нам је свима са срећом јер ничему другом осим пукој срећи, уз овакву власт не можемо да се надамо.

Радно време крагујевачке канцеларије

уторак 15:00 – 18:00
среда 15:00 – 18:00