Šumadija

U susret “Pametnom gradu”

“Ne plaši se neznanja, boj se lažnog znanja, jer od njega dolaze sve nesreće na svetu.”
Džordž Gordon Bajron

Na 15.redovnoj sednici Skupštine grada Kragujevac je dobio novog člana Gradskog veća za informacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad, a istovremeno ostao bez većnika za imovinu i finansije. O gradskim finansijama grada kojem preti bankrot brinuće se gradonačelnik lično.

Nakon rasipničkog kraja 2017. kada se šakom i kapom delila solidarna pomoć zaposlenima u javnim, javno-komunalnim preduzećima, kao i privrednim društvima i istovremeno najavljivalo otpuštanje viška radnika, 15. sednica Skupštine grada Kragujevca ostaće upamćena i po tome što je na toj sednici gradska vlast pokazala svu svoju neozbiljnost.

U ovom gradu, od 23.marta 2018. godine o gradskim finansijama vodiće računa gradonačelnik lično.

Gradski većnik za finansije podneo je ostavku na tu funkciju, zbog odlaska u privatnu firmu. U koju, za sada se samo spekuliše. Hoće li biti osnova za utvrđivanje odgovornosti za eventualno postojanje sukoba interesa, vreme će pokazati.

Ono što treba da brine sve Kragujevčane je da li će i kako jedan čovek bez relevantnog iskustva od ovog trenutka voditi računa o tako bitnoj oblasti kao što su gradske finansije.

Da se najpre pozabavimo biografijom našeg gradonačelnika u čijim su rukama od sada sve ekonomske odluke.
Prema informacijama koje su objavljene na zvaničnom sajtu Grada, gradonačelnik Kragujevca je diplomirani menadžer i radio je kao službenik u “Komercijalnoj banci” i JP “Srbijagas”.
Biografiju gradonačelnika Kragujevca možete pogledati ovde: https://www.kragujevac.rs/Gradonacelnik-357-1

To što je kako kaže “morao” sve da nauči o vođenju gradskih finanansija i što preuzima odgovornost za odluke koje će sam doneti, ne da nije nimalo utešno, niti hrabro kako to njegove partijske kolege pokušavaju da predstave, već je apsolutno nedopustivo i opasno odsustvo elementarnog poznavanja politike.

Politika je veština mogućeg.
Gradonačelnik Kragujevca to očigledno nije naučio.

Postavlja se pitanje da li je na ovu odluku gradonačelnik bio prinuđen jer se za tu poziciju nije našao nijedan odgovoran i stručan pojedinac, voljan da se prihvati teškog posla, ili prema drugom, još lucidnijem scenariju, gradonačelnik misli da stručnijeg od njega u ovom gradu i u njegovoj partiji nema.
Javnost je ostala uskraćena za odgovor zašto se gradonačelnik odlučio za taj potez. Umesto toga dobila je samo uveravanje da je on naučio taj posao i da će preuzeti odgovornost. Da li je to dovoljno?
Očigledno da nije.
Bačeno je još malo prašine Kragujevčanima pravo u oči.

Na istoj sednici dobili smo većnika za informacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad.
A hoćemo li zaista biti pametniji pokazaće naredni izbori.
Do tada neka nam je svima sa srećom jer ničemu drugom osim pukoj sreći, uz ovakvu vlast ne možemo da se nadamo.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar

Radno vreme kragujevačke kancelarije

utorak 15:00 – 18:00
sreda 15:00 – 18:00