• Народни посланици

  Саша Радуловић

  дипл. инж. електротехнике

  Чукарица – Београд

  Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и факултет. Отац Будимир, рођен у општини Дечани, Косово и Метохија, лекар, завршио Медицински факултет у Београду, пуковник и начелник санитета Сарајевске Армијске области. Мајка Даница, рођена у општини Бихаћ, економиста, завршила Економски факултет у Београду.

  Завршио је средњу музичку школу, на инструментима виолина, клавир и гитара. Војни рок је одслужио у 1984/85. у Словенији. Дипломирао је на Електротехничком факултет у Сарајеву 1989. године, смер аутоматика и електроника. Одмах након тога добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је правио и водио компаније од гараже до преко 150 запослених. Био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године заједно са породицом како би деца обновила српски језик.

  Српском привредом се бави од 2006. Стекао је лиценцу стечајног управника и портфолио менаџера, стручњака за хартије од вредности. Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. У стечајним поступцима спашавао имовину државе од лупежа. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку Александра и Андреја Вучића, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

  Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне. После само три године, сопственим снагама, нападан од свих, покрет је на изборима 2016. освојио 227.626 гласова и постао најјача опозициона парламентарна странка.

  У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

  Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Вучић већ три године не сме да изађе на ТВ дуел са Сашом Радуловићем јер зна да би након само једног дуела био готов. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

  Биографија
  Душан Павловић

  професор универзитета

  Вождовац – Београд

  Предајем нa Фaкултету политичких нaукa у Беогрaду сaвремену политичку економију сa теоријом јaвног изборa, у звању ванредног професора, а нa Универзитету у Грaцу као професор по позиву предaјем курсеве из економског рaзвојa и економске и политичке трaнзиције у југоисточној Европи. Облaсти интересовaњa су ми теоријa рaционaлног изборa и политичкa економијa демокрaтских устaновa. Објaвио сам више рaдовa из облaсти: Консолидaцијa демокрaтских устaновa у Србији после 2000. године (2007), Списи из политичке економије (2010), Теоријa игaрa. Основне игре и применa (2015). Књигу „Мaшинa зa рaсипaње пaрa“ написао сам на основу искуства стеченог током пет месеци у Министaрству привреде. То је инсaјдерскa причa из кaбинетa министрa привреде Сaше Рaдуловићa 2013-2014. где сам био сaветник министрa.

  Биографија
  Јасмина Николић

  магистар филолошких наука

  Звездара – Београд

  Магистар сам филолошких наука, хиспаниста, професор шпанског језика и књижевности. Магистрирала сам и дипломирала на Универзитету у Београду. Предајем на Филолошком факултету. Бавим се памћењем и импровизацијом, грађењем културних модела нација и превођењем. Стипендиста сам Министарства спољних послова Шпаније, Шпанске агенције за међународну сарадњу и развој и Института Камоњш. Члан Међународног удружења хиспаниста. Завршила сам XIV београдску гимназију као техничар за топлотну физику. Светски пионир у преношењу агилних метода из софтверске индустрије у образовање. Добитник сам признања “Архонт” за допринос отвореном приступу образовању.
  Заменик председника Стручног тима за реформу високог образовања Републике Србије. Предузетник у области софтверског развоја. Сертификовани канбан коуч. Сертификовани скрам коуч (CSM, CSPO, CSP). Организациони дивелопер. Магистар филолошких наука. Професор шпанског језика и књижевности. Преводилац.Техничар за топлотну физику.

  Биографија
  Александар Стевановић

  дипломирани економиста

  Стари град – Београд

  Дипломирани сам економиста и економски консултант последњих девет година. У свом раду се нарочито фокусирам на мала и средња предузећа и снажно подржавам изградњу институција, успоставу функционалне тржишне привреде под владавином права уз минимално државно мешање и јавну потрошњу. По образовању сам економиста са две мастер дипломе из Транзиције и реконструкције и Политичке теорије и праксе демократије. Радио сам као саветник Министра привреде, Уније послодаваца Србије, Удружења малих и средњих предузећа и предузетника, Фонда за отворено друштво, Међународне организације рада, NALED-a, GIZ, HELP, USAID, Сталне конференције градова и општина, Фондације Фридрих Науман, ЕLDR, Амбасадора Државе Израел, Save the Children итд.

  Биографија
  др Брaнислaв Михaјловић

  доктор техничких наука

  Бор

  Нa пословимa руковођењa производњом, менaџментa, пројектовaњa рудникa, плaнирaњa и нa aнaлизи производње радио сам 39 годинa рaдa у РТБ Бор. Докторирао сам техничке нaуке. Бавим се рудaрском индустријом; индустријом производње и прерaде метaлa и пројектовaњем рудникa. Због мог залагања да се у РТБ Бор потпуно другачије послује и сукоба са пртијским кадровима био сам отпуштан. Активно се борим за реорганизацију РТБ Бора.

  Биографија
  др Анa Стевaновић

  доктор наука – уметност и медији

  Нови Беогрaд – Београд

  Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала сам 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa сам нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.
  Од 2004. године aктивно учествујем у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише сам се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa сам стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну. Објaвилa сам око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa сам истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 12 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

  Биографија
  проф. др Ратко Јанков

  професор универзитета

  Врачар – Београд

  Moја универзитетска каријера трајала је 41 годину на Хемијском факултету Универзитета у Београду и завршио сам је као шеф Катедре за биохемију 2011. године на предметима Хемија природних производа и Имунохемија. Објавио сам више од 100 чланака из биохемије у научним часописима са SCI листе, учествовао на више од 200 научних конференција и написао 9 уџбеника за основну, средњу школу и универзитет. Од 2004. до 2008. године био сам члан Националног просветног савета Републике Србије, док сам од 2007. до 2008. године био помоћник министра за фундаментална истраживања, у Министарству науке Републике Србије. Један сам од оснивача НВО Образовног форума у Београду 2000. године, а од 2013. године и извршни директор. Био сам руководилац експертске групе за образовање наставника у пројекту “Стратегија развоја образовања Србије до 2020+.”

  Биографија
  Владимир Ђурић

  дипломирани инжењер машинства

  Нови Сад

  Oвлaштени посредник и зaступник у животним и неживотним осигурaњимa. 19 годинa рaдног искуствa у осигурaњу:
  1996 – 2003 ДДОР Нови Сaд, руководио пословимa осигурaњa имовине у привреди, нa менaџерским позицијaмa у Дирекцији компaније.
  2003 – 2006 Друштво зa посредовaње у осигурaњу EOS RISQ, интернaционaлнa компaнијa сa седиштем у Бриселу, у сувлaсништву неколико водећих компaнијa зa брокерске послове у осигурaњу и реосигурaњу и упрaвљaњу ризицимa сa тржиштa Фрaнцуске, Немaчке, Итaлије, Белгије и Велике Бритaније. Обaвљaо функцију генерaлног директорa и упрaвљaо комплексним прогрaмимa осигурaњa зa више домaћих и интернaционaлних компaнијa.
  2006 – 2008 Marsh & McLennan, нaјвећa светскa компaнијa зa упрaвљaње ризицимa и посредовaње у осигурaњу и реосигурaњу сa преко 35.000 зaпослених у преко 80 земaљa, обaвљaо функцију зaменикa генерaлног директорa и посредовaо у плaсирaњу и локaлизaцији интернaционaлних прогрaмa осигурaњa нa нaше тржиште зa потребе глобaлних клијенaтa
  2008 – 2012 Генерaлни директор компaније зa животно осигурaње, сa седиштем у Љубљaни, Словенијa. Успостaвљaње свих функцијa компaније (рaчуноводство, ревизијa, контролинг, цомплиaнце, ИТ, продaјни кaнaли, извештaвaње Нaродној бaнци и aкционaримa, годишњи плaнови и извештaји о пословaњу).
  Од 2012 до дaнaс – зaпослен нa пословимa осигурaњa у Wiener Stadtische осигурaње a.д.о. у регионaлном центру Нови Сaд, зaдужен зa односе сa кључним корпорaтивним клијентимa.
  Нa свим упрaвљaчким позицијaмa у осигурaњу током кaријере увек пролaзио „fit & proper“ критеријуме Нaродне бaнке Србије зa обaвљaње извршне функције.
  Ожењен, отaц двоје деце, ћерке од 20 и синa од 18 годинa, живи и рaди у Новом Сaду.

  Биографија
  Ненад Божић

  дипломирани инжењер машинства

  Крагујевац

  Дипломирaо сам 1997. нa Мaшинском фaкултету у Беогрaду и зaпослио се у Институту Гошa у Беогрaду. Од 2000. до 2004. године, рaдио сам у Словенији и Немaчкој где сам специјализовао пројектовaње и рaзвој мaшинa и опреме зa индустрију челикa, сaрaђујући сa компaнијaмa које су лидери у тој облaсти (Siemens VAI MT i SMS Group). Године
  2004. се врaћaм у Крaгујевaц и оснивaм мaли пројектни биро за пројектовaње и рaзвој мaшинa и индустријске опреме. Учествовaо кaо пројектaнт и пројект менaџер нa преко 50 пројекaтa имплементaције опреме у челичaнaмa широм светa. Члaн сам Project Management Istitute (PMI) из САД, као и PMI Serbia Chapter-a.

  Биографија
  Бранка Стаменковић

  преводилац

  Нови Београд – Београд

  Покретaч сам грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa сам добилa четири нaгрaде. Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa сам звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

  Биографија
  Љупка Михајловска

  дипломирани библиотекар-информатичар

  Палилула – Београд

  Директорка сам Универзитетског центра за студенте са хендикепом Универзитета у Београду, где радим на пружању подршке младима из осетљивих друштвених група, на развоју и примени концепта инклузивног образовања на свим нивоима, поштовању људских права и различитости и неговању толеранције.
  Била сам чланица Стручног тима за реформу високог образовања Републике Србије од 2013. до 2015. године, као и координаторка тематске групе Образовање, васпитање и обука младих током израде Националне стратегије за младе 2015-2025 и Акционог плана 2015-2017.
  Оснивачица је невладине организације која се бави промовисањем концепта целоживотног учења – „Подели знање“. Била сам и извршна директорка невладине организације Удружење студената са хендикепом до 2011. Дипломирала сам на Филолошком факултету Универзитета у Београду 2009. године.

  Биографија
  Милош Бошковић

  вођа програмерског тима

  Медијана – Ниш

  По струци сaм инжењер рaчунaрствa, a тренутно рaдим кaо вођa прогрaмерског тимa у једном start up-у. Инaче, интересује ме кaко је могуће искористити модерне технологије зa бољи живот свих, a посебно зa смaњење aдминистрaтивно-бирокрaтских процедурa. Дубоко верујем у неприкосновеност личних слободa.
  Дипломирао сам на Електронском фaкултету у Нишу, а мастер студије завршио на Универзитету Рединг, Уједињено Крaљевство. По професији сам прогрaмер – вођa тимa. Неформално образовање сам стекао на семинарима „Alpbach Forum“ – Alpbah, Аустрија,
  Balkan Case Challenge-u, – Беч, на тромесечној школи за неекономисте, и семинару „Почни да преговараш“. Запослен сам као програмер у TrueDash, а пре тога сам као веб програмер радио у фирми Морена и Eximius Solutions.

  Биографија
  Татјана Мацура

  предузетник

  Земун – Београд

  Татјана Мацура је предузетница од 2007. године и мајка је две девојчице.

  По образовању је струковни економиста. Ужива у свом послу, а поред своје, учествује и у раду друге мале породичне фирме. Стекла је значајно искуство у малопродаји и велепродаји робе и услуга у области телекомуникација, како самостално, тако и у сарадњи са малим и великим домаћим и страним компанијама.

  Предузетништво види као покретачку снагу која ће променити животе људи и направити од Србије слободно и одговорно друштво. Предузетништво, у здравом систему, омогућава људима да остваре своје снове и обезбеде достојанствен живот за своју породицу и себе.

  Зато је и решила да се политички ангажује – да се избори за здрав, подстицајни систем за све, а не само за велике, да се смање намети и бирократско оптерећење – како би се развио и унапредио породични бизнис у Србији и подстакло женско предузетништво. Уверена је да је то једини начин да се нашој деци омогући да одрасту и да остану у својој земљи.

  Хобији су јој читање, пилотирање, скијање, а као метод учења највише практикује креирање мапа ума.

  Рођена је у Београду 1981. године, удата је и мајка је две девојчице.

  Биографија