ПОТПУНА транспарентност – јавно вршење јавне власти

ПОТПУНУ транспарентност је Саша Радуловић са својим тимом (Мирослава Миленовић, Иван Нинић, Душан Павловић и Александар Стевановић ) увео за месец дана у Министарство привреде и све агенције у надлежности министарства. Преко личних карата предузећа, кренуло је и спровођење овог плана у свим државним предузећима. Вучић га је зауставио

ПОТПУНА транспарентност је најважнији лек против корупције и партијског запошљавања. Потпуна транспарентност је кључ за увођење реда.

Шта се објављује

 1. Детаљно извршење буџета са пуном аналитиком – месечно

Сваког месеца до 10.тог у месецу се објављује тачно колико је новца потрошено из буџета по свим буџетским контима (конта на 6 цифара). За сваки конто се објављује списак правних и физичких лица која су добила новац, колико су новца добили, као и број и датум уговора по коме су добили новац. За правна лица се објављује матични број, за физичка лица само име и презиме и општина пребивалишта. Не објављују се појединанчна имена запослених по уговору о раду и привременим и повременим пословима, већ се ти подаци објављују збирно. Објављују се имена физичких лица по свим другим уговорима: уговори о делу, ауторски уговори итд. Објављују се имена и презимена и износи за све чланове управних и надзорних одбора, чланства у скупштинама.

Објављују се и детаљи прихода на сваком приходном конту (6 цифара). Објављује се број обвезника и листа 100 највећих обвезника за свахи приходни конто посебно.

Сви ови подаци се објављују месечно у једноj Excel (spreadsheet) датотеци (фајлу).

Годишње детаљно извршење буџета се објављује за СВЕ ПРЕТХОДНЕ године уназад.

 1. Број запослених – месечно

Посебно се објављује број запослених на недоређено време, на одређено време, по уговору о привременим и повременим пословима, уговору о делу

Биографије свих руководилаца, извршних менаџера, директора, начелника, чланова управних и надзорних одбора

 1. Попис имовине и процену вредности те имовине по свим ставкама – месечно ажурирање
 2. Попис СВИХ дуговања и потраживања – месечно ажурирање
 3. Попис свих судских предмета у току са активном и пасивном легитимацијом пред свим судовима, домаћим и страним. Објављена тужба и одговор на тужбу.
 4. Сваки управни акт (одлука, решење, итд.)
 5. Све обављене инспекције са налогом и резултатом инспекције
 6. СВАКИ уговор који потписује у року од 48 сати од дана потписа уговора.
 7. СВАКУ своју одлуку у року од 48 сати од дана доношења одлуке.
 8. Систематизацију радних места.

Систематизација садржи списак свих радних места, опис радног места, потребне квалификације и мерила радног учинка. Објављује се и ко је тренутно запослен на том радном месту (без имена и презимена осим за руководиоце): година рођења, пол, квалификације (тачан назив уписане и завршене школе, датум уписа, датум дипломирања, просек, радно искуство са називом послодавца и радног места пре запослења) и датум запослења.

 1. Квартални радни учинци свих запослених по систематизацији, , укључујући и покренуте дисциплинске поступке
 2. Мерљив план рада и пословања
 3. Квартално мерење плана пословања и објављивање извештаја о раду

 

Ко објављује

Примењује се на све државне органе, агенције, управе, заводе, здравствене, просветне, културне и све друге установе, привредна друштва, фондове и сва друга правна лица у директном или индиректном већинском власништву Републике, покрајине, града или општине (у даљем тексту: обвезник). Обвезник је и свако правно лице које директно или индиректно добија преко 40% својих прихода (субвенције, донације, плаћених услуга итд.) од државе или има приходе на основу пренешеног јавног овлашћења.

Где се објављује

Сваки обвезник има интернет страницу на којој се објављују све захтеване податке.

Поштовање закона

Стриктно се поштују све одредбе Закона о доступности информација од јавног значаја и Закона о заштити података о личности. Сви подаци су јавни доступни грађанима на захтев путам емаила, укључујући и оне који нису на овом списку.

Јавни конкурси

Без јавног конкурса и јавно објављене систематизације радних места, не може се вршити пријем нових запослених. Све биографије оних који се кандидују морају јавно бити објављене заједно са тачним називом уписане и завршене школе, датум уписа, датум дипломирања, просек, радно искуство са називом послодавца и радног места, као и сви други услови из конкурса.

Конкурс за избор директора и начелника мора да садржи писмени план рада сваког кандидата, као и претходно утрђени циљеви и очекивани резултати. Организују се јавни интервјуи кандидата на којима је дозвољено присуство свим грађанима и невладиним организацијама и где је свима дата могућност и аудио и видео снимања. Сви имају право да постављају питања кандидатима.

Јавне набавке

Све набавке, укључујући и набавке мале вредности, се објављују на сајту. Јавна набавка мора да садржи уговор који ће бити потписан. Све примедбе на јавну набавку се јавно објављују. Разлози и услови за јавну набавку морају бити образложени. Све понуде се јавно објављују након њихвого отварања на сајту, као и изештаји о реализацији набавки.

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+1Email this to someone

 1. Pored objavljivanja na internet stranicama, neophodno je da sva ova masa informacija bude dostupna i kroz standardizovane web servise, da bi se omogućila efikasna analiza. Važno je da i svi izvori podataka budu pouzdani, podložni reviziji i tehnički zaštićeni od falsifikovanja.
  Merljivi planovi rada i poslovanja ne vrede mnogo ako je izbor ciljeva i mera pogrešan. Uvođenje efikasnih metodologija za postavljanje ciljeva i mera je zahtevan stručan posao i zahteva za to osposobljeno rukovodstvo i dobru informatičku podršku. Bilo bi svakako korisno da DJB definiše svoj interni Balance Scorecard i počne da u praksi uvežbava ono što će da uvede javnom sektoru kad dođe na vlast.
  Generalno, za praktičnu realizaciju transparentnosti, potrebna je dobra informatička podrška. Zato je važno da DJB formira klub za informatiku, koji bi odmah počeo sa proučavanjem i korišćenjem besplatnog softvera kakav se danas već koristi u ostvarivanju Open Government i Open Data principa. I pre osvajanja vlasti, DJB može da uvede efikasan i verodostojan javni sistem za objavljivanje i analizu dostupnih podataka i time definitivno raskrinka neprekidne Vučićeve laži.

 2. Переезд по Москве. Обращаясь в нашу компанию, вы можете обещать словно отдельные услуги, так и доверить нам все объем работ. Воспользовавшись предложением переезд под ключ, вы избавляетесь от любых хлопот. Мы сами весь спланируем всю процедуру, разберем обстановка, упакуем багаж и другое имущество, погрузим в автомобиль и перевезем сообразно указанному адресу. transportpereezd.ru

 3. Организация переездов. Обращаясь в нашу компанию, вы можете заказать как отдельные услуги, беспричинно и доверить нам весь объем работ. Воспользовавшись предложением переезд под ключ, вы избавляетесь от любых хлопот. Мы сами весь спланируем всю процедуру, разберем обстановка, упакуем багаж и другое отчина, погрузим в автомобиль и перевезем по указанному адресу. transportpereezd.ru

 4. Поштовани,
  да ли сте свесни да је још увек већина оних који су против транспарентности у вршењу јавне власти. Ова већина ће се смањити тек након отпуштања запослених у „јавном сектору“ а као што већ можете да приметите код ових отпуштања је већ било кршења критеријума. На жалост, већ се кренуло са отпуштањима оних који су стручни и потребни на пословима које обављају а „партијски људи“ су се опет у већој мери спасили од отказа.
  Ово што сте започели у време вршења власти у Министарству привреде је добро али бојим се да је недовољно. Неопходно је систематско решење проблема уз доношење групе Закона који ће осигурати спровођење мера.
  Сами сте свесни чињенице да су Вас опструисали директори субвенционисаних предузећа, директори државних агенција и сл. а били су подржани од неких из невладиног сектора.
  Моју адресу е-поште имате па Вам овом приликом нудим помоћ.

 5. Ispadoh kao ozbiljan kontrolor…Svako malo dodjem ovde da procitam komentare…I svidja mi se taj optiizam…Jos samo da se to prenese na ljude koje svakodnevno vidjamo na ulicama i sa kojima se mimoilazim…Ta smrknuta lica i namrstena cela ne govore mnogo u prilog mogucnosti…Ali …ja verujem u pobedu razuma nad bezumljem koje je dovelo ove jahace apokalipse sa kojima na celu srljamo nezadrzivo u potpunu tamu……Dakle potpuna i bezrezervna podrska pokretu…i svim svetlima i alarmima koje pokusavaju da oglase..Ne ide lako ..narocito na uspavane i opijene beznadjem razocarane i prevarene ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem…Verujem da moze…zapravo znam da moze…Mali je korak pred nama…ali su zato zadaci i odgovornosti velike…Prema nama samima i prema buducnosti nase dece…Traba da ucinmo sve da nas se oni ne stide…Oni ce to znati da cene…!

 6. Ja bih dodala jos jednu bitnu stavku u organizaciji javnih institucija i preduzeca, a to je nepotizam.Zabraniti zaposljavanje rodjaka i familije u javnim ustanovama,kao sto je praksa u svim velikim i ozbiljnim kompanijama.

 7. Saša Radulović pokušava da trasira jedan novi put u političkoj žabokrečini Srbije, pokušava da nam pokaže jedan novi model političkog delovanja i drugačijeg ponašanja političara u ovoj našoj političkoj zbilji opterećenoj nepoštenjem, lažima, neznanjem, pohlepom i svim drugim pošastima ljudskog primitivizma. Saša je u svojim dosadašnjim istupanjima pokazao visoku stručnost u poznavanju političke i posebno ekonomske problematike u Srbiji, ali i viziju kako urediti Srbiju kao modernu državu u kojoj će svi građani Srbije imati jednaku šansu za prosperitet i bolji život. Posebno pleni njegova principijelnost i upornost da se što brže menja sve što ne valja u Srbiji. Dajmo mu šansu da pokaže svoje kvalitete…..

 8. Da li je moguce radi slobode i transparentnosti medija zakonski definisati javno objavljivanje finansiranja svakog javnog medija, nevladinih organizacija, kao i vlasnistva do nivoa fizickih lica?

  hvala

 9. Sve mi se jako dopada. I mogucnost korupcije ili prevare sve ovo smanjuje na minimum. Takodje, verovatnoca dolazenja do najboljih izbora i resenja, se maximalno podize.

  Ja bi samo imao malu primedbu oko skolskih ocena (proseka). U svetu to skoro nikoga ne interesuje i ne daje garanciju, da ce izabrani biti najbolji, jer ima najbolji prosek ocena iz gimnazije. Mnogo vaznije i vise bodova bi trebalo dobiti radno iskustvo na odredjenom radnom mestu, pozicija koja je do tada upraznjavana, kao i ocene (preporuke) poslodavaca koji svaki zaposleni treba da trazi i dobije, -nakon menjanja radnog mesta- od doskorasnjeg poslodavca. Toga u Srbiji nema, trebalo bi uvesti, jer je jedno veoma vazno merilo o sposobnosti kandidata. Ta ocena ne sme biti negativna, ali postoje odredjena pravila koja omogucuju pravo citanje tih ocena. Ako je neko imao vodecu funkciju u nekom preduzecu, a poslodavac mu atestira da je bio tacan na poslu, da je imao veoma fin odnos sa zaposlenima i da je dobro izvrsavao date mu zadatke je za jednu rukovodecu poziciju losa ocena. Ako je neko radio na kasi ili sa novcem, a nedostaje primedba koja precizira korektnost njegovog poslovanja, to nije preporuka za novi posao sa novcem (kasom). Poslodavac medjutim nesme da upise u preporuku, da je zaposleni krao, jer bi mu time zatvorio svaku mogucnost daljenjeg zaposljavanja dozivotno. A svako ima pravo da radi na sebi i uci iz gresaka. Ovo je pogotovo vazno kod radnih mesta u privredi, odnosnoo kod vodecih radnih mesta.

  Takodje za jos vece umanjenje mogucnosti korupcije treba zakonski onemoguciti, da se politicar, poslanik, gradonacelnik itd. se pored politike mogu baviti i ekonomijom. Jedan gradonacelnik koji ima gradjevinsku firmu, nece pitati gradjane ili odredjenu instituciju, da li je gradu potreban neki kruzni tok. On ga sagradi bio on potreban ili ne i gle cuda, taj kruzni tok pravi njegova firma. Znaci ovakve mogucnosti treba u potpunosti zakonski iskljuciti. To treba da se odnosi i na blizu i daljnju familiju lica koja imaju moc odlucivanja. Na Zapadu je zakon po tom pitanju veoma rigorozon.

  Zbog ravnopravnosti privrednih ucesnika treba nam rigorozan zakon o oporezivanju i o tretiranju zapüoslenih. Prijavljivanje na Minimalac, a isplate u gotovini u vecoj sumi, treba da budu zakonski onemoguceni uz veoma velike kazne poslodavaca. U Nemackoj je to 50000€ po radnom mestu + plus naknadnne tuzbe poreske uprave, zdranstvene uprave, socijalne uprave itd. Znaci sve sta nije uplaceno, mora se naknadno uplatiti. A kazna ostaje. Ali i radnika koji pristaju na takvu prevaru. Jeste da radnici prihvataju svaku sansu na dobiju posao, ali njima treba jasno staviti do znanja, da krse zakon, ako ulaze u takve radne odnose. To bi veoma suzbilo sivu i crnu ekonomiju i povecalo ravnopravnost ekonomskih subjekata na trzistu. Price da bi neki poslodavci onda bankrotirali i time radnici izgubili radna mesta, su price za malu decu. Osim toga onaj ko stvarno ne moze legalno da posluje, taj nema sta na trzistu ni da trazi. Zakoni moraju da vaze za sve na isti nacin.

  1. Uprovo zbog tog“ bankrota “ poslodavca treba smanjiti poreze I doprinose.
   Ujedno bi dobili podsticaj za nova zaposljavanja.
   Samo napred,sve pohvale za ovaj program.

 10. Ovaj tekst, malo prosiren i postavljen u neke pravne okvire, je zapravo zakon koji nama treba. Ima previse primera u kojima kazu kako ne znaju sta se desava i koliko cega imaju (javna preduzeca). A ovo je prava stvar za njih. Ako se oslobodimo javnih preduzeca i njihovih vecnih gubitaka, mozemo prodisati.

  Podrska za pokret!

  1. Pokret će svakako propisati potpunu transparentnost kao obaveznu za sve nivoe vlasti kad dođe na vlast. To je jedini način da se zavežu ruke političkim šarlatanima ogrezlim u korupciji. Zato je jako bitno da na ovim republičkim izborima pokret uzme što više mandata.

 11. Bravo,ovo treba sto vise puta objaviti i posebno forsirati u izbornoj kampanji.I jos nesto,verujem da ce mnogi reći:lepo zvuci ali kad dodju na vlast onda nista.Zato treba pruziti sto vise dokaza da ce ovo biti ispunjeno.Ja sam jedan od onih koji je ubedjen da ste ljudi kojima se moze verovati ali vecina ljudi je toliko razocarana u politicare da i dalje misle:ma svi su oni isti.U korpusu razocaranih i izneverenih je najvise onih koji bi trebali glasati za vas, samo treba dopreti do njih.
  Pozdrav i srećno

  1. Da zato je Sasa isteran iz ministarstva ( jer je dokazao da moze no ovoj sadasnjoj blatnavoj parazitskoj garnituri to nikako ne odgovara ) Volja je postojala samo eto kod nekolicine…Zato hajde da taj deo volje predje na sve nas…Znamo da moze…i znamo da je tesko hidri glavu odseci…ali hajde da svako ucini ono sto je dobro za nega i da ne dozvolimo da Srbija konacno uleti u dikaturu…ponovo…Hajde da verujemo …hajde da uradimo..!!

  1. Ako budemo pametni desice nam se….! Ako opet dozvolimo da gledaoci farme i parova i slicnih za intelekt, dusu i telo uvredljivih sadrzaja odluce umesto nas…Ovo ce ostati samo mrtvo slovo na papiru…Hajde da ne dozvolimo da nam se nastavlja sunovrat u kom zivimo vec nekoliko decenija…Hajde da se ukljucimo svi u ostvarenje zivota…Hajde da zaboravimo na aplauze za pateticne i demagoske govore ovih plitkoumnih i sebicnih sitnih dusa koje nam otvaraju „prkop“ svakih trideset godina…i koji uredno obmanjuju javnost „beogradom na vodi“ sa gradjanima na hlebu i vodi..!!

  2. Na zalost proziveo sam pola veka,pa pamtim kada je Dinkic sa kompanijom iz DOS-a isto ovako mahao papirima,zakonima,transparentnosti,skolovanju………..i da ce cim oni odu,DOS sve to odmah u roku od 6 meseci primeniti i promeniti,ali to nikada nisu uradili.Zakoni i nepostovanja istih,koji su na snazi,stite one koji su na vlasti,pa eto smatram da ce i u ovom slucaju biti isto!!!!!!!!!Kada se pojavi neko na politickoj sceni,ko kada pocne svoju promociju odmah dovede 10-15 stranih firmi(cak i mikro) na nase trziste,pa posle svakog meseca uradi po nesto za povezivanje nasih malih privatnika,malih firmi itd sa stranim,njemu mogu da verujem-ISKLJUCIVO DELIMA,a ova prozivanja su mi samo jos jedna kampanja vise,u drugom pakovanju..U zdravlje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *