Петиција против смањења плата и пензија

Смањење плата и пензија је не само неморално и противуставно, оно је и економски штетно. Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ ће поднети уставну жалбу против два неуставна закона Александра Вучића, којима он намерава да смањи пензије и плате.

Александар Вучић обмањује јавност да пензионери одрицањем од своје пензије инвестирају у будућност своје деце. Да је тако, ни један пензионер не би имао проблем са тим. На жалост, смањењм пензија грађани Србије само плаћају неспособног премијера и његову партијску машинерију са десетинама хиљада партијских кадрова са купљеним дипломама на измишљеним административним радним местима.

Ne damo penzije parazitima

Александар Вучић је на власти готово две и по године. За те две и по године повећао је дуг за преко 7 милијадри евра, смањио број запослених за преко 50.000 и постигао рекордан дефицит у историји Србије, од преко 2,5 милијарде евра. Цео буџетски приход Србије је једва 8 милијарди евра.

Од како је Александар Вучић дошао на власт 2012.године, до сада је са својим министрима финансија 4 пута радио фискалну консолидацију и сваки пут ју је најављивао као спас за Србију. И четири пута смо упадали дубље у рупу. Не може се смањити дефицит повећањем пореза и смањењем расхода. То доводи до смањења привредне активности, која доводи до пада пореских прихода и још већег проблема са дефицитом. Ово је пети пут да покушава исто. Рационални људи не раде исто и очекују другачији резултат.

У ребалансу буџета порески приходи су мањи за 43 милијарде динара., иако је заједно са буџетом за 2014.годину бивши министар финансија Лазар Крстић повећао готово све пореске стопе. Приходи од ПДВ-а мањи су за 32 милијарде динара. А повећали смо стопу ПДВ-а са 8% на 10%. Дошли смо до тога да људи не купују само мање меса, него и мање хлеба.

Најнеморалније од свега:

  • Повећане су безумне Дикићеве субвенције за 13 милијарди динара на вртоглавих 93 милијарде динара.
  • Буџет саме Владе и њених канцеларија је повећан за 2 милијарде динара.
  • Расходи за робу и услуге још 2 милијарде.
  • Казне и пенали по налогу судова готово 10 милијарди динара.
  • Набавка зграда и грађевинских објеката 18 милијарди динара.
  • Набавка разних машина и опреме 10 милијарди динара.
  • Набавка земљишта 4,5 милијарди динара.
  • Динкићев Национални инвестициони план 4 милијарде
  • Отплата камата по гаранцијама јавним предузећима монополистима готово 9 милијарди динара.
  • Разне дотације невладиним организацијама 8 милијарди динара.

А укупни очекивани ефекти смањења пензија су 25 милијарди динара на годишњем нивоу.

Нису могли да сачекају 2 године, како кажу, да се стрпе за машине, опрему, земљиште, зграде, субвенције, буџет Владе, дотације… и да не дирају плате и пензије, а са друге стране уведу ред?

План за излазак из кризе дао је Саша Радуловић још у септембру 2013. године као министар привреде. На жалост, од тог плана је одустао Александар Вучић који је био и остао главна препрека за све озбиљне реформе у Србији. Смањење пензија није реформа.
Поручимо заједно Александру Вучићу: Немојте смањивати пензије. Немојте смањивати плате. То не само да је противуставно и неморално, него и је и економски штетно. Од пензија живи пола Србије. Укините сулуде Динкићеве субвенције. Отпустите партијски запослен вишак кадрова са купљеним дипломама из јавног сектора. Уведите универзалну социјалну заштиту за све породице у Србији које немају примања. Оверите свима здравствене књижице. И смањите намете на рад.

Поручимо заједно Александру Вучићу да нико не може кршити Устав и узимати туђу имовину.

Потпишите петицију.
Не дамо пензије.

Више информација на: http://dostajebilo.rs/katastrofalan-rebalans-budzeta-nesposobnog-premijera/

Све информације на овој петицији које представљају податке о личности потписника петиције, користиће се искључиво у складу са Законом о заштити података о личности и искључиво за потребе петиције Удружења „Доста је било – Рестарт“ и неће никада бити коришћене за било које друге сврхе.