Privreda Saopštenje

Ministarstvo nije kontrolisalo trošenje sredstava do dolaska Radulovića

Reagovanje povodom teksta objavljenog 21. marta 2014. u dnevnom listu Blic na strani 13 pod naslovom „Radulović nije predvideo da se izvršeni poslovi i plate“.

Reagovanje povodom teksta objavljenog 21. marta 2014. u dnevnom listu Blic na strani 13 pod naslovom „Radulović nije predvideo da se izvršeni poslovi i plate“

U vesti u Blicu je navedeno da su „svi programi podrške privredi bili zaustavljeni u vreme ministrovanja Saše Radulovića“. U istom tekstu nije napomenuto da Ministarstvo privrede, pre nego što je na mesto ministra došao Saša Radulović, nikada nije vršilo namensku terensku kontrolu trošenja sredstaava. Ministarstvo je kroz dugi niz godina ustanovilo praksu prihvatanja faktura bez ikakvih specifikacija o izvršenom poslu i bez provere da li su ugovoreni poslovi izvršeni. Ministar Radulović je upravo ukinuo tu praksu,a nikako nije uskratio „programe podrške privredi“ kako je navedeno u tekstu.

U ministarstvu nema dokumentacije koja prema ugovoru čini sastavni deo fakture kojoj se pravdaju svi izvršeni radovi u vezi sa remontom. Ministarstvo je na osnovu nepotpune dokumentacije vršilo subvencionisanje. U ministarstvu ne postoje dokazi da li je količina delova stvarno ugrađena, da li su troškovi stvarni ili fiktivni, te na osnovu toga postaje jasno da bi uplata sredstava pod takvim uslovima bila kršenje zakona.

Ministarstvo je dobilo prijavu da remont vozila vrši i preduzeće čiji je vlasnik majka službenika u Ministarstvu privrede koji se kao državni službenik stara o pravdanju trošenja novca za tu namenu i radi na pripremi akata s tim u vezi, što predstavlja tragičan, ali i tipičan primer zatečene prakse koju je Ministar Radulović ukunuo.

Podsećamo da je štrajk u Fabrici Vagona u Kraljevu primorao Radulovića da reaguje i ispita slučaj vezan za uplatu sredstava u okviru programa za podsticanje i remont šinskih vozila. Na sastanku koji je održan u Ministastvu rukovodstvo fabrike tvrdilo je da je novac namenski potrošen za plate, dok predstavnici Sindikata tvrde da nisu dobili plate, da zbog toga štrajkuju i da je novac potrošen nenamenski.

Više desetina miliona evra je poslednjih godina potrošeno na ovaj način, bez validne dokumentacije zbog čega postoji sumnja da subvencije nisu utrošenene namenski prema Programu Vlade Republike Srbije.

Na ovaj način je finansirana kupovina socijalnog mira, plaćane su sindikalne aktivnosti i finansirane su pojedine političke partije u gradovima u kojima je sedište firmi koje su radile remont šinskih vozila. Smatramo da građani Srbije trebaju da znaju na koji način se troši novac iz budžeta Republike Srbije i šta se sve skriva iza programa za podršku privredi, fonda za razvoj, zapošljavanje, različitih agencija itd.

Takođe napominjemo da je sadašnje rukovodstvo Ministarstva privrede nenamenski trošilo sredstva mimo usvojenog i važećeg budžeta Republike Srbije za 2014. godinu, vodeći se isključivo predizbornim potrebama i da ovakvim saopštenjima u stvari pokušavaju da prikriju tu činjenicu.

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar
  • Ovo je sramota i to velika. Nije me iznenadilo jer sam i mislila da se tako nesto desava samo sto niko nikada nije ovo javno rekao. Niko se nije usudio… ZASTO? Dodje jedan posten covek i resi da promeni neke stvari…. ali nee…ne moze, zbog toga sto je osinjak preveliki, svi sisaju drzavnu kasu i trpaju sebima…. Srbijo… jadna li si? Radulovicu porucujem da nastavi, da se jako bori, da ce oni koji nisu, vrlo brzo videti svetlo na kraju tunela i stati uz njega i tada mu niko nista nece moci. Bezuslovna podrska!

  • Stice se utisak da obicni gradjani, neznajuci nista o mahinacijama politicara koji samo razmisljaju kako da orobe ove iste gradjane. Mislim da i totalno lud covek moze da shvati da se novac odliva nezakonitim kanalima i to nedvosmiosleno potvrdjuje strandard zivota u Srbiji.Mnogima nije jasno da se navodnim odrzavanjem socijalnog mira ustvari novac preliva u lopovske dzepove..Definitivno u ovoj zemlji vladajuca klika nema nameu ili nezna da treba postovati zakon koga su sami doneli.Licno mislim da smo u totalnom haosu koji se produbljuje i ne mogu da shvatim ko vlada Srbijom ali ovoliki nameti i enormno trosenje novca ukazuje na nesto gore od okupatorske vlasti,pozdrav

  • Ljudi, ne kukajte i ne tražite da vam neko uredi Državu, pravilo broj jedan svakog uspeha je “koga svrbi, taj se češe”. A svrbi li vas, pa počešite se…

  • Zanimljivo , a u slučaju kada ti dođe inpekcija za nadzor komercijalnih poslova (mislim u privatnu firmu), najviše ih zanimaju upravo te fakture koje se odnose na pružanje usluga i/ili konsalting, marketing. Potom traže obligacioni Ugovor pa onda specifikaciju poslova koja ide uz fakturu…. Uuuuu , ne daj bože da slučajno nešto fali od navedenih dokumenata odama’ fasuješ rešenje (platićeš žestoku kaznu), normalna stvar za normalne ljude da u svojoj firmi, niti bilo gde drugo, nećeš raditi mutne radnje. Dakle hoću da kažem, da se sve mahinacije mogu lako istražiti samo ako se to hoće. Ja imam radnog iskustva 16 godina u privatnoj firmi , znam da je komercijalno poslovanje najlakše istražit,i put novca se ne može sakriti (tako lako), Brankica Stanković i Verica Barać su to čak i javno govorile da se ja sad ne pravim pametan, ali zaista je tako uvek možete pratiti tok i naći gde je uplata završila odnosno kod koga. Stalno se vrtimo oko iste priče evo 30 godina, zašto bi ja nešto ukinuo sam sebi?! Po mojoj logici da bi neko sam sebi uskratio izvor nepresušnog bogatstva mora biti nenoromalan, jer normalan to nemože da uradi, pođite od sebe, evo probaću da banalizujem. Zamislite da imate novčanik u koji vam na neki magični način svakog jutra stiže novac bez obzira na koji način ga trošite i od koga stiže. Dakle danas potrošite celu svotu , sutra ujutro već imate možda i veću. Vrlo brzo bi se u vama izmenila psiha i ubedili bi ste sami sebe da ste vi genijalac (naravno ubedili bi i ostale oko sebe) koji zna kako se stiče prosperitet. I jednog dana dođe neki Saša Radulović i kaže Vam da taj dobri duh ustvari uzima pare Vaših komšija, rodbine , pa čak i od Vašeg budućeg potomstva i da trebate da prestanete da se troškarite,lažno predstavljate i da pokušate da zaradite novac, stavite ga u taj novčanik i da ga date svojim komšijama koji nemaju, rodbini i ostalima, a vi da se zavetujete na trošak onoliki koji je slika i prilika Vašeg znanja i zvanja.!? U suprotnom Vam se neće ništa desiti (u nekoj dobroj bajci ovaj trošadžija bi loše prošao, ali u Srbiji se to još ne dešava), dok Vam se ne dogodi. Da li bi ste Vi sebi ukinuli nepresušan izvor? Budite iskreni?! Mora biti neko ne normalan da donese ovu odluku! Zato se nadam, pošto ljudi koji nam sada vode državu možda nisu normalni, da se to možda desi u ovom mandatu , ustvari zamalo da se im se desi Saša Radulović! Dakle da bi napravili nešto pametno za naša pokolenja, moramo naći model koji će nam sam zatvoriti famozni nepresušni izvor…!?! Ne smemo dočekati nešto gore jer će mo svi žaliti na kraju. Nadam se da će neko ovo pročitati, a mene ako se na dan bezbednosti sete, sete…!?! 😉

  • Sami sebe nadziremo, sami sebe nagradjujemo – samo napred (njaci).

  • Ma Radulovic je zaustavio nezapamcen visedecenijski privredni rast Srbije!

    Kako su krenuli, jos ce biti kriv i za susu u Kaliforniji.

  • Paraziti (grč. para = pored i sitos = hrana) su organizmi koji se hrane na račun drugog organizma (nazvanog domaćin) u toku dužeg vremenskog perioda. Kao posledica specifičnog načina života, kod parazita se javlja niz adaptacija koje se ogledaju u tome da neki organi zakržljaju ili nestanu, dok se na njihov račun razvijaju drugi. Posledice prisustva parazita po domaćina mogu varirati od malih promjena u ponašanju, preko očitih patoloških promjena u tkivima, do smrti u nekim slučajevima.

    Odnos parazita prema domaćinu može biti:
    – uslovan (fakultativan) parazitizam, kada mogu da žive slobodno ili parazitski u organizmu domaćina, a da ne nanose nikakvu štetu
    – pravi (obligatni) parazitizam, kada žive na račun domaćina

    Mislim da je ovim sve rečeno.