VIDEO Образовање Саопштењe

Конференција за медије поводом докторске дисертације министра унутрашњих послова Небојше Стефановића

Konferencija: Smena ministra policije
Београд, 04. јун 2014.

У просторијама покрета „Доста је било“, одржана је конференција за медије, поводом основане сумње да је некадишњи председник Скупштине Србије, а сада министар унутрашњих послова Небојша Стефановић плагирао своју докторску дисертацију.

Душан Павловић „Оставка Небојше Стефановића морални чин“

Потпредседник покрета и професор Факултета политичких наука Душан Павловић поновио је захтев покрета „Доста је било“ за оставку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, јер министар као службеник највишег ранга мора да има чисту биографију и да би оставка представљала морални чин који би министар морао сам да поднесе.

Коментаришући докторску дисертацију минстра унутрашњих послова, Павловић је навео да су критеријуми да ли је нешто плагијат јасни и да сутручњаци који су покренули питање плагијата, као доктори наука имају пуно право и квалификације да процењују друге докторске тезе.

Павловић је отворио питање акредитације докторких програма и како је овакав рад успео да добије позитивну оцену комисије.

„У раду се нигде не спомињу резултати истраживања које је аутор наводно спроводио, нити студија случаја која се спомиње у наслову. У раду нема ни одговора на истраживачко питање, које је постављено на крајње тривијалан начин. На крају рада стоје извори литературе које уопште нема у раду, а у комисији су били странци који не знају српски језик. Све су ово питања за министра просвете и комисију која даје акредитацију докторских програма.“

Ако су ови наводи нетачни, због чега се толико дуго оклева са објављивањем спорне докторске дисертације, упитао је Душан Павловић.

Потпредсеник покрета Душан Павловић, је позвао Универзитет Мегатренд да хитно оформи комисију и да преиспитају спорни докторат, а министра просвете да се заложи за став да сви докторати буду јавно доступни на интернету.

Саша Радуловић: „Одазивамо се позиву Александра Вучића на јавну расправу“

Одазивајући се на позив премијера Александра Вучића да се поведе јавна расправа о спорној докторској дисертацији, Саша Радуловић, председник покрета „Доста је било“ изјавио је да је да су спремни да било када и било где, изађу заједно у јавност и премијеру објасне шта је то плагијат и који су критеријуми коришћени у анализи коју је Вучић оценио као глупост.

Радуловић је нагласио да су овакви случајеви камен темељац паразитског система и негативне селекције и овим путем позвао министра просвете, науке и технолошког развоја да се јавно одреди према наводима премијера и да ли и он сматра да је анализа плагиране докторске дисертације глупост. Председник „Доста је било“ је најавио да ће у зависноти од овог изјашњавања министра просвете зависити да ли ће покрет затражити и његову оставку.

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sasa, svaka cast!
  Prosto je neverovatan komentar Ministra prosete koji sam procitao pre koji dan. Da je to pitanje institucije koja ja prihvatila Doktorat. Ministar je izgleda samo ministar koji zeli da bude samo ministar, i koji se ne mesa u rad Institucija obrazovanja. Meni kao laiku ovo zvuci potpuno apsurdno.

  Glasao sam za Vas, da se zna, posle skoro 10 godina neizlazenja na izbore. Jer sam posle tih 10 godina prvi put imao osecaj da neko zna sta prica i sta radi. Ovi, na moju veliku zalost, ne znaju sta rade. Iskreno se nadam da nece jos dugo.

 • Pa svakako da je sve istina što su doktori iz Engleske objavili nakon što su proučili doktorat policijskog ministra. Ministar nema lik čoveka koji je doktor nauka i to se da primetiti, doktori nauka izgledaju potpuno drugačije i ne bave se prljavim poslom kao što je politika u Srbiji. Sve i da je doktorat na mestu i urađen po protokolu samo se zapitajmo na kojoj je to školi dato i urađeno. Megatrend??? Molim vas…

 • Bravo za gosp. Pavlovica i Radulovica. Dopada mi se ova kritika i saopstenje. Ne mogu *moguci* plagijati da vladaju Ministarstvom koje treba da se bavi istrazivanjem krsenja autorskih prava. Ne moze ni Ministar Prosvete, ako u ime srpske prosvete ne trazi odgovornost za *moguci* plagijat. Dosta je vise ovih nesposobnih koji treba da kupe Diplome ili titulu Doktora da bi postali *pametni*.

 • Iako se za sve slažem, Stefanovićev doktorat je tek vrh ledenog brega, i reakcija profesora Pavlovića je više politička nego što je akademska, budući da i njegov matični FPN gaji primerke mozaičkih navodilaca, i to među profesorima. I šta sa tim, da li se ovde spominje čišćenje kompletnog sistema, ne, napada se Megatrend kao da građani Srbije imaju ne znam kakvu korist od toga. Mi ga ne finansiramo.

  Spomenuću još nešto, ovo je rečenica iz originalnog teksta koji je napisala trojka iz Britanije: ”Doktorat ministra Stefanovića obiluje plagijatima. Dok su pojedini delovi njegove disertacije doslovno kopirani iz tuđih radova, bez odgovarajućeg navođenja, drugi su “mozaičkog” tipa. Navodimo samo nekoliko iz mnoštva primera:”

  Naime, oni tvrde da rad ima i delove koji su doslovno kopirani i koji su mozaičkog tipa, ali dokaze iznose samo za drugu stvar, za doslovno kopiranje stoji samo prazna optužba. Mozaičkih navođenja, kao što rekoh, ima na UB koliko vam srce ište, pa i na FPN. Zar od velikih srpskih naučnika sa prestižnih univerziteta ne bi trebali očekivati da kad optuže nekoga za doslovno kopiranje – to i dokažu? Ali izgleda da ni kvalitet njihovog teksta nije mnogo bolji od disertacije koju su kritikovali. Da ne pričamo da Londonska škola i sama trpi optužbe za prihvatanje plagijata Gadafijevog sina, uz milion i po novčanica za takvu ”disertaciju”.

  Ako već hoćemo moralne činove, gde Dušan Pavlović radi sve ove godine i zašto do sada nije pokrenuo takvu čistku i na samom FPN? Na samom UB? To bi nama koji ne pripadamo nijednoj strani bila mnogo iskrenija stvar nego puko bavljenje disertacijom Stefanovića, za kojeg pritom u tekstu trojke nije pokazano da je išta doslovno kopirao. Ali izgleda da je profesor Pavlović počeo da se ponaša kao i njegovi suparnici. Samo ne znam kakvu korist građani imaju od toga.

 • Obrazovni sistem Srbije je u rasulu. Došlo je do komercijalizacije obrazovanja u kome su mnogi vidjeli šansu za brzu i veliku zaradu. Glavni problem je u tome što ne postoji niko u vlasti ko bi htio da se konačno suprostavi tome, a to nije ni čudo zato što je većina partijskih funkcionera napredovalo na bolje položaje zahvaljujući kupljenim diplomama. I da Stefanović da ostavku kao moralni čin, postavlja se pitanje šta je sa hiljadama drugih diploma koje su kupljene?! Potrebna je sistematska revizija akreditacija, diploma, profesora itd i nemilosrdan obračun sa trgovcima diplomama, i to na području čitavog Balkana. Skoro čitam da je jedan partijski funkcioner iz NS završio privatni fakultet u Banjaluci. Da mi je znati, kad je išao na predavanja i na ispite? Otkud da čovjek u pedesetim studira? I to baš u BL, a ne u NS gdje ima dosta više izbora? itd, itd. Skoro je bila afera u BiH (Brčko) da je jedan profesor predavao 71 predmet, a drugi 52 predmeta. Na kraju, ti fakulteti i dalje rade. Tužilaštvo nije zainteresovano niti druge nadležne institucije. Slučaj Stefanović treba da bude prekretnica i da se konačno stane u kraj degradaciji obrazovanja. Ali, to nema ko da uradi.

 • Posrovai,
  apropo ove price, zelim samo da Vas upoznam da famozni mentor ovog doktorata i vlasnik Megatrenda placa predsednika neke tamo organizacije Transparentnost ili kako se vec zove, a samozvanog borca protiv korupcije tricavih 600.000,00 dinara godisnje na ime studentske organizacije, a osnovni cilj mu je da napada i da se oglasava samo kada su u pitanju drzavne skole. Taj isti nesvrseni student na 3 strane, brani ovaj famozni doktorat, a jedva je zavrsio i srednju skolu. I da, verovatno ce napadati postene doktorante koji kao dokaz istrazivackog rada moraju da objave bar jedan, a negde i dva rada na sci listi da bi se potvrdili rezultati njihovog istrazivanja.
  Postavlja se pitanje dokle ce Srbija i mi svi u njoj biti taoci losih djaka i kavzi naucnika, da ne kazem kompleksasa.

 • Iz svake izjave Stefanovića neodoljivo se nameće utisak da nam se obraća kvazi-intelektualac. U njemu vrlo dobro prepoznajemo i ono što Slobodan Jovanović naziva poluintelektualcem: “Tek kad poluintelektualac doživi vrhunac političkog uspeha, vidi se kako je on moralno zakržljao.”

 • Drago mi je za javnu kritiku i zahteve koji su izneti!
  Hteo bih da skrenem paznju da ima typo na video klipovima jer pise da je konferencija odrzana 06.04.2014, dok je zapravo odrzana 04.06.2014.

  Svako dobro

 • Svaki komentar na aktuelnu temu je suvišan , ali ipak… . Nisam očekivao od ove i ovakve Vlade ama baš ništa više od ovoga , pa samim tim nemam neki poseban motiv da elaboriram slučaj Stefanović . On je , jednostavno naj bolje što radikali – pardon SNS , uopše imaju da ponude . Ovom prilikom bih pokrenuo jednu mnogo važniju temu , a to je , zabrinjavajući pad opšteg nivoa obrazovanja . Stim u vezi kao karakterističan primer ću navesti grad Niš i dva “izuzetka koji potvrđuju pravilo” , a to su : slučaj gimnaziskog odeljenja “Vukovaca” ( njih 26 ) i rastući prosek ocena na niškim državnim fakultetima . Uzgred , spravom smatram , da je većina niških državnih fakulteta daleko ispod nivoa Megatrenda , pa samim tim Megatrend nije naj bolji primer za urušavanje svih nivoa obrazovanja , zaključno sa akademskim . Na Megatrendu se diplome “kupuju” legalno , dok se to na državnim fakultetima one ne mogu “kupovati” legalno . Smatram ova tema nije interesantna ovoj Vladi ( škakljivaje po većinu učesnika) , ali zato mislim da ju je potrebno dobro pripremiti za naredne izbore ( 2016) i novu Vladu .

 • Ovde je Stefanović sporedna figura, samo primer kako se visoko obrazovanje može deformisati, i to treba što hitnije ispraviti u interesu celog društva.

 • Pa ministar Verbić se već izjasnio, ako je verovati premijeru; složio se s njim da “ništa gluplje nije čuo”. Divan početak karijere. Dobili smo poltrona koji nema petlje ni da zucne. Žalosno!

 • Pročitala sam rad i pokušala da nadjem ta konkretna rešenja o kojima je govorio ministar Stefanović, nisam uspela.
  Takodje sam pročitala i kratke komentare S. Radulovića na tviteru o hipotezama koji su savršeno jasni.
  Sigurno da Stefanović nije usamljen slučaj, ali je zbog funkcije koju obavlja utoliko “zanimljiviji”. Što se premijera tiče, sam je govorio o tome u ekspozeu. Ja srećom nisam glasala za SNS na zadnjim izborima, meni ne duguju ništa, ali svojim glasačima nisu obećali da će biti gori od “žutih”, naprotiv.
  Pozdrav za “dosta je bilo”, nažalost nisam u mogućnosti da se aktivno uključim, ali sve dok budu radili kao i do sada, ja ću podržavati tako što ću u svojoj okolini širiti informacije o njihovim aktivnostima i programu.

 • Pošto radim diplomski rad sa sličnom tematikom veoma me je zainteresovalo koju je literaturu koristio u svom doktorskom radu. Meni je bio problem naći potrebnu literaturu na našem jeziku iz koje bih mogao naći najnovija istraživanja i trendove u javnoj upravi kod nas i u svetu. Danas sam uspeo da skinem pdf rada i vidim da je samo navedena literatura ali ne i gde je korišćena u samom tekstu (malo ima fusnota). Većina literature je iz perioda 2001-2003 a sam rad nosi 2013 godinu kao godinu završetka rada 🙂 A tek navedene internet strane koje su korišćene u radu ne razumem.

 • Изузетна конференција-конкретно и прецизно изношење ставова.
  Не треба одустати од захтева, јер би то значило да нам заиста нема спаса.

  Иако верујем да ће отпор бити превелик, јер сигурно то није усамљен случај, на нашу велику жалост!

 • Прочитао сам анализу наших научника о докторској тези министра Стефановића. Заиста, нема никакве сумње – ради се о чистом плагијату….. То је јасно као дан. Једино се чудим реакцији Председника владе Србије, шта је са овим човеком? Знамо сви да је био одличан студент на правном факултету у Берограду, сам би требао да увиди о чему се ради……

  Што се тиче покрета Доста је било – готово све идеје су добре а економски програм је одличан, штета што је у друштву у коме живимо осуђен на неуспех….. као у осталом и моји пројекти УЧЕњА НА ДАљИНУ http://ganesajtovi.com/. Када у Србији изађете са озбиљним пројектима или урадите нешто креативно – мале су шансе да ће Вам ико признати новостворену вредност…..
  Иако наш народ живи у беди, на самој ивици егзистенције – никада није био срећнији. У селу у коме живим Председник владе има статус полубога……….. Тешко да ће се било шта променити у наредних 50 година……

 • Господине Радуловићу само не одустајте од ваше и наше борбе.Желим вам све најбоље.

 • Cini mi se da se treba usredrediti na mentora i komisiju. Verujem da niko ko je sam ulozio trud da stvarno doprinese nauci i ko je podrzavao vredne doktorante nece sebi dozvoliti da potpisuje radove koje verovatno nije ni procitao. Ovo nije prvi slucaj osporavanja doktorata ili diploma i uvek se sve zavrsava bez ikakvih losih posledica po ucesnike. Koliko je meni poznato instituti Univerziteta u Beogradu sa naporom postizu uslove za licencu, izgleda da za privatne Univerzitete takvi problemi ne postoje. Problem je sto nikad nije bilo manje sredstava za istrazivanja u nauci u odnosu na “proizvodnju” neophodnih doktora za odrzavanje nastavnog kadra. Zato je potrebno da se pazljivo redefinisu svi uslovi za sticanje naucnih zvanja. Trenutno savesni doktoranti imaju puno problema da zadovolje postojece definicije, a oni drugi bez problema prolaze.

 • Честитам за напоре да се раскринкају преваранти. Такође, лепо је видети да покрет Доста… подржава иницијативе младих, образованих Срба из иностранства. Мислим да би било корисно за покрет када би се везе са таквим људима из иностранства још више ојачале.

 • Izgleda da AV ume da bira kadrove ili da ih zadužuje. Verbiću je trebalo, ako se dobro sećam, 12 godina da doktorira, a ne reaguje kada neko, dobije ista prava kao i on, kriminalnim radnjama. Pa Ministar ne poštuje svoj rad, trud i zalaganje, kako očekivati da će poštovati tuđ?
  Iz tog razloga, raduje me da je pokrenuta inicijativa akademskih radnika da se preispita “doktorska” disertacija Ministra policije.

 • Bravo za Pavlovica i Radulovica i za sve umne ljude koji su digli glas protiv kvazi strucnjaka. Ustanimo u odbranu pravih vrednosti a protiv plagijatora iz redova tzv. postene Napredne stanke. Moj diplomski rad odbranjen na Hemiji pre 40 godina bio je mali naucni rad po oceni stucne komisije i ja se ponosim time. Ali, ne na nekakvom Megatrendu, vec na Univerzitetu u Nisu. Profesorka u penziji.

 • Jadna je država u kojoj je premijer čovek koji u životu ništa nije napravio odnosno čovek kome je prvo radon mesto premijer. Još je tužnije kada takav čovek komentariše mišljenja mladih naučnika I pritom kaže da ništa gluplje u životu nije čuo. Dovoljna je samo ova izjava premijera pa da se svi zapitamo gde će nas odvesti ovaj čovek.