Економија Саопштењe Социјална заштита

Smanjenjem penzija plaćamo štetne ugovore

Na konferenciji za novinare pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović je pozvao premijera Vučića da objavi sve tajne ugovore i da prestane da zbunjuje javnost selektivnim plasiranjem informacija. Radulović je naglasio da svi ovi štetni ugovori koji se drže u tajnosti, predstavljaju još jedan od razloga zbog kojih se smanjuju penzije i plate.

Premijerova izjava od prošlog četvrtka da je objavio sve ugovore sa Etihadom nije istinita. Objavljena su samo dva od pet ključnih ugovora, od čega je krovni ugovor potpisan 31. jula ove godine, i on u potpunosti menja prošlogodišnji krovni ugovor, što i piše na njegovom početku. Ovakvim selektivnim objavljivanjem, premijer je prikrio značajne troškove koje Republika Srbija i njeni poreski obveznici snose u ovom “dilu”, poput ugovora o uslugama i menadžmentu.

Na osnovu analize ugovora, proizilazi da Srbija i njeni poreski obveznici snose sledeće troškove i obaveze: (1) čitav dug JAT-a, koji se sa svim kamatama procenjuje na preko 500 miliona dolara, (2) investiciju od 200 miliona dolara kroz JAT-ovu imovinu koju ulaže, i (3) 82 miliona dolara subvencija u gotovini. Radulović je dodao da ti troškovi nisu konačni, jer nije objavljen datum zatvaranja ugovora.

Sa druge strane, Etihad ulaže 40 miliona dolara plus 60 miliona dolara kredita. Za takva ulaganja, Srbija i Etihad dele vlasnički udeo u kompaniji AirSerbia u odnosu 51 prema 49 odsto. Uz to, u određenim okolnostima, Etihad ima puno pravo da se potpuno povuče iz posla, sa svim novcem koji je “uložio”. Ne postoji nijedna kompanija u svetu koja ne bi prihvatila ovakvu vrstu sigurnog poslovanja na račun građana Srbije.

 

JAT_Etihad

 

Takođe, Radulović se osvrnuo na nezakonitu prodaju i izdavanje zemljišta u zakup po povlašćenim uslovima za premijerove prijatelje, i to: (1) 3800 hektara zemlje sa silosima i objektima četiri preduzeća u restruktuiranju, koja se prodaje za manje od 6000 evra po hektaru arapskoj firmi Al Rafaved, (2) 3800 hektara državne zemlje u Karađorđevu koja se daje bez naknade, s tim da se kompanija obavezala da će deliti profit sa Ministarstvom odbrane, i to u odnosu 80% (kompanija) prema 20% (Ministarstvo), (3) davanje u zakup, bez javne licitacije, 2000 hektara državne zemlje u Kuli, po ceni od 250 evra po hektaru, dok se sa te iste zemlje isteruju domaća poljoprivredna gazdinstva, koja su tu zemlju uzela u zakup, na licitaciji, po ceni od 400 evra po hektaru. Ako čitate taj ugovor između redova, možete, zapravo, da zaključite da Al Ravafed ne investira već pozajmljuje 115 miliona evra zajedničkoj kompaniji, koja će, naravno, tu pozajmicu morati da vrati.

“Imamo čitavu seriju ovakvih štetnih ugovora, podsetiću vas samo na Fijat, koliko novca smo tu potrošil? Kako je to uticalo na rast privredne aktivnosti u Srbiji? Mi smo stalno u padu, i to nam govori da ovakve investicije, urađene na ovakav način, utiču na to da postajemo banana država i poreski raj za ovakve kompanije. Aleksandar Vučić očigledno ide na to da se smanje plate i penzije, i to će biti katastrofalan ekonomski potez.

Mi moramo da vodimo računa o domaćoj privredi, i da stvaramo dobre uslove da domaća privreda omogući rast. Smanjenjem penzija mi plaćamo ovakve štetne ugovore” – dodao je Radulović na kraju konferencije.

Press služba pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja vise nemam snage ni da gledam ni da slusam sve ove kvazi vlade od Milosevica pa do ovih kao demokratskih. Ne vidim ni izlaz iz svega ovoga, jer je ovo sve toliko pokvareno, korumpirano, lazljivo i td. Imam 60 g , po zanimanju sam masinski tehnicar, posle 35 g postenog rada sam bez posla, jer je kragujevacka opstinska vlast sve unistila, u penziju ne mogu, jer po novom ne ispunjavam uslove, a i propala firma mi duguje 3 g staza i neisplacene zarade…..itd. Imam odraslu decu, koja su zaposlena ali uopste ne primaju platu, stambeni kredit u svajcarcima, znaci posle svega, bez posla, penzije, prihoda bilo kakvih ostacu i na ulici sa porodicom. MENE JE OVA DRZAVA UNISTILA. Oprostite sto vam ovo pisem, prosto objasnjavam zasto vise nemam snage ni za sta. Da li vas pokret ima snage i moci da bilo sta pokrene na bolje ili smo jednostavno svi kolektivno osudjeni na propast. Ako postoji bilo kakva sansa ja vam zelim uspeh i ako i ja nekako mogu da pomognem STOJIM VAM NA RASPOLAGANJU. S postovanjem Dragana Miletic Kragujevac

  • Bravo za dostajebilo|| Hrabro I odgovorno iznosenje istine o steti koja se svakodnevno nanosi Srbiji od strane ovih pohlepnih neznalica na vlasti. Ni mnogo ekonomski jace zemlje, ne bi mogle da izdrze ovakvu vladajucu koaliciju SNS ( citaj Radikali) I
    SPS.

  • Biće,biće,zemlje Srbije samo neće biti srba aha ha ha ,eto vam Ga Puća i Kelja,puća samo pući usnice bivši min. infor. opljačkao nov kuće i zatvorio kelja se samo kelji žena mu razročila pare iz banke pa samo deli sirotinji..

  • Ovo najavljivanje smanjenja penzija je neljudski, sramotno , drsko i idiotski! Neka revidiraju neregularno stecene penzije, neka smanje svaku penziju vecu od recimo 100.000 dinara, neka smanje sve plate u javnom i drzavnom sektoru do recimo plate Predsednika Srbije i usteda ce biti, i to pravednija od bar pet puta vecem iznosu, nego Vucicevim diletantskim ili diktiranim naumom! Ako, slucajno dirnu plate u privredi ili penzije, odmah treba svi da izadjemo na ulice! To bi ovakvoj politci beskrajne otimacine bio kraj………….

  • Molim vas da mi saljete,sve informacije u vezi rada vase stranke. Stanujem na Ceraku,koja je vasa najbliza kancelarija,koja radi sa buducim clanovima stranke. Srdacan pozdrav Bogdan

  • Dosta je bilo slažem se!! Ipak sve to što se iznosi na sajtu je pucanj u prazno. Generacije iz samoupravnog socijalizma kojima pripadam, se možda i sećaju manje više uspešne privrede i ekonomije. Onda su došle 90te. Svima je postalo jasno da ko hoće ikakav društveni status može da bira: partija, mafija ili inostranstvo. Najbolje iz ove zemlje uglavnom je odabralo inostranstvo. Prosečni su izabrali mafiju, a ono najgore dno izabralo je partije tj. politiku. Značajan deo nije bio svestan šta se dogadja. Oni ni danas nisu svesni. I nikada neće biti. Izborna vrteška je završila čitav krug. Niko dobro nije doneo. Većina je napravila još gore. Genracije koje su rodjene 80-tih pa na dalje nikada nisu ni živele u normalnoj državi. Uglavnom je roditeljsko vaspitanje minirano stanjem u društvu. Svaka pozitivna reč bila je demantovana svakodnevno. Ta deca u takvom okruženju nisu ni mogla bolje. Kome baš “ide škola” nekako se i snadje u inostranstvu. Niko neće da bude mašinac, varilac, kvalifikovani zanatlija – sve ili ništa se obično završava sa ništa. Čitave generacije su invalidne bez ikakve krivice osim što su rodjene u pogrešno vreme.
    U zemlji s Vojvodinom, Stigom, Mačvom, Šumadijom, Pomoravljem, propali su svi proizvodjači traktora i poljoprivrednih mašina?? Nisu bili konkurentni? Terali su IMT Rakovica i Zmaj po 20 godina bez generalne, a bogami još mogu da se vide u Indiji i drugim nesvrstanim. A i cena nije neka? Idealan odnos cena korist za verovatno milion sitnih poljoprivrednika. Radim redovno za nemačke i italijanske kompanije koje proizvode industrijske proizvodne linije. Sva proizvodnja mašina prebačena je kod kooperanata na daleki istok ili istočnu evropu. Oni rade inženjering i komercijalu. Inženjering se sveo na copy-paste decenijama starih projekata. Komercijala se svela na ime i renome firme decenijama stican. Zaključujem da je sav njihov kapital arhiva starih projekata. Siguran sam da te arhive još postoje u našim nekada uspešnim firmama. Ne ne treba one da nadmaše John Deere i slične. Ne treba srpskom rataru klima i muzika u traktoru niti kapacitet za ogromna prostranstva. Srpskom rataru treba prihvatljiva cena ili povoljan kradit za nabavku. Tu je smederevska fabrika gradjevinskih mašina “Fagram”. Ne radi već 15 godina koliko se sećam. Pravili mešalice za beton, klipne kompresore, pneumatski transport betona u visinu i sl. Sigurno stari projekti stoje negde u arhivi. Želvoz – Smederevo pravio nadgradnju kamiona za mešanje betona… Treba nekako početi kad već nije nastavljeno kad se moglo. Nisam ekonomski stručnjak i samo sam se dotakao rezervi koje imamo. Kako podstaknuti da deo tog kapitala ponovo proradi sigurno nije lako ali pare se svakodnevno bacaju u bunar, a mogle bi biti uložene u nešto. Onda bi ta reindustrijalizacija povukla prateće delatnosti pa bi se pokrenula spirala rasta. Drugim rečima trenutno je nemoguće proizvoditi u Srbiji bilo šta a da to nekome treba. Nekakav rast industrije otvorio bi tražnju pa bi mladi imali šta da otvore i da se sami staraju o sebi kako im premijer predlaže i naredjuje. Da učine nešto za svoju zemlju…
    Sela nestaju u južnoj Srbiji, Sela nestaju u Šumadiji, Sela jebo te nestaju u severnom Banatu. Socijalni slučajevi čekaju u redu ispred narodne kuhinje. Neki od njih su radno sposobni. Oni koji su se “snašli” tezgare po nekom buvljaku ili bulevaru. A prazna imanja čekaju tužno neku porodicu da od njih živi makar časno ako ne i bogato. Nije lako otići na selo bez neke infrastrukture, ne bi bilo mnogo kandidata. Ipak ne vidim zašto država ne može da sredi infrstrukturu u nekoliko sela za početak, napuštene kuće oduzme od nezainteresovanih vlasnika omogući osnovno školovanje i revitalizuje neka sela. Nešto kao kolonizacija.
    Zaključak koji će možda da razbije: Sve izneto na Vašem sajtu prilično je tačno i podržavam. Problem je ipak kompleksniji i zalazi u teme koje nisu samo suva ekonomija. Treba oceniti kako se formirala svest javnog mnjenja tako nisko. Kako svako može da navuče “široke mase da ga vole, a da ta ljubav toliko boli”. Treba proširiti delatnost na sve aspekte života. Trenutno AV ima popularnost a Radulovića retko ko uopšte čuje preko ovog sajta. U Srbiji AV je najpopularniji uprkos tome što će Srbija priznati Kosovo pre ulaska u EU. Treba otkriti kako se desio taj “Brain damage” većine Srba”. Ma koliko kosovska ideja jeste promašena ipak su joj se isti ljudi klanjali do skoro. Treba naći način da se narodu objasni da bez obzira što je loše sutra će biti još gore tako da svaki dan živimo svoj najgori dan u životu!