Приватизација Саопштењe

Позив грађанима да спрече нови талас пљачкашке приватизације

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ помоћи ће свим заинтересованим грађанима, садашњим и бившим акционарима, запосленима и синдикатима да формирају конзорцијуме који ће учествовати у поступцима приватизације 504 предузећа, како би спречили преваре и пљачку коју омогућава нови Закон. Позив се односи и на новинаре и све запослене у медијским предузећима која треба да се приватизују.

Иако је позив Владе за прикупљање понуда неозбиљан и трагикомичан, Покрет је у име заинтересованих грађана, акционара, бивших и садашњих радника тих предузећа послао Агенцији за приватизацију писмо о заинтересованости 15. септембра. Уместо тајкуна свих боја – црних, жутих или црвених, иза ових конзорцијума ће бити само грађани Србије.

Једини начин да се заустави нови талас пљачкашке приватизације у којем би тајкуни и различити “инвеститори”, попут премијерових пријатеља из УАЕ, очерупали ова предузећа јесте да се грађани уједине и тако надјачају остале понуђаче. Ми нисмо неспособни и нису нам потребни страни инвеститори да бисмо увели ред у сопственој кући. Захтевамо исте услове за све – не сме бити повлашћених у процесу приватизације. Ако могу разни бизнисмени да купују ове компаније за један евро, онда се мора и осталим грађанима Србије дозволити равноправно учешће.

Имајући у виду да је писмо о намерама благовремено послато, посебно буни изјава министра приведе од пре неколико дана да за “99 предузећа није стигла ниједна понуда”, због чега смо му упутили допис. То није тачно. Интересовање за фер учешће у приватизацији је велико, и тиме би домаћи и страни бизнисмени са новцем сумњивог порекла били онемогућени да растуре имовину, разграбе грађевиснко земљиште и извлаче новац преко својих offshore компанија, на шта се приватизација у претходном периоду свела.

 

Овај Закон о приватизацији је катастрофалан и омогућава наставак пљачкашке приватизације. Он нема везе са Предлогом закона из децембра месеца прошле године који је припремило Министарство привреде са Сашом Радуловићем на челу. Подсећамо да је Предлог закона из децембра месеца предвиђао да се свим радницима повеже радни стаж и исплате све заостале зараде на нивоу минималца. Износ изнад минималца би био конвертован у капитал, тако да би радници постали делом власници капитала. Нови закон о приватизацији не решава питање радног стажа и заосталих, неисплаћених зарада радника. Такође, Предлог закона из децембра је предвиђао да у приватизацији не могу да учествују фирме из пореских рајева иза којих се увек крију наши грађани и да мора да постоји доказ о пореклу имовине. Предвиђао је и укидање партијских надзорних одбора и заступника капитала. Нови закон их оставља.

Предлог из децембра је предвиђао јасну контролу испуњености уговора након приватизације, обавезу усклађености финансијских извештаја са законом о рачуноводству, тако да излазак на берзу има неког смисла. Нови закон о приватизацији предвиђа непосредну погодбу кроз инструмент стратешког партнерства, без јавности, по одлуци владе. Предлог закона из децембра месеца је предвиђао и нове методе приватизације. На пример могућност да менаџмент и радници преузму фирму.

Према новом Закону не постоји попис и процена имовине, па не знамо ни шта приватизујемо. Поново је могуће да Влада потпуно дискреционо одлучи ван очију јавности и супротно било каквој економској логици да склопи “стратешко партнерство” са повлашћеним компанијама. Зато морамо сви заједно, као грађани, да се организујемо и на овај начин заштитимо државно власништво. Да бисмо били сигурни да се сви поступци приватизације спроводе фер, захтевамо потпуну транспарентност и објавјивање података о свим потенцијалним инвеститорима који су доставили писма о заинтересованости. Због тога смо тражили од Агенције ове информације и очекујемо да добијемо одговор у законском року.

Уколико се, пак, Влада и Агенција оглуше о наше захтеве и процес приватизације протекне нетранспарентно и нефер, у буразерским договорима премијера, његовог кабинета и тајкуна, највећи губитници ће бити синдикати, који су, инструментализовани од стране Вучића, дали све од себе да се реформска решења предложена прошлог децембра зауставе.

Позивамо све заинтересоване грађане да нам се јаве на office@dostajebilo.rs, како бисмо заједно спречили пљачкашку приватизацију.

Писмо заинтересованости

Допис министру привреде

Захтев за приступ информацији од јавног значаја

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар