Saopštenje Spoljna politika

Vraćanje straha – ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova

Dva dana pred najavljeni miting-marš “Proleće” ubijen je Boris Nemcov, jedan od lidera ruske opozicije. Pogođen je u leđa s četiri metka dok se šetao po Velikom moskvoreckom mostu u blizini Kremlja, bez obezbeđenja, u društvu poznanice.

Boris Nemcov

Nemcov je bio jedan od retkih poštenih političara na ruskoj političkoj sceni. Borio se za ono u šta veruje, bio je nezavisan i iskren, uvek s osmehom na licu i verom u promene. Kao veliki patriota borio se protiv svake zloupotrebe vlasti i bio njen oštar kritičar, zalagao se za uvođenje reda i autor je nekoliko radova o korupciji i zloupotrebi vlasti.

U intervjuu od 10. februara, koji je dao sajtu sobesednik.ru, izjavio je da se plaši da će ga vlast ubiti, što zbog svojih otvorenih stavova i oštre kritike, što zbog taktike zastrašivanja ostatka opozicije i naroda.

Već postoji mnogo verzija razloga zbog kojih je ubijen, ali bez obzira na to koja je verzija istinita jedno je činjenica – Rusija je izgubila velikog čoveka, velikog političara i velikog borca za istinu, uvođenje reda i svoj narod.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ izjavljuje saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ako ova partija skrene ka spoljnoj politici, i pocnete da velicate sve lopove iz vremena jeljcinove vlasti gubite moj glas i glas ljudi koje ja znam. Drzite se onoga sto znate , a to je da cistite lopovlukvi nepotizam u nasoj zemlji, i gledajte nasa posla malo vise. Sve i da ste u pravu u vezi njega a niste, necu da se moja zemlja nesa u rad velikih sila, jer nista ne mozemo da uradimo a samo mozemo nagrabusiti

  • DJB, molim Vas Ne idite sa ovakvim ishitrenim oglasavanjem, to su greske u koracima, tako gubite u startu deo politickog glasackog tela bez potrebe. Mora se mudro i bez stvaranja neprijatelja, bar u ovoj fazi.

  • Naravno da mi je žao čoveka i da ni jedan motiv ne opravdava ubistvo.
    Međutim, Boris Nemcov je bio “don žuan” i na takav način “lako ranjiva meta” za bilo koga, kome nije bio po volji.
    Šta meni smeta u ovom tekstu? Sam naslov “vraćanje straha” i naglašenost da se to desilo samo dva dana pre mitinga i na takav način “ciljati” na mogućeg naručioca, imajući u vidu gde je bio opozicionar (oni koji žive u Rusiji ili su živeli, razumeće me pravilno).
    Smatram da ovakva vest ne treba da ima mesto na stranicama pokreta.
    Bavimo se Srbijom ili ne?

  • Naravno da mi je žao čoveka i da ni jedan motiv ne opravdava ubistvo.
    Međutim, Boris Nemcov je bio „don žuan“ i na takav način „lako ranjiva meta“ za bilo koga, kome nije bio po volji.
    Šta meni smeta u ovom tekstu? Sam naslov „vraćanje straha“ i naglašenost da se to desilo samo dva dana pre mitinga i na takav način „ciljati“ na mogućeg naručioca, imajući u vidu gde je bio opozicionar (oni koji žive u Rusiji ili su živeli, razumeće me pravilno).
    Smatram da ovakva vest ne treba da ima mesto na stranicama pokreta.
    Bavimo se Srbijom ili ne?