Energetika Saopštenje

Diploma opasna po život i ugled Vučićevog kuma

Vlada Srbije proglasila je podatke o kvalifikacijama generalnog direktora JP Elektromreža Srbije Nikole Petrovića privatnim podacima čije bi otkrivanje „ozbiljno ugrozilo privatnost ili važan interes lica, posebno život, zdravlje i fizički integritet“. Generalni sekretar Vlade je odbijajući da dostavi podatak o tome koje je škole Petrović završio ocenio da bi otkrivanje Petrovićevih kvalifikacija moglo i da mu „ugrozi pravo na ugled“.

EPS_dosta_je_bilo_partijskog_zaposljavanja

Nikola Petrović imenovan je u septembru 2012. godine za vd generalnog direktora strateški važnog javnog preduzeća koje se bavi planiranjem razvoja energetskog sektora u Srbiji. U decembru iste godine Petrović je imenovan za generalnog direktora, na predlog Ministarstva energetike, a da prethodno nije raspisan konkurs. Po podacima koje ima pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“, imenovanjem Petrovića za generalnog direktora javnog preduzeća prekršen je Zakon o javnim preduzećima i Statut Elektromreža Srbije, koji propisuju da generalni direktor mora imati diplomu fakulteta. Jedini postojeći dokaz o Petrovićevoj kvalifikaciji je diploma dvogodišnje „Beogradske poslovne škole – Visoke škole strukovnih studija“, što je ispod zakonskog minimuma. Pitanje je da li je Petrovićeva glavna kvalifikacija to što je kum premijera Aleksandra Vučića.

Pokret je zatražio od Vlade i Ministarstava energetike i rudarstva podatke na osnovu kojih je Petrović izabran, kao i da li je resorno ministarstvo raspolagalo svim potrebnim informacijama o njemu. Vlada je odbila da nam dostavi ove podatke bahato, uvredljivo i nezakonito se pozivajući na zaštitu privatnosti. Podaci o stručnosti rukovodioca javnog preduzeća su svuda u demokratskom svetu, pa i po našim zakonima, podaci od javnog značaja.

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ zahteva da se u javnoj i državnoj upravi uvede princip POTPUNE transparentnosti, javnog izbora najboljeg stručnog, a ne partijskog kadra, na osnovu poslušnosti i privatnih veza sa vlašću. Zahtevamo da se na sajtovima svih javnih preduzeća objave svi relevantni podaci iz lične karte preduzeća, počev od poslovnih biografija rukovodećih ljudi.

U prilogu:

[PDF] Odgovor Generalnog sekretara Vlade

Povezani tekstovi:

http://dostajebilo.rs/elektromreze-srbije-u-rukama-nestrucnog-vucicevog-kuma/
http://dostajebilo.rs/vuciceve-mere-stednje-milioni-za-stranacke-aktiviste/
http://dostajebilo.rs/vucicev-glavni-propagandista-placen-1-000-evra-iz-telekoma/
http://dostajebilo.rs/premijerov-kum-dinkicevi-kadrovi-pripremaju-prodaju-javnih-preduzeca/

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • He, he,he,he neko očekuje diplomu za to radno mesto???? Gde on(i) žive?? Pa, to je SNS, šta ste očekivali od njih??? nekog pametnog, nekog normalnog…. ala ste vi naivci!

  • Ne verujem da su za ukidanje partijskog zaposljavanja dovoljni transparentnost, javnost izbora i konkursi. Sve dok ZAKONOM ne ukinete apsolutnu slobodu jednog lica u odlucivanju o izboru kandidata, uvek ce postojati opasnost da on izabere onog ko se njemu svidja, a ne najstrucnijeg. On mora da, PO ZAKONU, bude OBAVEZAN da od prijavljenih kandidata izabere onog sa najvisim stepenom obrazovanja! Inace ce, kao i do sada, u konkursu da napisu koji broj cipela treba da nosi i tako ce njihov favorit opet da pobedi. (Mislim da sam bas na Vasem tviter nalogu videla onaj konkurs za direktora neke banje koji treba da ima srednju geodetsku skolu!) Zanimljivo bi bilo da se istrazi koliko su cesto menjani akti o sistematizaciji poslova u javnim preduzecima, jer se ne zaposljava onaj kadar koji je predvidjen tim aktom, nego se taj akt svaki cas menja i dopunjuje, kako bi bio u skladu sa nekim kumom. Na primer, u Opstinskoj upravi u Vladicinom Hanu, kao uslov za posao daktilografa predvidjena je osnovna skola i daktilografski kurs, tako da ja, sa visom upravnom skolom, nisam imala nikakve sanse, i ako sam dve godine u toku redovnog skolovanja ucila daktilografiju. Na pitanje – kako je prednost dobio elektricar, dobila sam odgovor – je l’ vi mene zajebavate. Covek koji mi je dao taj odgovor sad sedi u Skupstini.

  • Znate sta je ironija, to sto i te sjajne plate za standarde Srbije, nisu nista posebno ako se mere spram plata u razvijenim zemljama.
    U razvijenim bi zemljama plata skolovanoc coveka bila od 2-4000 evra (od GER, FRA do SWI, NOR), ili da prevedem u dinare od 250.000 do 500.000 dinara mesecno.
    Dovodjenjem podobnih da prime daleko manju platu od te, rasterali su stvarno uspesne kadrove, koji bi da nisu oterani, doveli Srbiju za 10-20 godina u red tih razvijenih drzava.
    U takvoj drzavi bi i taj nepismeni imao vise nego kao privilegovan u jadu od Srbije.

    • Bilo bi dobro kada bi bilo tako. Medjutim, plate ovakvih ljudi su najmanja stavka u njihovim prihodima. Uzmu oni hiljade i hiljade na razne muljaze i itekako im se isplati ovakvo stanje. Zato i jeste ovako kako jeste.

      A, cak i kada bi bilo kako kazete, takvima je veoma bitno da budu prvi i da imaju moc i vlast. Toga nema kada nisi na poziciji i radis normalan posao.