Ekonomija Saopštenje Socijalna zaštita

Vučiću, ukini sulude subvencije i vrati otete plate i penzije

Najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će povećati penzije i plate u javnom sektoru je najobičnija demagogija i još jedan u nizu pokušaja manipulacije javnim mnjenjem. Očigledno je da se radi o pripremama za izbore, iako je premijer rekao da ih neće biti ove godine, kao što je rekao da neće biti smanjivanja penzija.

money-1236699-1279x852

FreeImages.com/Ivan Prole

Na konferenciji za novinare Vučić nije rekao koliko će povećati penzije i plate, ali se na osnovu njegovih ranijih izjava može zaključiti da će to biti između jedan i dva odsto. Podsećamo da su penzije neustavno smanjene od 22 do 25 odsto. Najava minimalnog povećanja nema nikakvu vrednost osim marketinške pripreme za izbore.

Premijer obmanjuje javnost da je budžet u dobrom stanju. Poreski prihodi u junu 2015. su za deset odsto manji od poreskih prihoda u junu pre godinu dana. Privreda propada. Prihodi od PDV su u junu ove godine iznosili 28,5 milijardi dinara, a u junu 2014.godine 32 milijarde. Smanjenjem plata i penzija došlo je do pada domaće potrošnje koja je dovela do manje proizvodnje i manjih poreskih prihoda od očekivanih.

Podsećamo da je Vlada najavila uvođenje akciza na struju od 1. septembra, posle čega će domaćinstva u Srbiji, u proseku, struju plaćati skuplje za oko 500 dinara mesečno, a ona koja se greju na struju mnogo više. Povećanje penzija od jedan do dva odsto će iznositi od 250 do 500 dinara mesečno. Očigledno je da premijer, pred izbore, želi da marketinškim trikom ublaži udar na građane umesto da im vrati ono što im po Ustavu i Zakonu o penzijama pripada.

Pokret “Dosta je bilo” podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti odluke o smanjenju penzija. Pozivamo sudije da smognu hrabrosti i da obore bahatu Vučićevu otimačinu, a penzionerima vrate njihovu imovinu, kao što su to uradili ustavni sudovi Italije i Grčke. Penzije nisu socijalno davanje, nego stečena imovina i ne smeju se oduzimati diktatorskim dekretima.

Neustavnim smanjenjem penzija, Vučić je “uštedeo” oko 210 miliona evra, a smanjenjem plata u javnom sektoru još 290 miliona. Istovremeno na korupcionaške subvencije troši milijardu evra godišnje i njima kupuje radna mesta na kojima se isplaćuje minimalac. Srbiju pretvara u zemlju jeftine najamne radne snage. To nisu reforme. Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” zahteva od Vučića da vrati imovinu penzionerima, ukine subvencije i skloni svoju partokratiju iz javnog sektora. Srbiji su potrebni red, transparentnost, sistematizacije radnih mesta, poštovanje zakona i Ustava, a ne marketinške predstave premijera.

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo ludilo se mora zaustaviti, ko garantuje da sutra nece uzimati ljudima zemlju /ko ima vise od 20 h/ stanove / ko ima dva i vise stanova/, ustedjevinu i drugo. Neznam samo dokle ce ustavni sud da ceka sa presudom. Vidi se da je SRBIJU zahvatio veliki strah.

  • Redovno citam sve Vase tekstove, sve ih zdusno podrzavam.Prateci politicka dogadanja, vidim da samo Vi argumentovano objavljujete “bisere” ove vlade koja nas zaglibljuje u sve dublje i dublje blato.Hvala Vam na tome, jos uvek imam strepnju da nas je malo istomisljenika.

  • Moja konstatacija, kada je Vučić došao na vlast, je bila: Milošević je upropastio Jugoslaviju, doduše ne sam, uz veliku pomoć i ostalih “vođa”, a Vučić će sam upropastiti Srbiju! Nažalost, zdušno me “sluša”!

  • Treba izvršiti pritisak na Ustavni sud da donese presudu da se ne gubi vreme.Čekanje da on ode je uzaludno .To je samo gubljenje vremena.Otići će pre ako ga institucije ne podržavaju,a u ovom slučaju on je od strane suda podržan jer se ne poštuje zakon i ljudska prava već Vučić.

  • naravno, ustavni sud ćuti a može da ga pokrene samo javna akcija. to vi treba da organizujete gospodine Raduloviću.. po svemu sudeći vi to nemate nameru. to znači da ste i vi deo igre i da samo glumite opoziciju.sve je izrežirano..prava opozicija ne postoji a vi ste ona kontrolisana koja služi da zamajava ovčice