Autorski tekst Vojvodina Mediji

Cenzura istupanja na javnim skupovima

Ustavno pravo svakog građanina Srbije je sloboda govora.

Kako se ovo pravo uskraćuje imamo mogućnost da vidimo na svakom koraku, a ozbiljan incident dogodio se tokom završne javne rasprave o Nacrtu zakona o poljoprivrednom zemljištu, održane juče u Skupštini grada Novog Sada. Za govornicom nije bilo mesta za predstavnika pokreta “Dosta je bilo- Saša Radulović”, iako smo se uredno prijavili i bili upisani na spisak govornika.
Nakon izlaganja predstavnika Ministarstva poljoprivrede, data je reč ostalim učesnicima. Smenjivali su se predstavnici asocijacija poljoprivrednika i individualni poljoprivredni proizvođači, predstavnici velikih poljoprivrednih kompanija, a ton nezadovoljstva je dominirao kroz rečenice svakog od njih. Jedino se nivo nezadovoljstva razlikovao.

Ne damo zemlju

Naša je namera bila da, u skladu sa politikom pokreta “Dosta je bilo- Saša radulović”, podržimo domaća poljoprivredna gazdinstva u naporu da državnu zemlju nastave da obrađuju, kao i do sada, i sprečavanju odlaska najboljih vojvođanskih oranica u ruke stranih, velikih i moćnih. Želimo da državnu zemlju obrađuju naše porodice. Smatramo da domaće poljoprivredno gazdinstvo treba da bude nosilac razvoja poljoprivrede u Srbiji.

Svoje stavove nismo imali prilike da iskažemo. Nije poštovan redosled prijavljenih za reč i istisnuti smo iz diskusije. Koordinator pokreta “Dosta je bilo- Saša Radulović” za Vojvodinu Zoran Nikolić glasno je izrazio nezadovoljstvo pred sam kraj skupa, uvidevši da će mu učešće biti uskraćeno.
Medijska blokada, kojoj je pokret permanentno izložen, proširila sa i na blokadu istupanja na javnim skupovima. Ovo je najgrublje rušenje demokratskih vrednosti društva i ljudskih prava.

Činjenica je da strankama na vlasti smeta pojava pokreta koji građani sami finansiraju i koji će jedino građanima, a ne tajkunima, polagati račune.
Rešeni smo da se izborimo za svoj prostor u javnosti organizovanjem tribina i javnih akcija.

Sigurni smo da ćemo uspeti da građanima približimo činjenicu da postoji politička opcija koja se bori za interese naših ljudi i porodica.

Zoran Nikolić, koordinator pokreta „Dosta je bilo-Saša Radulović“ za Vojvodinu
Svetlana Kozić, koordinatorka pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ za Severnobanatski okrug

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar