Autorski tekst Mediji

SNS brutalno krši zakone i prisvaja medije

Lokalna vlast SNS u Zrenjaninu raspisala je konkurs za projektno finansiranje medija u visini od pet miliona dinara, čije uslove ispunjava samo jedan medij – Radio Zrenjanin. Na čelu radija je kadar SNS, bivši šef kabineta gradonačelnika. Uslovi konkursa, takođe, obavezuju da mediji izveštavaju o tome šta radi lokalna vlast i to u direktnim prenosima.

Uslovima zrenjaninskog konkursa, u kojima je navedeno da za novac iz gradske kase može da se prijavi samo elektronski medij, koji postoji u kontinuitetu 25 godina i gde je izveštavanje o radu lokalnih vlasti izjednačeno sa javnim interesom, najdirektnije se krše odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima. U pitanju je diskriminacija svih drugih medija i obesmišljavanje osnovnog duha zakona, jer je jasno da direktan prenos reči lokalnih SNS moćnika nije javni interes, ili je samo jedan njegov zanemarljivo mali deo. Nedopustivo je da Ministarstvo kulture i informisanja odobrava ovako očigledno kršenje zakona.

chafariz-32-1231397-1279x1705
FreeImages.com/Marcelo Terraza

U Srbiji je na delu brutalno prekrajanje medijske scene sa ciljem da se pred skorašnje izbore svi mediji stave pod kontrolu samo jedne stranke. Metodi ovog prekrajanja su, s jedne strane programsko finansiranje medija koje je zloupotrebljeno i pretvoreno u gotovo otvoreno finansiranje samo medija bliskih vlastima, a s druge strane se sprovodi kroz privatizaciju medija, koje kupuju prijatelji i kumovi SNS funkcionera.

Paradigmatična slika procesa naprednjačkog preuzimanja medija je fotografija Aleksandra Vučića, koja se od nedavno nalazi na zgradi najstarije medijske kuće u Vojvodini – novosadskog lista Dnevnik.

Podsetimo samo da su gotovo sav novac za finansiranje projekata u Nišu dobili mediji bliski potpredsednku SNS ili da vlasti u Požarevcu sredstva iz budžeta medijima nezakonito dele preko javnih nabavki za usluge obaveštavanja javnosti o radu lokalne samouprave“ i, gotovo identično kao i u Zrenjaninu, propisuju uslove kojima se favorizuje jedan radio, pod SNS kontrolom. Da li su se dogovorili da bahato krše zakon znajući da Ministarstvo neće stati u odbranu zakona?

Televizija Pančevo, novosadski TV Apolo, Niška TV, televizija Trstenik, beogradski Studio B, sve što je do sada kupljeno ili je u postupku otkupa, prelazi u ruke biznismena koji, većinom i kao po pravilu, nemaju nikakve veze sa medijskim biznisom, a još manje novinarstvom.

Godinu dana nakon usvajanja tri ključna medijska zakona, od kojih se očekivalo da demokratizuju medijsku scenu, dešava se uspravo suprotno – ugašene su radio i televizijske stanice koje su postojale decenijama, otpušteni su ugledni novinari, cenzura i autocenzura su postale podrazumevajuće, pojačan je finansijski pritisak na medije sa ciljem da se osiromaše i disciplinuju, budžetski novac deli se samo naprednjačkim medijima, a o tome odlučuju konkursne komisije, čiji su članovi u sukobu interesa, lokalne medije kupuju biznismeni sa kriminalnim dosijeom, a etrom haraju rijaliti programi kakvi nikada ranije nisu viđeni.

Naprednjaci na čelu sa Aleksandrom Vučićem prave medijsku scenu na kojoj postoje samo poslušni, slabo plaćeni mediji i zaplašeni novinari na koje je moguće nekažnjeno fizički nasrnuti.
Jasno je da uslovi za slobodan razvoj nezavisnih, profesionalnih medija, koji će raditi u interesu građana, ne mogu da se ostvare samo kopiranjem „evropskih“ zakona. Ovu vlast nikakvi zakni ne ograničavaju i ne obavezuju. Do slobodnih medija može se doći samo smenom vlasti Aleksandra Vučića.

Draginja Lukin
član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Draginja Lukin

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je samo JOS jedna u nizu nakaradnosti lokalnih vlasti.Negde procitah da ce Zrenjanin za dane pova angazovati Cecu Raznatovic, Zeljka joksimovica, Zvonka Bogdana I skoro desetak muzickih bendova sa vrlo prepoznatljivim imenima.Sigurno da oni nece volontirati, a Zrenjaninci placaju najskuplje grejanje u Srbiji, piju vodu punu arsena i jos kojecega.Ali, u i predizbornoj kampanji je sve dozvoljeno ako se moze, i ako si bez skrupula.