Правосуђе Саопштењe

Кривична пријава против Вучића и осталих

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” поднео је кривичну пријаву против Александра Вучића због сумње да је, припремајући се за ванредне изборе, током друге половине 2013. године и почетком 2014, преко неидентификованих људи у згради Владе Србије, принудио директора Београдске пословне школе да “позајми“ 781 милион динара Симпу, Новостима, Кон Тикију и Ватерполо клубу “Раднички”.

 

Izvor: Javno.rs
Izvor: Javno.rs

 

Кривична пријава је поднета на основу извештаја новинара БИРН-а.

Не постоји ни један законски основ по коме би школа смела да пласира своја средства у виду позајмица било коме. Новац је дат компанијама које нису имале могућности да га врате јер су биле у великим дуговима, а гаранције за враћање позајмице нису биле законски осигуране.

Ноћни позиви мобилним телефоном директору школе, састанци у Влади, у просторији одмах поред Вучићевог кабинета, на које је позиван и претње да ће му новац узети са рачуна, чак и ако га сам не да, довели су до тога да је, мимо закона и без одобрења органа Београдске пословне школе, компанији Симпо уплаћено 540 милиона динара, Кон Тикију 186 милиона, Новостима 50 милиона и Рукометном клубу “Раднички“ пет милиона динара. Делом новца који је плаћен Симпу спонзорисан је Ватерполо клуб “Раднички“ са 45 милиона динара, а има индиција да се исто догодило и са делом новца који је дат Кон Тикију. Ни динар од “позајмице“ до јуна ове године није враћен. Новац увек оставља трага, тако да је веома лако утврдити токове новца након ових противзаконитих уплата.

Кривична пријава за злоупотребу службеног положаја и подстрекивање поднета је против Вучића, који је тада био први потпредседник Владе, против за сада непознатих службених лица Владе, компанија Симпо, Новости, Кон Тики и Рукометног клуба “Раднички“ из Крагујевца и против тадашњег директора школе Илије Самарџићa. Покрет је предложио да се испита и Вања Удовичић, министар спорта, као сведок.

Школа је позната као једна од ретких пословно успешних државних фирми, али и по блиским везама са СПС и СРС, односно СНС. У Управном одбору школе је својевремено био Томислав Николић, а диплому двогодишњих студија те школе има и Никола Петровић, кум Александра Вучића и генерални директор Електромрежа Србије.

Докази који упућују на сумњу о политичкој злоупотреби и незаконитом финансирању предизборних активности налазе се у Службеном записнику Буџетске инспекције Министарства финансија.

 

Прилог: Прва страна кривичне пријаве

Повезани текст:

BIRN – Државна школа као Владина банка
Eлeктрoмрeжe Србиje у рукaмa нeстручнoг Вучићeвoг кумa

 


 

Доста је било

Доста је било

9
Оставите коментар

avatar
2500
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
slobodanДоста је билоNikolarodoljub zaharijevicjovan Recent comment authors
најновији најстарији
Hromi
Гост
Hromi

Da li imate i svedoke?

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Sve stoji u krivičnoj prijavi. Pročitajte i BIRN-ov tekst. Tamo lepo piše.

Goldina
Гост
Goldina

Verujem da ovako nesto nebiste pokretali bez pouzdanih dokaza.Brine me samo da li ce Vucicu moci da uruce sudski poziv?Sali na stranu, zelim vam uspeh u svakom zapocetom poslu.

Milan
Гост
Milan

Trpaaaaaaj. Da uredimo zemlju jednom kako valja i da korov ovog drustva uklonimo jednom zauvek. Podrska celom pokretu!

jovan
Гост
jovan

Bojim se samo da i vi ne prodjete kao „Zoki“….za kradju identiteta….

rodoljub zaharijevic
Гост
rodoljub zaharijevic

covek je certifikovana budala.

Nikola
Гост
Nikola

U tom periodu je Radulović sedeo sa Vučićem u vladi kao njegov ministar privrede, sad se setio.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Verovatno ste mislili: sada je saznao.

slobodan
Гост
slobodan

počela je izborna kampanja. Sada sve možete reći I nećete imati nikavih posledica.