Правосуђе Саопштењe

Кривична пријава против Вучића и осталих

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” поднео је кривичну пријаву против Александра Вучића због сумње да је, припремајући се за ванредне изборе, током друге половине 2013. године и почетком 2014, преко неидентификованих људи у згради Владе Србије, принудио директора Београдске пословне школе да “позајми“ 781 милион динара Симпу, Новостима, Кон Тикију и Ватерполо клубу “Раднички”.

 

Izvor: Javno.rs
Izvor: Javno.rs

 

Кривична пријава је поднета на основу извештаја новинара БИРН-а.

Не постоји ни један законски основ по коме би школа смела да пласира своја средства у виду позајмица било коме. Новац је дат компанијама које нису имале могућности да га врате јер су биле у великим дуговима, а гаранције за враћање позајмице нису биле законски осигуране.

Ноћни позиви мобилним телефоном директору школе, састанци у Влади, у просторији одмах поред Вучићевог кабинета, на које је позиван и претње да ће му новац узети са рачуна, чак и ако га сам не да, довели су до тога да је, мимо закона и без одобрења органа Београдске пословне школе, компанији Симпо уплаћено 540 милиона динара, Кон Тикију 186 милиона, Новостима 50 милиона и Рукометном клубу “Раднички“ пет милиона динара. Делом новца који је плаћен Симпу спонзорисан је Ватерполо клуб “Раднички“ са 45 милиона динара, а има индиција да се исто догодило и са делом новца који је дат Кон Тикију. Ни динар од “позајмице“ до јуна ове године није враћен. Новац увек оставља трага, тако да је веома лако утврдити токове новца након ових противзаконитих уплата.

Кривична пријава за злоупотребу службеног положаја и подстрекивање поднета је против Вучића, који је тада био први потпредседник Владе, против за сада непознатих службених лица Владе, компанија Симпо, Новости, Кон Тики и Рукометног клуба “Раднички“ из Крагујевца и против тадашњег директора школе Илије Самарџићa. Покрет је предложио да се испита и Вања Удовичић, министар спорта, као сведок.

Школа је позната као једна од ретких пословно успешних државних фирми, али и по блиским везама са СПС и СРС, односно СНС. У Управном одбору школе је својевремено био Томислав Николић, а диплому двогодишњих студија те школе има и Никола Петровић, кум Александра Вучића и генерални директор Електромрежа Србије.

Докази који упућују на сумњу о политичкој злоупотреби и незаконитом финансирању предизборних активности налазе се у Службеном записнику Буџетске инспекције Министарства финансија.

 

Прилог: Прва страна кривичне пријаве

Повезани текст:

BIRN – Државна школа као Владина банка
Eлeктрoмрeжe Србиje у рукaмa нeстручнoг Вучићeвoг кумa

 


 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар