Економија Саопштењe

Влада Законом о улагањима учвршћује корупцију

Циљ свих закона које је Влада Србије припремила у последњих годину дана је учвршћивање корупције, осигуравање врху извршне власти да у тајности и у директним договорима малог броја заинтересованих располаже државном имовином. Нови Нацрт закона о улагањима, који предлаже Министарство привреде, само је још један у низу закона који ће учврстити корупцију.

Након што је Министарство пољопривреде припремило измене Закона о пољопривредном земљишту, које ће омогућити давање 30 одсто државног земљишта великим корпорацијама на 30 година, Министарство привреде доноси закон којим ће гарантовати тајност тих аранжмана. Према решењу у Нацрту закона о улагањима,, уколико неко затражи податке о инвестицији и буде одбијен, неће моћи да се жали Поверенику за информације од јавног значаја, који је до сада био последња брана тајним диловима у држави.

where-s-the-money-gone-1513359-1600x1200
David Playford/Freeimages.com

Слична ствар је урађена у Споразуму са Уједињеним арапским емиратима који је све компаније из УАЕ ставио изнад закона Србије. Против тог Споразума је покрет поднео иницијативу за оцену уставности. Сада се та повластица шири на све инвеститоре.

Покрет “Доста је било-Саша Радуловић” упозорава да је овакво решење противзаконито, јер је Законом о слободном приступу информацијама одређено да се жалба поверенику може уложити на све институције извршне власти. Упозорење на коруптивне одредбе Нацрта закона о улагањима изнеле су и невладине организације које се баве борбом против корупције, а Агенција за борбу против корупције је истакла да се појединим одредбама дају превелика дискрециона овлашћења органима јавне власти као и да је неодрживо да о решењима Савета за економски развој, у коме су премијер и министри привреде и финансија, одлучује Влада, односно тај исти премијер и министри.

Закључивање тајних уговора, штетних за државу, урушавање комплетног правног поретка и ионако слабих контролних механизама води у тотално осиромашење земље и њених грађана. Покрет прикупља потписе у акцији “Последњи воз. Твоја земља или њихова држава” управо против оваквих закона којима ће бити омогућена финална пљачка државне имовине.

 

Прилог:

Мишљење Агенције за борбу против корупције о процени ризика корупције у одредбама Нацрта закона о улагањима


 

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • STA BI SA PREDRAGOM MARKOVIĆEM. ON POSTADE POTPREDSEDNIK SPS. ZAR ON NIJE ČLAN “DOSTA JE BILO”.
    KAKO TO LJUDI PRELEĆU IZ JEDNE U DRUGU POLITIČKU ORGANIZACIJU. KO JE TAJ ČOVEK ZAPRAVO.