Акцијa Образовање Саопштењe

Позив родитељима за заједничку тужбу због цене вртића

Током четири године, од 3. априла 2010 до 31. децембра 2014. године, родитељи су плаћали готово дуплу цену боравка деце у вртићима, него што је то прописао Закон о предшколском васпитању. Пошто локалне власти у Београду, Крагујевцу, Смедереву и другим градовима Србије очигледно не намеравају да родитељима врате незаконито узет новац, покрет “Доста је било – Саша Радуловић” позива све који су оштећени да се придруже заједничкој тужби и тако остваре своје право, пре него што наступи застарелост.

Родитељи су оштећени за велики новац и покрет “Доста је било – Саша Радуловић” одлучио је да пружи правну подршку родитељима који желе да туже градове Београд, Крагујевац, Смедерево… и затраже назад преплаћени новац. Позивамо стога све родитеље да нам се придруже у тужби коју желимо да подигнемо против града Београда и других градова и затражимо повраћај новцa.

vrtic

Скупштина Србије је у марту 2010. године усвојила измене закона о предшколском васпитању, а једна од новина је била и да родитељ или старатељ детета, које је уписано у вртић чији је оснивач град или локална самоуправа, покривају само 20% економске цене по детету. У пракси је било обрнуто: родитељи су плаћали од 22,3% до 72,8%, а град остатак. Рецимо, у Београду, уместо да плаћају 5.540, родитељи су плаћали максимално 9.705,5 динара месечно. Економска цена је, такође, била произвољно одређена, јер све до краја 2014. године локалне власти нису донеле Правилник о мерилима и критеријумима за њено утврђивање, иако их је Закон на то обавезивао.

Документа која су потребна за тужбу наведена су у прилогу на крају овог текста и примаћемо их до краја септембра.

Ако су деца заиста приоритет друштва, а морала би да буду, онда друштво треба да створи услове да сви људи који желе да имају децу, могу себи то и да “приуште”. Покрет ”Доста је било – Саша Радуловић” сматра да држава из буџета треба да плаћа све трошкове боравка деце у обдаништима за све грађане Србије, као и да изједначи приватни сектор са државним и омогући и приватним обдаништима да по истој цени чувају децу. Покрет такође сматра да држава треба да сноси и све трошкове у основним и средњим школама, укључујући и књиге, свеске и прибор који је деци потребан, превоз до и од школе, топли оброк, као и спортске и културне активности за сву децу. Ово је посебно битно у руралним срединама.

А деца бољестојећих родитеља? И за њих такође, без разлике и без одвајања социјално угрожене деце. Исто за све. Да ли је то праведно? Јестe. Јер са друге стране, држава треба да има синтетички, прогресиван порески систем по коме они који имају мало и плаћају мало, а они који имају више, плаћају више.

Деца нису крива за економску снагу својих родитеља. Будућност деце не треба да зависи од економске снаге њихових родитеља. Сва деца заслужују једнаку шансу.

Клуб за просвету и Клуб за правосуђе
Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Прилог:

Позив родитељима

Захтев за предшколску установу


 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja sam iz Lazarevca zainteresovana sam za prikljucivanje zajednickoj tuzbi za moje troje dece koja su isla u vrtic u ovom periodu. Ali nemam uplatnice, ugovre neke imam… Da li sud moze sluzbenim putem od vrtica da trazi karticu uplata po jmbg deteta? Kontakt 0658932940 Jelena Cvetanovic

  • Postovani,

    link sa preporukom zaš. gradjana, naveden u tekstu ne postoji tj. ne radi.
    Takodje, formular zahteva ne postoji.

    Nameravam da pozovem vecinu roditelja iz grupe da mi se prodruze ali posto je vecina apoliticna ili se bar tako izjasnjavaju, trebace mi sve informacije kako bi ipak prihvatili da to u njihovo ime uradi politicka organizacija.
    Ipak, 100ak hiljada je lep motiv svakom 🙂 pa verujem da ce nas biti dovoljno.

    • Poštovani Željko,

      Hvala Vam što ste nam ukazali na propust. Postavićemo link na potrebni formular u najkraćem mogućem roku.

  • Postovani,
    Ja sam iz Zrenjanina i htela bih da podnesem tuzbu protiv vrtica.Molim Vas da mi pomognete da mi kazete gde bih i kome bi mogla da se obratim, kao i sta mi je potrebno od dokumentacije, posto vec imam nesto spremno.
    Unapred Hvala

  • Postovani,
    Da li je rok za dostavljanje dokumenata 15. septembar ili kraj septembra, posto stoje razlicite informacije u tekstu na web stranici i u prilogu Poziv roditeljima.
    Pritom, rok za dostavljanje informacija od javnog znacaja je 15 dana i ako sada podnesem zahtev predksolskoj ustanovi, moze se desiti da mi nece izdati do kraja septembra (ako je tada rok). Sta u tom slucaju?

    Hvala unapred,
    Marijana

  • Poštovani pre mesec dana sam vas kontaktirao telefonom, rekli ste mi da će za dan dva biti objava na sajtu dokle se došlo sa tužbama. Zamolio bih vas da nas obavestite dokle se došlo sa tim kao i o trenutnom statusu tužbi. Hvala Pozdrav

  • Има нас још који нисмо искористили првобитан рок па нам реците да ли је то још увек актуелно?