Ауторски текст Спољна политика

O Сиризи и Варуфакису за Данас

danas Саша Радуловић: Занимају ме Варуфакисова решења

RadulovicVarufakis
Izvor: Danas.rs

Београд – Није довољно идентификовати узрок проблема. То је само потребан услов за решење. Није питање да ли штедети, већ како и на чему. Сириза је пала на решењу. Варуфакис је идентификовао проблем. Сириза није умела да понуди решење. Нудила је да Грчкој плате ратну штету и опросте дуг. Као да им није пало на памет да то није могуће добити само за Грчку. Све би друге земље онда тражиле исто. Као да су ушли у преговоре са идејом да сигурно изгубе све.

Шта је проблем? Грчка је, као и Србија, као и цео Балкан, али и многе земље ЕУ, посебно на југу, сиромашна. Економија у најбољем случају тавори. У Србији и на Балкану буквално пропада. Нестаје у таласима пљачкашке приватизације, офшор привреде, блокада рачуна, стечајева, свеопште пљачке друштва, корупције, под теретом неразумног пореског и бирократског оптерећења. Јавни дуг и дефицити се зидају. Пропада средњи слој становништва. Пропадају породичне фирме, мала и средња приватна предузећа и газдинства. Кичма српске економије. Претварамо се полако у земљу јефтине радне снаге у којој децу и унуке гледамо преко скајпа.

Шта је узрок овог проблема? Невероватно алава, бахата, корумпирана партократија која је скројила државу по својој мери и као паразит живи на леђима грађана. Грађани мисле да живе у својој земљи. У ствари живе у њиховој држави. Партократија која уништава независне институције система, владавину права, слободу медија. Уништава темеље слободног, демократског друштва.

Колико нас кошта партократија? Партократија се финансира уз помоћ партијског запошљавања, буразерске економије и корупције.

Партократија је партијски “запослила” преко 100.000 својих неспособних кадрова у јавни сектор. Све странке. И СНС, и СПС, и ДС, и СДС. Ми их зовемо једним именом ДСНС. Ти неспособни партијски кадрови са углавном купљеним дипломама са фиктивних универзитета на измишљеним административним радним местима Србију годишње коштају преко милијарду евра. Да ли ту штеди партократија? Наравно не.

Полуписмени бизнисмени повезани са врховима политичких странака извлаче новац из јавног сектора. Грци кажу олигарси, ми кажемо тајкуни. Укратко, партијски паразитски систем. Партијски паразити који живе на леђима друштва. Ово исто је идентификовао Варуфакис у Грчкој. Намештени тендери за прецењене или непотребне услуге, кредити од парадржавних банака, субвенције, узимања рекета. Само на субвенције држава годишње баца у бунар милијарду и по евра. Да ли ту штеди партократија? Наравно не. На противуставном смањењу пензија су “уштедели” 210 милиона евра. Што не на субвенцијама? Нису се сетили?

А где штеди партократија? И грчка и српска повећавају постојеће порезе, уводе нове, повећавају цену струје, противуставно смањују пензије, смањују плате. Од како је Вучић дошао на власт 2012., сви порез су повећани. ПДВ са 18 на 20 одсто, па са 8 на 10 одсто, па порез на имовину, па акцизе на све. Резултат су мањи буџетски приходи и раст јавног дуга. Када је Вучић преузео власт, јавни дуг је износио 15,5 милијарди евра. Данас је преко 24 милијарде евра. То је резултат погубне Фекетић економске политике неспособног премијера. Глумац би могао да буде. Премијер никако.

И тако појави се вест, из неименованих извора блиских Варуфакису, да га занима сарадња с нашим покретом. Имамо добре идеје. Увођење реда. Смањење пореза и доприноса, увођење универзалног система социјалне заштите за све породице, ослонац на домаћу привреду, породичне фирме и газдинства. Онда се појавише чланци како се Варуфакис меша у српску политику. Доспесмо и до РТС-а на коме нисам био од оставке до данас. Јавише се и Информер и Крле.

Варуфакиса не познајем, нити смо икада разговарали. И наравно, било би ми задовољство да поразговарамо. Занимало би ме да сазнам да ли је нудио Сиризи и неко решење проблема који је идентификовао. Јер тражити отпис дугова није решење. Систем остаје труо и наставља да креира нове дугове. Потреба је демонтажа партијског паразитског система. Ни Србији ни Грчкој није потребан вођа. Потребни су нам систем и одговорни лидери. Владавина права и демократија. Једнаки услови за све. И за моју и за вашу децу.

Аутор је лидер опозиционог покрета Доста је било

Повезана вест:

Варуфакис би сарађивао с Радуловићем


 

Ознаке
Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bilo bi sjajno kad bi se ostvarila saradnja Vas, g-dine Raduloviću i g-dina Varufakisa.Verujem da bi to bilo za naš pokret “DOSTA JE BILO” i za stanovnike Srbije itekako korisno.Nisam ekonomista, a ni pravnik, ali, sledeći Vašu zdravorazumsku logiku shvatam da ste dobronamerni i praktično-stručni u privredi, za čime Srbija prosto vapi.Jer, gotovo je nestvarno kako i koliko naše društvo propada, u svim sferama, a “baba se češlja”.Ja neću da se sa svojim unucima čujem-vidim preko skajpa, borimo se za našu lepu Srbiju!