Ауторски текст Јужна Србија

Шта ћеш, ово је Србија…

Ако ми нешто посебно смета да чујем када причам с људима о проблемима у Нишу или у Србији, то је аргумент: “Шта ћеш, ово је Србија!”

“Нигде у Нишу нормалног јавног тоалета, а они који постоје, не раде. Шта ћеш, ово је Србија!”

“Нико не баца кућно смеће у контејнере, већ у уличне канте. Шта ћеш, ово је Србија!”

Неко посекао младице засађене крај реке. Шта ћеш, ово је Србија!”

“Паркира свако где год стигне. Шта ћеш, ово је Србија!”

То вечито објашњење свега лошег што се дешава у нашем друштву делује ми као неко универзално српско оправдање. Као да кажемо “ужасан смо народ и хајде да такви останемо заувек”, или “шта ћеш, такви смо, и немој да покушаваш да промениш било шта, јер је неуспех загарантован!”

До пре неколико месеци, дужином готово целог Булевара др Зорана Ђинђића, почев од Градске болнице, па чак све до споменика “Ћеле кула”, аутомобили су редовно били паркирани на тротоару. Читава колона, као по неком неписаном правилу. Што је још горе, често су били паркирани тачно изнад бехатон плоча намењеним слепима за лакше кретање. Поврх свега тога, бехатон је намењен искључиво пешацима и под теретом аутомобила често пуца.

Нишлије су се, изгледа, на ово биле навикле. Нико то одавно и не види као проблем. Штавише, у Нишу је постало нормално да људи иду улицом, са све аутомобилима у покрету, а да тротоар буде увек резервисан за паркирана возила. Да не причамо о људима у инвалидским колицима или младим мамама које колица с бебама гурају по улици, док их аутомобили заобилазе.

Међутим, пре тих неколико месеци, нешто се десило. Наиме, неко је у Полицијској управи у Нишу (или можда чак и у Београду), решио да ово више неће бити толерисано. Почео је да ради озлоглашени “паук” и да подиже све аутомобиле који су били паркирани на местима која за то нису била предвиђена.

Nis01

Прошло је мало времена, а слика Булевара др Зорана Ђинђића се комплетно променила: ни један једини аутомобил на тротоару! Цела дужина тротоара слободна, на радост пешака! У нормалним земљама ништа посебно, али код нас да не поверује човек!

Шта се заправо догодило?

Део система задужен за ред у паркирању, у овом случају – Паркинг сервис и Саобраћајна полиција – решили су да коначно ради свој посао. Резултат – уведен је ред у мањем делу једне од, иначе, најпрометнијих улица града Ниша.

Шта можемо закључити из неведеног? Да не патимо ми, Нишлије (или генерално Срби), од неког лошег и неизлечивог менталитета који нас спречава да било шта доведемо у ред.  Наш проблем је заправо недостатак политичке воље и решености да се крене у сређивање “сопствене куће” – земље у којој живимо.

Замислите сад да, напрасно и магично, неким чудом, сви људи који управљају институцијама у Србији (Владом, полицијом, судовима, итд) реше да уведу ред у “своја дворишта”. Зар то не би било сјајно – да Србија коначно “заличи” на нешто, а да то “нешто” престане да буде тзв. банана-држава?

Наравно, да се не заваравамо – тренутна власт је апсолутно неспособна да било шта слично изведе. Та неспособност представља сам “врх пирамиде” и слива се, хијерархијски наниже, ка свим институцијама и гранама власти. Ово у Нишу с паркирањем ми пре личи на неку “грешку у систему”, тек случајни изузетак, где су ствари некако успеле да дођу на своје место.

За озбиљне промене и стварно увођење реда ће нам бити потребни нови људи, људи који нису по професији “политичари на власти”, већ професионалци у областима којима се баве. Тренутна гарнитура која влада Србијом се “изанђала” колико је дуго у политици, а реално, ништа озбиљно није постигла.

Ипак, лепо је видети када се негде, у малом комадићу хаоса од државе у којој живимо, појави трачак уређености, фрагмент система који је напрасно профункционисао и почео да служи општем добру.

Него, нешто се мислим – да нам је једног “политичког паука”, па да лепо све ове функционере на власти некако скупи и пензионише због непрописног паркирања у фотеље… Ех, камо лепе среће!

 

Милош Бошковић,
члан Покрета “Доста је било – Саша Радуловић”,
дипломирани инжењер рачунарства,
Нишлија


 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Milose, nije to “greska u sistemu” vec e to relativno nebitna stvar, u smislu da se time ne staje nikome na zulj. Sve iole bitnije se ne zeli ili ne sme ciniti jer predstavlja neki interes nekog na poziciji. Ovo sklanjanje automobila nije trn u oku funkcionera.
    Naravno, ne znaci da je to lose, ali stvari koje treba odraditi da bi se zemlja dovela u red daleko su komplikovanije od prostog pomeranja bahato parkiranih.
    Sta vise, mogao si biti svedok, recimo, bahatog Novakovica, kome niko nista ne moze sve i da parkira na sred pesackog prelaza.

    Ne kontriram ti, samo mislim da ti je utisak prenaglasen, jer se ovakve stvari mogu ocekivati. To ti je kao lutrija Srbije. Male nagrade zaista postoje, ali one ozbiljne, cisto sumnjam.

  • Kako me je obradovao ovaj tekst. Znaci ima nacina, moze biti reda samo da se zeli isti! Ali taj pauk kad bi pokupio sve ove prethodne pa na politicko smetliste. Nego samo polako. Bice izbora. Novi judi ce doci, siguran sam u to! Podrska pokretu!

  • Duboko pogrešan tekst, koji maši suštinu u svakom aspektu.

    Vi ste ovde podržali Parking servis i Saobraćajnu policiju koji su navodno odlučili da uvedu red? Da li ste svesni šta ste rekli? Pa to su upravo dva kriminalna i parazitska sistema protiv kojih se toliko borite. Nema tu dobre namere, oni reketiraju građane i od toga dobro žive.
    Da li ste se pitali zasto nema više kazni sa nepropisno parkiranje? Pa zato sto koštaju 1.500din, potrebno je da na teren izađe saobraćajna policija i gotovo sav novac ide u državni budžet. Sa druge strane odnošenje vozila staje celih 12.000 dinara! Lep plen, zar ne, i ostaje većim delom Parking servisu?

    Zašto bi nekom Parking servis odnosio vozilo ako ne ugrožava saobraćaj ili potpuno blokira prolaz pešacima i sl. kad postoji kazna i onaj ko je napravio prekršaj ima da plati i ako je pametan više neće ponoviti grešku. Ali ne, reč je o dobrom biznisu.

    Lepo je što je oslobođen trotoar koji ste naveli, ali dobre namere nema! U gradu vlada opšta panika, niko više ne zna gde sme a gde ne sme da parkira. Iz Parking servisa tumače zakon na najnakaradniji mogući način. Poslednja njihova apsurdna izjava je da je propisno parkirati samo tamo gde postoji saobraćajni znak sa simbolom “P”. Niš ima preko 30 000 vozila i možda desetak parkinga(besplatnih) obeleženih tim znakom, u takvom haosu oni mogu da rade šta god hoće.Takođe podižu auta na određenim lokacijama a onda te iste lokacije sutra obeležavaju i naplaćuju parking. Ekspanzivno se šire, baš kao parazit i stalno zapošljavaju partijsku vojsku. Pa došli su dotle da iznose ljudima auta iz dvorišta, jer prosto imaju normu. Oni više i ne daju obaveštenja po kom člani zakona podižu auta. Saobraćajna ne izlazi na teren, službenik parking servisa fotografiše auto i šalje je elektronski da bi saobraćajna policija dala saglasnost. Vrlo je sumnjivo koliko je to po zakonu.

    Prođite i centrom recimo baš kod bivše poslastičarnice “Marger” i proverite da li možete da prođete od “propisno” parkiranih vozila na parkingu koji je na sred trotoara. Da, baš tu, taj isti Parking servis naplaćuje parking a žene sa decom i kolicima prolaze pored po kolovozu.

    Rešenje je prvo napraviti detaljni plan gde se može a gde ne može parkirati. I zatim primenti pravilia koja uključuju saobraćajne kazne i u uslovima ugrožavanja bezbednosti saobraćaja i “pauk” službu. Sada imamo haos u kome oni profitiraju.

    Nećete sresti građanina Niša koji poseduje auto a kome “pauk” nije odneo isti u poslednjih godinu dana. Samo ta izuzetna efikasnost toliko nesvojstvena javnim preduzećima treba da vam bude sumnjiva! Ili ćete reći da su svi vozači u Nišu nesavesni i nepropisno se parkiraju?

    DJB je morao da podrži građane, imali ste odličnu akciju vezano za oštećenje kolovoza, koja je dobro odjeknula. Uvek sam se pitao zašto ne podržite građane u akciji da se uvede red sa parkiranjem u gradu. Ovaj tekst je veliki korak unazad. On je dokaz da ne razumete suštinu problema.