Ауторски текст

СИЕПА – формула крађе разоткривена, али не и демонтирана

У Специјалном суду је, на основу кривичне пријаве бившег министра привреде Саше Радуловића и оптужнице из фебруара ове године, коначно почело суђење бившим директорима и заменицима Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), под оптужбом да су злоупотребом службеног положаја направили паралелан систем награђивања и себи и другим лицима прибавили корист од око 900.000 евра, а на штету буџета.

Бруталност и неморал са којом су оптужени извлачили новац из буџета, начин на који су рекетирани запослени и приватне фирме, које су добиле посао на тендеру, као и велики отпори да се оваквој пљачки стане на пут, јасно су видљиви из оптужнице, коју можете ексклузивно да прочитате на крају овог текста.

Оптужница указује на размере паразитског система у државним агенцијама и институцијама, под контролом лидера УРС Млађана Динкића, чији су кадрови управо и актери разоткривене афере у Агенцији СИЕПА.

Формула исисавања новца из буџета, иако разоткривена, није демонтирана. Има пуно примера који свакодневно потврђују да цео систем и даље функционише на исти или сличан начин. Динкићеви кадрови и даље воде главну реч у кабинету премијера, министарству привреде и агенцијама под њиховом контролом, а никада нису демонтирани Фонд за развој, Национална служба за запошљавање, Републички завод за здравствено осигурање, ЈП Србијагас, ЈП Електромреже Србије и остале институције система које представљају партијски плен и машинерију за добијање избора.

Саша Радуловић је (септембра 2013.) почео са размонтиравањем тог система, а кривична пријава против одговорних у Агенцији СИЕПА само је једна од око 15 пријава Министарства привреде у случајевима корупције и пљачкашких приватизација. Вучић је све потезе Саше Радуловића отежавао, успоравао и на крају зауставио, због чега је Радуловић и напустио Владу. Након његовог одласка кадрови Млађана Динкића су се вратили и, уз подршку Вучића, спроводе своју политику. Шеф кабинета Алекандра Вучића је Ивица Којић – десна рука Млађана Динкића, а државним апратом на свим нивоима власти и даље управља на стотине “динкићеваца”.

Оптужница против Јасне Матић, Весне Перић, Бојана Јанковића и Божидара Лаганина, који су у име Агенције, од 2006. до 2013. године, потписивали фиктивне уговоре о наводним ауторским делима (наведен је чак 1.291 такав уговор), указује на развијен систем испумпавања новца из донација и републичког буџета. Она је драгоцена јер се по први пут, уз доказе и изјаве сведока, јасно види формула крађе коју је примењивала (патентирала извршна грана власти) власт.

Бивша директорка Агенције СИЕПА Јасна Матић, као и други оптужени, изјаснила се да није крива и рекла да чак не разуме зашто је подигнута оптужница, иако је из изјава сведока јасно да је са запосленима закључивала уговоре о ауторском делу за послове који су били део њихових свакодневних задатака. Део исплаћеног хонорара служио је као додатак на плату, а део су били приморани да уплаћују у паралелни фонд који су креирали Динкићеви кадрови зарад личне користи. Стални радни однос у СИЕПА могао се засновати само уколико претходно у кешу враћате део плате Динкићевим директорима.

Из речи заменика тужиоца за сузбијање организованог криминала најбоље се види какав је систем пљачке и моралних норми развијан:

„Окривљени су, омогућавајући да запослени у Агенцији на овакав начин буду и поред редовних примања додатно финанасирани, утицали на формирање свести код запослених да њихов друштвени рад вреди више од рада других запослених у државној управи, и на формирање неке померене елитистичке свести о томе да је за њихов рад потребно из буџета издвојити више средстава од онога што им припада као државним службеницима, више него професорима, лекарима, цариницима, полицајцима ,судијама и сл., иако се радило о младим људима без предходног радног искуства а већини је то било прво запослење.

Евидентно је да се створила пракса да се уговори о ауторском делу користе као модел захватања из буџета оног дела средстава који запосленима не припада, користећи се средствима са апропријације 423 која се односила на средства предвиђена за све врсте услуга по уговорима, која је успешно осмишљена као модел дугогодишње експлоатације државног буџета“.

Препоручујем да прочитате целу оптужницу како бисте стекли увид у начин фукционисања пљачкашког и паразитског система.

(Напомена: Лични подаци учесника кривичног поступка у тексту општужнице Тужилаштва за организовани криминал су анонимизирани у складу са Законом о заштити података о лчности)

Драгиња Лукин
чланица Доста је било

Прилог:
[ПДФ] Оптужница СИЕПА

Дрaгињa Лукин

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Г-дин Саша Радуловић је један од ретких храбрих људи који се упустио у борбу са системом који гута људе, унесрећује им нараштаје и оставља их без икакве перспективе и наде у можда боље сутра. Када би било још 5-6 људи сличних карактерних, моралних и стручних карактеристика, почео би да се урушава овај систем паразита и криминалаца (заједничко им је име:ОЛОШ). Дивим му се како због Петиције коју је иницирао, тако, и то посебно ЗА ОТКРИВАЊЕ ПЉАЧКИ У СИЕПИ.
    Желим му од свег срца пун успех, а моју подршку већ има јер сам се прикључио племенитим и добрим људима које је окупио.
    С поштовањем,
    искрен поздрав,
    Коста Фолгић