Привреда Саопштењe

Повући Закон о улагањима из скупштинске процедуре

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева да се коруптиван и штетан Нацрт закона о улагањима повуче из скупштинске процедуре.

Овај закон је припремљен са циљем да се легализују тајни и директни договори власти са одабраним инвеститорима. Њиме се, практично, легализује корупција јер се озакоњује дубоко штетан принцип тајних уговора.

skupstina

Овај својеврсни “лекс специјалис” суспендује Закон о доступности информација од јавног значаја, чиме се отвара велики простор за корупцију кроз тајне уговоре.
У члану 25. овог Нацрта наведено је да се „против решења којим се одбија слободан приступ информацијама од јавног значаја из инвестиционог програма или посебног инвестиционог уговора не може изјавити жалба, а у смислу закона који уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја“. У ставу 2. овог члана наводи се да се може покренути „управни спор, у складу са законом, о чему суд по службеној дужности обавештава надлежни државни орган за остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја“.

Другим речима, до садржине уговора са инвеститорима грађани Србије неће моћи да дођу ни уз помоћ повереника за информације од јавног значаја, већ ће морати да воде управни спор да би сазнали какав споразум је власт склопила у њихово име. Управни спорови су дуготрајни и неизвесни посебно кад се има на уму зависност правосуђа од извршне власти, какву је демонстрирао и Уставни суд Србије одбијајући расправу о смањењу пензија.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ сматра да је Нацрт закона о улагањима штетан за Србију и да се не може поправити амандманима. Захтевамо да се врати у јавну расправу да би се, путем транспарентне процедуре и уз учешће стручне јавности, која је у досадашњем поступку избегнута, дошло до правих решења.

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар