Ауторски текст Политика

Ми који сањамо уређену Србију…

Свака организација, и политичка, има своју личност и карактеристике, баш као и појединци. Сваку организацију одликује јединствена организациона култура. Она се осећа у ваздуху, као атмосфера, као клима, и утиче на понашање појединаца и резултат њиховог рада. Данас знамо да успех организације, и државе, пресудно зависи од њене организационе културе. А каква ће култура бити, зависи од тога како се понаша и у шта верује већина људи у њој, а пре свега они који су организацију створили и/или је воде.

Поставља се питање постоји ли “она права”, продуктивна култура остварених људи. Шта је одликује? Можда не можемо рећи да је свака неуспешна организација неуспешна на свој начин, но чињеница је да неуспешних образаца понашања има значајно више од успешних, као и да све успешне организације личе једна на другу по томе што су окренуте постигнућу и самоостварењу.

Култура постигнућа одликује оне организације у којима људи постављају изазовне али достижне циљеве, стабилно иду ка њиховом остварењу, верују у оно што раде, раде с ентузијазмом и теже изврсним стандардима. Она настаје тамо где је већина људи, и лидера, слободна, заинтересована и кадра да оствари захтеван резултат. Њих систем подржава и награђује, а ка успеху их воде личне вредности и уверења. Када се особе природно окренуте постигнућу затекну у систему који их спутава, напуштају га (под условом да могу). Зато људи напуштају Србију.

Србију, као и неке друге дугорочно пасивизиране земље, одликују неуспешна, и превасходно одбрамбена понашања усмерена на заштиту од ускраћивања основних људских потреба попут крова над главом, главе на раменима или једноставно признања и пажње. Таква понашања се крећу у распону од јаловог критиковања, цинизма, скептицизма, сарказма и држања ситуације на одстојању, преко повлачења и избегавања/ пребацивања одговорности до спуштања главе и потчињавања на рачун сопствених потреба. То су све неконструктивна понашања, која су одбрамбена чак и када су агресивна. Захваљујући њима глава остаје изнад воде или пак у песку.

Покрет “Доста је било” је организација окренута постигнућу. Ми смо растућа група појединаца заинтересованих и кадрих да остваре захтеван задатак који смо ставили пред себе. Створили смо систем вредности, принципа и понашања да нас у томе води јер верујемо у то да је поштовање принципа моћ.

Наш сан је СРБИЈА у којој се радо и лепо ради и живи, она за којом чезнемо и кад из ње одемо и док у њој остајемо. Србија упорних, изузетних, поносних људи кадрих да препознају и штите сопствене интересе и створе срећу за себе, своју породицу и окружење.

Наш циљ је СИСТЕМ у ком влада ред, где иста правила важе за све, систем јачи од сваког појединца.

Ми верујемо у ИНТЕГРИТЕТ и УПОРНОСТ. Храбро се боримо за оно у шта верујемо. Делима стојимо иза својих речи. Ширимо чињенице, а не гласине. Слушамо друге, и мислимо да је добро променити мишљење ако неко има аргументе. Обећања не дајемо олако и увек их испуњавамо. Верујемо да је “извини” моћ. Ми не одустајемо.

Ми верујемо у ОДГОВОРНОСТ. Испоручујемо резултат, поштујући своје вредности. Тражимо могућности, не изговоре. Проблеме решавамо, не пребацујемо их. Идемо у сусрет постигнућу, не окрећемо главу, не избегавамо одговорност. Мислимо да смо за резултат одговорни сами, не мислимо да нам ишта следује.

Ми верујемо у ОТВОРЕНОСТ. Радимо ствари којима заслужујемо поверење других. Верујемо да иста правила важе за све. Говоримо оно што мислимо. Говоримо лично, а не иза леђа. Верујемо у транспарентност у сваком сегменту јавног рада и деловања.

Ми верујемо у ХУМАНОСТ. Ми поштујемо различитости и достојанство сваког појединца, добронамерност нам је на првом месту. Сматрамо да човек увек има нешто да да. Подржавамо људе, критикујемо постпуке. Верујемо да су слобода и сигурност изнад свих писаних и неписаних правила. Верујемо у социјално одговорно, хумано друштво.

Ми верујемо у ИЗУЗЕТНОСТ. Верујемо у то да прави људи на правом месту раде праве ствари. Верујемо у то да конкуренција подстиче разноврсност и квалитет. Осећамо страст према ономе што радимо. Верујемо да се изузетан постаје и да човек има право на грешку ако грешка није намерна, кардинална или поновљена. Верујемо у учење. Радујемо се туђем успеху.

Ми који сањамо уређену Србију, упорни, храбри и бескомпромисни, искрени и доследни, посвећени истом циљу и вредностима, подстичући разноврсност мишљења, транспарентно и професионално градимо уређено друштво остварених људи.

Јасмина Николић
Генерални секретар Покрета “Доста је било”

English version

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Редовно пратим Ваш site и подржавам Ваш рад, зато што своје изјаве, анализе и истраживања увек подробно аргументујете провереним документима. Одувек сам веровао да промена (ипак) мора да дође из система, а не мимо (ван) њега, иако је мало наде у то, јер систем је тако “наштелован” да је јако тешко, некоме ко не располаже са довољно времена и новца, да делује у њему.
  Али морате и разумети да сам (смо) исто тако веровали 90тих више него кредибилним људима из тадашње опозиције и сви знамо како су изневерили наша очекивања. Искрено се надам да су људи из вашег покрета заиста искрено посвећени принципима из вашег текста и да неће, када буду у прилици, скупо продали своје принципе, као што се, на жалост, сувише често дешавало у овој земљи. Али бих ја, на вашем месту, поред поверења, чисте биографије и сл. за сваки случај припремио ефикасан систем од заштите од “мангупа из ваших редова”, јер сам сигуран да ће их бити.

  • Neverovatno da u toj osobi nalazite bilo sta pozitivno. Fajgelj je kao direktor Kulturnog centra Novi Sad cenzurisao izlozbu – umetnicki rad studentkinje koji mu nije bio po ukusu jer je provokativan. Bio je deo ekstremno desnicarske organizacije Treca Srbija, koja je deo koalicione vlasti u Novom Sadu. Deli vrednosti najcrnje ideologije koja je celo ovo drustvo devedesetih gurnula u rat i cije posledicie vidimo i danas. On je verovatno deo neceg najgoreg u politici ove zemlje. I pored toga, ne podrzavam njegovo hapsenje zbog video klipa u kome iznosi svoje stavove. Ti stavovi su besmisleni i suludi, ali on na njih ima pravo. Sa druge strane, njegovi pozivi na netrpeljivost, kao i govor mrzenje prema svim ljudima koji njemu i njegovoj konzervativnoj i nacionalistickoj ideologiji nisu po volji, nikada nisu sankcionisani. A trebalo je da budu.

 • Jasmina Nikolić, Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet, zamenik predsednika Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja,Генерални секретар Покрета “Доста је било”, Uloga tima za reformu visokog obrazovanja nije držanja predavanja o pokretanju biznisa – to je oblast ministartstva privrede . Mislim da ste malo zalutali u Here timu, a vidim da ceo tim ide za vama. Ništa od reforme visokog obrazovanja sa ovim timom samo bla, bla, bla…. a konkretnih promena nema.

  • Lepo ste krenuli da nabrajate, i šta bi?… 🙂 Evo, da vam pomognem da se snađete a i da ne zbunjujemo čitaoce. Kad čovek radi više različitih stvari, to obično znači da ih ne radi sve odjednom. Ja kao instruktor joge na času držim jogu, ne predajem holandski. Pretpostavljam da vam je taj koncept u redu. E sad, ja kao stručnjak za visoko obrazovanje ne prevodim s holandskog, to radim kao prevodilac. Verujem da je i to jasno. A onda, kad predajem o pokretanju biznisa, to ne radim ni kao prevodilac s portugalskog, ni kao tehničar za toplotnu fiziku, ni kao Bolonja ekspert ili Open Space fasilitator (guglujte), nego, pa sad da upotpunimo listu koju ste ostavili nedovršenom, kao Agile Business and Software Developer. Tako je, znam i da programiram. Dobro, sad ako tome dodamo i da ovaj Tim koji spominjete ima među prioritetima saradnju s privredom… al da ne komplikujemo, nek bude bla. 🙂

  • Zvučite kao budući Vučić:) Gde je sada integracija i agilnost?
   Prioritet reformi visokog obrazovanja su studenti, doktoranti i profesori. Za početak da li znate koliko master studenata i doktoranata završe studije u predviđenom roku po Bolonji? U proizvodnji “usko grlo” može biti deo proizvodnje u prosveti “usko grlo” je ljudski faktor odnosno mentor. Da li ćete kao zamenik predsednika Stručnog tima za reformu visokog obrazovanj rešiti “usko grlo” u prosveti. Ako ćemo da se hvalimo i ja pišem radove M21 kao jedini autor….. , držim predavanja…..:). Da li ćete mi odgovoriti na poruku na Vašoj Facebook stranici od pre nekoliko meseci?
   Saradnja sa privredom se ostvaruje preko projekata, a da bi se to dvoje spojilo neophodna je i edukacija privrednika. Pogledajte koliko na Većima prolaze neka tehhnička rešenja: Koliko od njih je zaista primenjeno u industriji i koliko od njih je zaista primenljivo ? Ko snosi odgovornost ako rešenja umesto profita donesu ogromne gubitke????? Dakle, samo treba dobre rezultate sa projekata implementirati u praksi. Trenutno tehnička rešenja se pišu i prolaze da bi se dobili poeni za viša zvanja.

 • Izlaganje madam Jasmine,globalno lici na pricu iz bajke,jer te okvirne vrednosti samo su blagoglagoljive i utesne reci..-Naslusali smo se tih prica koje ce stvoriti humano drustvo ,pogotovo stu objasnjava “usko grlo“ misleci na sasvim drugaciji program u prosveti kao i u edukaciji privrednika..Opste poznata je ciljenica da i pod ovako losim uslovima ta privreda bitise da ne pominjemo sve namete koje jelagano unistavaju,Nije problem tu,problem lezi u vodjenju drzavne politike koja ce omoguciti privredni rast ali ne od poreze i raznom dodatnom globom.-To je skoro nemoguce jer toliko toga ima sto gusi neki novi razvoj da bi trebalo pola drzave izopstiti iz politike.Da zlo bude vece ,a otuda i apstinencija potencijalnih glasaca,sto se u ovoj zemlji navodno normalni,ukljuce u politiku iz poznatog razloga i postanu zveri..A ti navodno ,uceni ljudi,medju prvima biraju lagodno mesto za svoju buducnost jer su informisani i vrlo brzo naju odgovarajuce masto gde pohvataju sve niti propale politike iz proslosti,malo modifikuju,i stvre jos vece zlo,Poenta je u korenitoj izmeni svesti ljudi, koja nece doci preko noci a jos manje glumatanjem sveznalica kojih je sve vise i to ljudi koji u praksi ne vrede nista,da se narodski izrazim,-Sto babica ,kolava deca !

  • Mišo, bavim se organizacionim razvojem profesionalno. Kultura se menja, provereno. I to tako što se prvo promeni struktura. Naravno najteže se menjaju ukorenjene vrednosti. Ali slika nije crno-bela. I najmanja promena na skali donosi boljitak, a to je itekako moguće. To gledam svakodnevno. Pozdrav!
   Jasmina

 • Poštovana Jasmina,
  Hvala na odlicnom predavanju u vezi organizacione kulture (Na osnovu vaseg predavanja menjam sadrzaj master rada na temu: Značaj odnosa s javnošću za unapređenje organizacione kulture).
  Željno iščekujem vaše sledeće predavanje.
  Veliki pozdrav za vas i ceo pokret,Ivan

  • Hvala, Ivane! Tek sad vidim vaš komentar, pa se izvinjavam za kašnjenje. Nadam se da je master rad uspešno odbranjen. Pozdrav! Jasmina

 • Био сам на трибини, подржао покрет. Међутим, ако желите искрено, пуко набрајање фалинки режима, неће нас одвести до жељеног циља. Пре ће нас увести у исто коло, јер нови режим је дошао на власт, на тај начин што је пљувао по предходној власти, а да при томе није ништа понудио осим “снаге”. А осим снаге потребно је имати и памети, како употребити снагу? Данас имамо да на критику актуелне власти иста одговара “историјски”, наравно да при томе не одговара на конкретну примедбу.
  На трибини сам очекивао да чујем, како ћемо ухватити “последњи воз”, али то је ипак изостало и трибина се добрим делом свела на опис историјских догађаја. На тај начин милсим да се не стиже далеко.
  Садашња власт је дошла на власт, тако што су грађани гласали, против предходне власти, или нису уопште гласали из протеста, а не за просперитетне програме, којих и данас после скоро четири године власти нема.
  Оно што сматрам за нужним, је да овакав начин размишљања грађана променимо на тај начин, што би грађани гласали ЗА, уместо да гласају против некога, кога желе да промене?
  Како то постићи?
  Мишљња сам, да треба прићи грађанима и указати на могућност решавања проблема обичних грађана. То не значи, покупити лишће испред улаза у зграду, или офарбати ограду у току предизборне кампање, јер то је одавно проваљено и може да фасцинира само малоумне. Проблеми са којима се свакодневно суочавамо су: неконтролисано и одокативно одмеравање цена услуга јавних предузећа, које полако али сигурно по својој висини почињу да превазилазе платежне могућности грађана. Једно од решења је да све те и такве услуге, које се сада наплаћују одокативно, коначно измеримо и на тај начин уредимо пословање ових предузећа. Осим тога грађанима би била дата могућност да своју потрошњу сведу у оквире својих могућности. Сада ова давања, са посебним освртом на Инфостан, пре имају карактер парафискалних намета, него ли пружене услуге, јер потрошњу и утрошак нико не може да контролише.
  Друго, на пример, је питање здравствене заштите. Зашто се не би борили да здравствена заштита за све грађана, лекови буду бесплатни???? То смо имали у социјализму и уверења сам да то уопште није немогуће нити неизводљиво. Осим тога, пребацивањем трошкова ових услуга на буџет, добрим делом умањио би се утицај корупције у здравству, и фармацеутског лобија. У садашњим околностима, када готово све лекове плаћамо до 100% долазимо у ситуацију, да грађани не могу да купе потребне лекове и тиме окончавају живот много пре нормалног периода. Ево конкретно моја терапија за срце кошта између 6 и 7000 динара, коју за сада могу да сервисирам, само не знам докле ћу то моћи????
  Доласком “нове власти”, која је дошла на власт тако што је “разоткривала пљачку јавних предузећа и банака”, а да за 4 године , нема ни једну осуђујућу пресуду, макар и првостепену, данас имамо завлачење власти директно у џепове грађана Србије. У својој неспособности успели су да грађанство убеде, да не могу да ураде ништа јер је у Србији извшена “пљачка по закону”??? Директно завлачење руку у џепове грађана Србије извршено је енормно повећаним порезима на имовину, ПДВ, акцизама, а да за то нема никаквог оправдања, а нарочито када се то стави у однос са одредбама члана 92. Устава Србије. Треба грађанима приближити могућност да сазнају како су опљачкани и како то није готова ствар, већ да заједно са нама могу утицати на доношење праведнијих услова за живот.
  То су неке од тема, а имам их још. Мислим, да би било неопходно да, ако се може, сваког грађанина упознамо са овим могућностима и да му саопштимо да тако нешто можемо учинити само заједно и да ништа није готово и безнадежно.

  Надам се да ће следећа трибина посветити више пажње оваквим проблемима. Срдачан поздрав Миле

 • Dobar teks, ali (ovo *ali* razumite kao dobronamernu nadogradnju)…dodao bih samo steta je sto ste izostavili “ZNANJE”. Ja verujem u znanje, ko zna taj i ima. Nasi umni ljudi ili idu iz zemlje ili ne vide svrhu upotrebe znanja u rodjenoj zemlji. Mogu Srbiju da zamislim uspesnu jedino ako se vodi Znanjem, Postenjem i Logikom.

 • ….jos jedna meni nejasna stvar oko ostavke. Kada Sasa, imas poziciju ministra, zakonom regulisano mesto gde nema naloga vec se radi po zakonu, gde je skupstina izglasala ekonomski program expozea premijera…sto bi rekao nas narod, “bog i batina” ministarsva privrede. Ministar moze da se smeni jedino razresenjem skupstine ili premijerovom odlukom, kako vec to ide…. Moje pitanje glasi: Zasto se nisi borio do kraja? Ides do kraja jer iza sebe imas jasnu viziju i zdrav razum, znanje koje je preko potrebno Srbiji danas, ti si se predao. Ostavka. Bolje bi bilo, bar ja tako mislim da ti je dao otkaz, da te je smenio zato sto smetas u njegovom lopovluku Srbije. Bilo bi jasnije narodu ko je i kakav nas premijer.

  • Не може министар да ради самостално без владе. На пример, министар хоће да промени неки закон, онда дође на скупштину и не изгласа се. Даље не може ништа да уради.

 • Уређена Србија… Имам тек толико стрпљења да још вама дам шансу и можда се предомислим о трајном пресељењу у неко од заиста уређених друштава (рецимо Данска или Норвешка). У одлуци ми може помоћи ваше обећање које се односи на повлачење закона о обавезној вакцинацији (које је противно устави) као и повлачење још увек неизгласаног закона (чека расправу) на основу којег сваки грађанин након своје смрти, без претходног пристанка (или пристанка своје фамилије) постаје донор органа – опет, кршење устава. Дакле, поред тога што као будући отац не желим да вакцинишем своје дете, такође не желим да “носим плочицу са резултатима систематског прегледа и метом” за потенцијалне жетеоце органа.

  Молим вас за јасан одговор.

  • Pokrećemo diskusiju na ovu temu. Kompleksna je i treba je sagledati iz svih uglova i ponuditi konkretnu politiku. Da li biste se uključili u rad tog kluba. Ako biste, pišite nam na office@dostajebilo.rs. Pozdrav!

  • Почетком априла ћу бити у земљи и даћу све од себе да у направим простора у распореду и прикључим се дискусији. Хвала на одговору

 • Дакле, реците ми конкретно, шта ћете урадити поводом ових спорних закона? Или да ваше неоглашавање тумачим као да сте с тим сагласни?

  • Objavili smo na na[em parlamentu poziv da članovi formiraju grupu koja bi se bavila ovim pitanjem. Nemamo rešenje iz rukava za ovu kompleksnu stvar, hoćemo da otvorimo široku diskusiju. Uključite se. Najbolje da sami pomognete da se dobro analizira tema.

 • S obzirom na to da ne zaboravljam lako i znam gde živim, moj predlog je da otvorite poseban račun na koji će svi simpatizeri pokreta uplaćivati skromne donacije da se gospodinu Saši omogući ozbiljno, profesionalno i nepotkupljivo obezbeđenje.
  Ako je on zaista to što tvrdi da jeste (ostavljam, opet poučena iskustvom, vreme i prostor da se ispostavi i drugačije), već sad je u ovoj Divljini naivno zanemarivati taj “detalj”.
  Mračne ovde ne jede mrak. Dobri ovde ne prolaze dobro.

 • Slažem se sa mišljenjem gdin-a Lukića (Mile), da treba još više iznositi predloge i projekcije kako izmeniti i uspostaviti drugi sistem funkcionisanja društva. Naprimer izmene zakonskih okvira, podloga koji su omogućili korupciju, pljačkaške privatizacije i razvlačenje društvene i državne imovine (indirektno i gašenje privredne delatnosti). Možda iznositi neke ideje za reformu penzionog sistema. Verovatno se to sprema za predizborne nastupe i aktivnosti. Puno uspeha i pozdrava!

 • После свега, чини се само да сте ви још један у низу неолибералних праваца који нам ништа ново неће донети. Уз мање драме, наставићете пут који је Ацо Ки Мун истрасирао. Кад већ у вашим “писанијима” помињете Данску и Норвешку, што не понудите програм по којем бисмо усвојили њихов социјални систем? Бојим се да сте сателит странка која ће на крају само ући у скупштину и неће ништа променити на добробит народа… Вечна слава Радоју Домановићу, као да је јуче писао о овдашњим приликама

 • Lep program. Kao i svaki drugi program. Nisam glasao više od 10god. i rešen sam da izađem na ove izbore i dam glas Vama. Iskreno, ne verujem da će se u ovoj državi bilo šta promeniti. Propustili smo šansu da uredimo državu dok je u narodu postojao neki elan posle promena 2000te. Tragedija Srpskog naroda je što nema kapacitete da izbaci elitu koja će društvo da vodi u progres. I tako zadnjih 100 i kusur godina. Sve više sam mišljenja da će se za recimo 100 godina samo pričati kako su tu nekad živeli neki Srbi, a koji su u međuvremenu izumrli. Mnogo smo glupi i neobrazovani kao narod. A to ne shvatamo. Političari iako neobrazovani, ovi današnji, promućurni su i to koriste šakom i kapom, jer narod nema kapacitete da tome stane na put. Da li smo takvi bili u doba Nemanjića ili su to geni koje smo razvili pod Turcima, ne znam, znam da smo koristoljubivi, kvarni, nesposobni oportunisti, a sujetni. I zato nam tako i ide. Pokušaću da svojim glasom nešto promenim, ali iskreno, ne verujem da Srbi mogu da prebace neku kritičnu masu potrebnu za promene u društvu. Nisam siguran ni da Vi imate kapacitete da bilo šta promenite, ali hajde, da probamo. Sve najbolje. Pozdrav.

 • Veliki pozdrav za moju profesorku, zadovoljstvo Vas je bilo slušati tokom studija na predavanjima koja nisam propuštala, zadovoljstvo Vas je slušati i dan danas. Slažem se sa Vama i programom Vaše stranke u potpunosti. Imati moj glas u nedelju jer zaista DOSTA JE BILO!

 • Postovana gospodjo Nikolic,

  PRELEP TEKST !!
  …A naslov i sliku ,,saobracajnog znaka,, cemo preuzeti, a nadamo se da nemate nista protiv, u cilju bodrenja, budjenja i osnazivanja ljudi da se bore za svoja prava, protiv korupcije, prevare, bezakonja i generalne vladavine straha.

  S postovanjem,

  Jelena Kojic, predsednica Skupstine stambeno-poslovne zgrade Svetozara Markovica 43, Savski venac.