OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Медији Саопштењe

Насилно гашење слободних локалних медија

Телевизија „Девић“ из Смедеревске Паланке укинута је прошле недеље без икаквог образложења, само дан након што је добила обавештење директора Јавног предузећа „Емисиона техника и везе“ да ће јој бити искључен дигитални сигнал, иако има уредну дозволу за емитовање локалног програма.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: freeimages.com/LMZ mediaculture-online

Ова мала, приватна телевизија била је специфична по томе што је свој програм отворила за грађане из целе Србије који су у програму уживо износили своја искуства и слободно мишљење. Радила је од 1992. године, а њен власник је један од оснивача АНЕМ-а, мреже станица које су се бориле за слободу говора и медија.

ТВ Девић је само једна од неколико локалних телевизија које су већ укинуте јер су одбиле да лажирају стварност по мери Александра Вучића. Разлог за укидање пронађен је у неразумно високим таксама за коришћење дигиталног сигнала којима власт гуши мале локалне станице и које износе око 5.000 евра месечно. Прво је тражена такса од 16 хиљада евра.

Да ли је, рецимо, ТВ Пинк, Вучићево средство за ширење магле, лажи и узнемиравање јавности, платила таксу као што је платила и порез?

После очигледне економске одмазде над слободним, приватним медијима и након приватизације локалних медија, које су покуповали напредњачки тајкуни по инструкцијама Александра Вучића, локална медијска сцена остаће у потпуном мраку и под тоталном контролом власти.

Гашење телевизије Девић је показни пример шта се догађа са независним приватним станицама које су отвориле програм за различита мишљења.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ упозорава да се у Србији спроводи план „великог цензора“ Александра Вучића делом кроз пренос власништва над медијима на његове послушнике, а делом превисоким ценама за емитовање које се испоручују „непослушним“ медијима. Власт Александра Вучића превисоком ценом очигледно жели да велики број дигиталних канала остане неискоришћен и да се све независне телевизијске станице погасе, а људи избаце на улице. Држава бира да остане без наплаћених такси, само да би завладало једноумље.

Покрет захтева од надлежних институција, од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и новинарских удружења да предузму све неопходне мере да се телевизији „Девић“ врати сигнал као и да се накнаде за коришћење дигиталног сигнала примере пословању независних, малих локалних и регионалних телевизија. Оштро протестујемо против економског гушења независних медија.

Прилози:
[PDF] Ценовник услуга ЈП ЕТВ
[JPG] Фактура ЈП ЕТВ

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sta ocekivati od sns kadrovske muckalice kada gazdi nose kumovi 2 milionceta i kome je desna ruka apartman sa segamegadens direktorcicima i bitangicama dok penzosi jedu leba na recku.

 • Nažalost, da vi niste ovu vest izneli, ne bih ni znao da je postojala ova televizija niti da je ugašena. Cenzura je sve veća, pitanje je kada će internet da cenzurišu. Da li je neko iz Smederevske Palanke digao glas . Da li su se gradjani organizovali da brane ovu televiziju. Nažalost sumnjam. Oni sede kući, greju se i pametuju. Većina gleda sta rade oni prostaci u rijalitijima. Nadam se da će se bar neko pobuniti i organizovati proteste zbog gašenja ove TV stanice. Dajte da pokažemo da je u Srbiji ostalo ljudi koji znaju da kažu dosta, dalje neće moći.
  Do pobede.

 • Телевизију ”Девић” радо сам гледао у преподневним часовима, с обзиром да нисам у радном односу а имао сам жељу да чујем шири хоризонт демократског мишљења. Ову телевизију могли смо да гледамо преко РТК- тј. телевизије Куршумлија, чији је етар за сваку похвалу, не само због ове укинуте емисије под називом ”Прозор Србије”.
  Из текста није јасно, да ли је укинута због својих пркосних ставова грађана актуелној власти, или што није платила законом наметнуте обавезе.
  У сваком случају, ова потпуно отворена и нецензурисана телевизија са својим водитељем и његовим ставовима, који су омогућавали сваком грађанину Србије да се директно укључи у програм, и да се без икакве цензуре, али и без ружног вокабулара, изјасни о сваком проблему и проблему који тишти обичог човека, били су у потпуној инкомпатибилности са владајућим режимом.
  Укидањем ове телевизије дошло је до пада споја оне демократије која је на страни народа и демократске диктатуре коју спроводи режим. Доведени смо у ситуацију да је режим са својим сатрапима ужих хоризоната наметнуо људима и покретима ширих хоризоната, своју себичност, искључивост, похлепу и слепу ограниченост као облик демократије, да би анахроно сузиле нашу свест.
  Доста је било!

 • TAKVA BI NAM TELEVIZIJA TREBALA. BEZ OGRANIČENJA, CENZURE, ŠTIMOVANJA, SA ODREDJENIM KODEKSOM PONAŠANJA, KULTUROM I DIJALOGOM SAGOVORNIKA.
  ŽAO MI JE ŠTO NISAM MOGAO GLEDATI, AKO JE BILA KAO ŠTO GORE SAGOVORNIK KAŽE.

  • Možete pogledati snimljene emisje na kanalu YouTube, tako što ćete otkucati u pretraživaču TV Dević ili Prozor Srbije.

 • ЈП “Емисиона техника и везе” (ЕТВ) је искључила програм поменуте станице. Међутим, треба чути и другу страну шта је разлог искључења. Да ли је у питању политика или неплаћање трошкова емитовања?
  Да би се нека ТВ станица емитовала, није довољно само имати одговарајућу дозволу (потребан али не и довољан услов), него је неопходно платити емитовање, које је и онако минимално за локалне емитере (попуст је 90%). ЈП ЕТВ које има у надлежности преко 400 дигиталних предајника, мора тим новцем да плати утрошак електричне енергије, трошкове редовне контроле и сервисирања свих ТВ уређаја (гориво, дневнице техничарима, чешћење снега, путарина и др.), измири своје обавезе према РАТЕЛ-у, изврши исплату личних доходака и измири обавезе према држави.
  На жалост, накнаде за коришћење фреквенција није могуће примерити пословању “малих” ТВ станица, јер је њихова видљивост са предајника са којег се емитују, потпуно иста као и у случају РТС, ТВ Пинк, ТВ Прве, ТВ Б-92 и других емитера, тако да цена мора бити иста пошто би у противном биле оштећене “велике” телевизије (аналогно случају цене неког артикла која је иста и за онога са високим и за лице с ниским примањима и за оне који подржавају СНС или га критикују). Питање је да ли ТВ “Девић” који је из Смедеревске Паланке има потребе да се са јаког ТВ предајника са авалског торња (ERP = 100kW, 439+204m) види до Шапца, Сремске Митровице, Руме, Зрењанина, Вршца, Крагујевца, Лазаревца… или треба да покрије подручје на којем егзистира – дакле, Смедеревску Паланку и околно подручје.
  Да ће до ове ситуације немогућности измиривања финансијских обавеза пре или касније доћи, предочено је својевремено надлежном Министарству, и презентиран предлог формирања локалних дигиталних мрежа за око 150 места у Србији, с мањом покривеношћу а то значи и мањим закупом (а ко има средства, нека се са садашњих јаких предајника види више и пропорционално томе плаћа) али до разумевања није дошло са образложењем да је то посебан (четврти) мултиплекс, на шта ЕТВ нема право. Ти ТВ канали су и даље слободни, тако да је питање реализације могуће у догледно време. На крају крајева, локални емитери могу бити носиоци тог мултиплекса на свом подручју, а не ЕТВ (што би се морало регулисати одговарајућим прописима) и сами регулисали своје обавезе према РАТЕЛ-у, ЕПС-у и др.
  Као бивши радник ЈП ЕТВ, мишљења сам да овде није реч ни о каквој политичкој одлуци, већ о економији, јер ЈП ЕТВ нема никаквих других интереса осим финансијских. Надам се да не грешим у својој оцени.

  С поштовањем свим читаоцима ових редова,
  мр. Душан П. МАРКОВИЋ, дипл. ел. инж.

  • Zahvaljujem na ovom iscrpnom i stručnom odgovoru. Upravo to pitanje sam i postavio u nameri da na njega neko stručan odgovori. Iz Vašeg odgovora se jasno vidi da nije u pitanju politička odluka kao posledična radnja, ali to ne bi trebalo da nas učini slepim i gluvim i da se ne zagledamo dublje u suštinu problema. U konkretnom slučaju, može se bez dvoumljena reći da je politika zaposela na uzrok, naročito kada su doneti zakoni o javnom informisanju.
   Sigurno da do ovoga ne bi došlo da su opštine širom Srbije poštovale Zakon o informisanju i subfinansirale privatne medije onako kako to Zakon nalaže. Konkretno, zna li neko da li je oština S. Palanka raspisala takav konkurs do sada?
   Kod nas se donesu takvi zakoni koji su navodno na korist građana i nezavisnih institucija, objave se na sva zvona, a onda se nevidljivim i nečujnim marifetlucima i mešetarenjima nosioca glavih uloga u političkom životu, sprovode u interesu vladajućeg režima i njihovih sudionika.
   Vinovnici ove vlasti bi trebalo češće da se sretnu sa sobom, ali ne preko “uštrojenih” medija, već pred nepotkupljivim ogledalom a ne onim ulepšavajućim i laskavim iz bajke o ružnoj i zloj čarobnici, kojeg koristi predsednik poslaničke grupe, jer, sudbina takvih ogledala je na kraju uvek da budu razbijena, pošto se istina ne može večno prikrivati i ne može se večno prolaziti pored nje, pa makar iz razloga da ona ne bi prošla pored nas.
   Dosta je bilo!

 • Da bismo izvukli ispravne zaključke i stekli potpunu sliku dešavanja oko televizije ,,Dević”, potrebno je da znamo da li su ostale TV stanice izmirile svoje finansijske obaveze. Ako postoje one, koje nisu, onda nema dileme, u pitanju je klasična cenzura nezavisnih medija, koja je zašla u ,,SITNA CREVCA” i hoće da uguši slobodu mišljenja i na lokalnom nivou. Pratio sam tu lokalnu televiziju i stvarno je ljudima dopuštano bez ikakvog spinovanja da iznesu svoje mišljenje. Mislim da je narod zaboravio onaj medijski mrak iz doba ministrovanja našeg Predsednika Vlade i da je potrebno da prodje još dve, ili tri godine, kako bi shvatio o kakvim ljudima se radi, tako da im više nikad ne padne na pamet da glasaju za iste. Ako preživimo do tada.