OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Медији Одбрана Саопштењe

Захтевамо смену министра Братислава Гашића

Простаклук и сексизам који је испољио министар одбране Братислав Гашић кад се новинарки тв Б 92, која је чучнула да не би била у кадру сниматељима, скандалозно обратио речима “Што волим ове новинарке које овако лако клекну”, само је врх на дугачком списку његових криминалних, незаконитих и неморалних дела.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева да министар Гашић буде смењен са свих јавних функција због скандалозног и непримереног односа према новинаркама, а тиме и према целој професији. Његов гест одражава не само низак степен културе, већ представља понижавање свих новинара и чин који медије претвара у потчињене слуге власти који морају да клече и које свако може да вређа. Добро је што се министар извинио, али би његов останак на јавним функцијама представљао позив на унижавање медија.

Покрет подржава новинарски протест. Позивамо своје симпатизере да подрже новинаре који се боре за углед и опстанак новинарске професије. Сматрамо да је министар Гашић требало да буде одавно смењен због одговорности за пад војног хеликоптера, односа према омбудсману, као и сукоба интереса када је као градоначелник Крушевца јавни новац додељивао фирмама и медијима који су у власноиштву његове породице.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Michal Zacharzewski / freeimages.com

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • moram da zamerim jednu stvar pokretu a to je veoma zakasnelo oglašavanje po ovom pitanju. Neko bi trebalo da bude nonstop u pripravnosti da prekori vlast, jer je brzina reakcije jako bitna da bi se glas pokreta čuo. Na Vašem websajtu sam video ovo saopštenje tek nakon objave Vučića da će ministar biti smenjen.

  • Нажалост, мало сте закаснили БРУЈИ читав интернет о “хвалоспевима” за ту будалетину!

  • Licni stav : Ako malo bolje razmislite i procitate vest. Ovo je “najmanja stvar” zbog kojeg je ministar Gasic trebao da bude smenjen 🙂 pad helikoptera je pravi razlog. Ovde je neko ponizen i uvredjen, a u padu su izgubljeni zivoti. Sto niko od tih vesti nije napomenuo 🙂 A naravno Vucic je i to iskoristio da se pokaze kao pravi alfa 🙂

  • Meni lično, ova afera s Gašićem deluje potpuno zastrašujuće. Ali ne zbog njegovog prostakluka – bilo bi neočekivano da se on drugačije ponaša, da npr. razlikuje kako bi morao da se ponaša kao ministar ili, suprotno, kao pripiti gost neke kafane – nego zbog izostanka bilo kakvog samopoštovanja prisutnih novinara. U svakoj normalnoj, civilizovanoj državi, novinari bi glasno protestvovali i kolektivno bi napustili takvu konferenciju za medije. Naši novinari ne samo da to nisu učinili, nego su nastavili posao kao da se ništa nije dogodilo. Isto tako, posao je nastavila i novinarka kojoj je brutalna uvreda lično upućena. (Da i ne govorimo o izostajanju bilo kakve empatije novinara prema njihovoj koleginici.) Moglo bi, dakle, da se zaključi da naši novinari nemaju ni trunčicu dostojanstva, da su lišeni svesti o značaju novinarstva kao „sedme sile“, da su sami sebe doveli u situaciju da postanu ljudske krpe. Međutim, nisu samo novinari postali primer udvoričkog, rajinskog ponašanja. Identično, sramno (ne)reagovanje videli smo u slučaju plagiranih doktorata, u slučajevima u Ustavnom sudu, u svim drugim sudovima, u „Beogradu na vodi“, u svim profesijama. I to je ono što je zaista strašno, to pristajanje na teror izvršne vlasti, pristajanje na njen puki voluntarizam, nestanak bilo kakve solidarnosti i nastanak novog, autohtonog i narastajućeg robovskog mentaliteta koji je zacario celom Srbijom. Ovakvo ponašanje svedoči o ogromnom i sveprisutnom strahu: strahu ljudi da će izgubiti posao, da će biti smenjeni, da će biti oblaćeni u tabloidima, saslušavani u policiji… Ovaj ogroman strah je najbolji pokazatelj u kakvom društvu živimo i u kakvom političkom sistemu.

    • Ne znam ni da li je dobro sto se ministar izvinio. Njegovo izvinjenje= izvinjenju Velje Ilica za slicne primitivne reakcije. Deluje iznudjeno i licemerno. Nema izvini. Ima misli. Kome treba ministar koji ne ume da misli.