Политика Правосуђе Саопштењe

Генерални секретар Владе Србије зрео за смену јер не зна шта је биографија

Изигравање закона, вређање здравог разума и недостојно понашање државног чиновника, све се то сабрало у лику и делу генералног секретара Владе Србије Новаку Недићу и зато покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева његову смену и хитно објављивање пословних биографија свих 160 државних функционера, међу којима је и директор Електромрежа Србије и премијеров кум Никола Петровић.

Новак Недић прави пародију од Закона о доступности информација од јавног значаја и одбија да објави информације о квалификацијама на основу којих је Влада постављала и именовала директоре јавних предузећа и председнике и чланове управних и надзорних одбора. Управни суд, коме је покрет “Доста је било” поднео 34 тужбе због незаконитог понашања Новака Недића, донео је пресуду у случају Братислава Гашића и још три случаја. Несумњиво ће иста пресуда о обавези објављивања биографија бити донета у сва 34 случаја.

Судске трошкове овог малог теста транспарентности, који ће износити око 500.000 динара, платиће грађани Србије, а требало би да их плати Новак Недић који је, изврдавајући закон, допуштао себи да нам шаље дописе у којима без блама напише да му  “није јасно шта је то биографија и ако можемо да објаснимо шта тачно тражимо”. Ово је до те мере будаласто да унижава институцију Владе.

Сва решења о ускраћивању права на биографије потписао је генерални секретар Владе Новак Недић. Управни суд ће их све оборити.

Влада Србије је у септембру ове године одбила наша 34 захтева да нам достави пословне биографије 160 функционера, док на седам захтева уопште није одговорено. Према тумачењу Новака Недића, професионалне биографије државних функционера штити Закон о заштити личних података. Овај формални изговор није само незаконит, већ вређа и просечну интелигенцију и показује бахатост Вучићевих нестручних кадрова без икаквих озбиљнијих квалификација за посао на одговорним државним функцијама.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ залаже се за ПОТПУНУ транспарентност рада државних органа и јавних предузећа.

ПРИЛОГ:

Одлука Управног суда

Решења Владе Републике Србије од 17.08.2015. којим се одбијају 33 захтева [PDF]

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Суд наредио да Гашић објави своју биографију

Биoгрaфиjу нa сунцe! Tрaжимo 160 биoгрaфиja jaвних фукциoнeрa кoje Влaдa криje

Због скривања биографија поднете 34 тужбе против Владе

Биографије на сунце : Какво искуство и знање имају Вучићеви кадрови?

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар