Autorski tekst Politika

Nova crvena linija politike: POTPUNA transparentnost

Srbiji je potrebna nova politička scena. Nova levica. Novi centar. Nova desnica. I nova pravila igre.

Crvena linija politike mora da nastane između normalnog i nenormalnog, ne između proevropskog i evroskeptičnog.

Normalna pitanja:
– uloga države u društvu, odnos države i građana
– država i privreda, od tržišne do planske privrede
– socijalna politika, svako za sebe ili državni sistem socijalne zaštite
– spoljnopolitička orjentacija zemlje, od Zapada do Istoka
– odnos nacionalnog i građanskog, balans između tradicije i promena

Normalno je da postoje stranke levice, desnice i centra koje nude različitu politiku. Normalno je da neka stranka misli da spoljnopolitička orijentacija treba da bude prema Istoku. Evroskepticizam je normalna pojava u svim zemljama Evrope. Nabujala evropska birokratija je problem i za građane Evropske unije.

Nenormalna pitanja :
– kako da izigra zakone i Ustav
– kako da zaposle stranačke kadrove
– kako da nameste javne tendere i ugovore firmama koje su bliske njima
– kako da sakriju ugovore i na šta troše novac građana
– kako da utiču na medije
– kako da onemoguće nezavisne institucije sistema
– kako da potčine policiju, tužilašvo i sudstvo
– kako da kupe glasove pred izbore
– kako da nađu stranog investitora da mu poklone naše pare

Ali nije normalno da partokratija pljačka zemlju i da u našoj zemlji, na našim leđima, za sebe napravi svoju državu. Da zarad finansiranja sebe otima penzije, smanjuje plate, povećava poreze, prikriva korupciju. I proevropske i evroskeptične stranke su do sada pokazale isti kapacitet za korupciju, tajne ugovore, partijsko zapošljavanje, samovolju, urušavanje inistitucija sistema, sputavanje slobode medija, kupovinu glasova na izborima.

To treba da bude crvena linija politike, ne evroskepticizam. Glavni problem Srbije je partokratija i njen partijski parazitski sistem. Žrtve su građani.

SNS je rak na leđima Srbije. Ne zato što je SNS i ima pogrešnu ideologiju, već zato što nema ideologiju. Zato što je samo i isključivo parazit na leđima građana Srbija. Isto važi i za sve druge stranke koje na različitim nivoima vlasti kao paraziti žive na račun građana. Dačić, Rasim LJajić, Vulin, Velja Ilić, Čanak … Da ne nabrajam dalje.
Sa parazitima pristojni i čestiti ljudi ne prave dogovore. Sa parazitskim strankama se ne prave koalicije. Ni predizborne, ni postizborne.

Srbiji je potrebna nova politička kultura i nova politička podela. Nova pravila igre između vlasti i opozicije, nova podela uloga u opoziciji, novi zaveti i nova tačka okupljanja.

Srbiji treba deklaracija političkih stranaka protiv parazitske partokratije. Da se prebrojimo i razdvojimo na normalne i nenormalne. Pošto su reči jeftine, a papir trpi sve, pored deklaracije, potrebno je još nešto konkretno. To nešto konkretno se zove POTPUNA transparentnost.

Gde god da su na vlasti, stranke bi morale da uvedu POTPUNU transparentnost. To je otklon od parazitiranja. Svaki ugovor mora da bude javan, objavljen na Internetu. Sva imovina popisana i popis objavljen. Svaki potrošeni dinar iz javnog sektora javno objavljen. Sve sistematizacije radnih mesta u javnom sektoru moraju da budu javne, sa sve kriterijumima i merenjem radnog učinka. Za ceo javni sektor. Vlada, ministarstva, agencije, pokrajina, sekretarijati, opštine, ali i kulturne, zdravstvene, prosvetne ustanove, javna i državna preduzeća, za sve. To je je otklon od korupcije i partijskog zapošljavanja.

To je crvena linija politike. To je i uputstvo kako Čanak da od parazita postane normalna politička opcija: uvede POTPUNU transparentnost gde god je na vlasti. Oko ovoga bi svaka normalna opozicija morala da se složi. Za pokret “Dosta je bilo” ovo je crvena linija politike preko koje nikada nećemo preći.

Srbiji je potrebna nova politička scena. Nova levica. Novi centar. Nova desnica. I nova pravila igre: POTPUNA transparentnost.

Saša Radulović, predsednik pokreta “Dosta je bilo”

tekst na engleskom – english version

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bavo gospodine Radulovicu.Ako ja (u sedamdesetim sam godinama)ovo dozivim,smatracu da moja deca, i moje dece deca, imaju buducnost.

  • Imate moj glas na izborima, iskreno se nadam da cete mi popraviti krov koji prokisnjava tako sto cete “najuriti” segamegadens direktorcice i bitangice i dovesti nekog majstora koji sa svojih deset prstiju popravlja krovove. Celi komsiluk i ja placamo komunalije i trazili smo popravku krova koji prokisnjava a oni nude zamenu postanskih sanducica.

  • Prava stvar! Za mene, za moje dete, da. I opet ćete imati naš glas. Međutim, prošli put, paraziti, pojedoše naše-vaše glasove. Nadam se da ove godine to neće biti tako. I nekako se nadam, da u ovoj zemlji još uvek ima više normalnih, dobrih, poštenih, od parazita. I da su skinuli paučinu s očiju, i da neće biti lenji i otići glasati. MORATE USPETI.

    • Ako uopšte izađem na itbore dobićete moj glas. Svi ostali su lansirali spisak lepih želja samo da bi pobedili i osvojili vlast. Ako ste vi kao ministar ,privremeno ,počeli da radite na promenama,koje nisu odgovarale premijeru,i zbog toga ste podneli ostavku, mogu da vam verujem da ste voljni da napravite promene na bolje.

  • USPECEMO, vlast je zahvatila panika, na svaku kritiku u medijima /N1,RTV, ponekad i B92,/ pojavi se veliki broj botova koji su placeni da sminkaju stvarnost da uvelicavaju lik i delo AV, i cele vlade, da prikazu ,,kako su uspesni i voljeni u narodu,,. DA SU USPESNI botovi im nebi bili potrebni. Polako ce se i mediji osloboditi pritisaka i straha, sto ce dovesti do prave slike u SRBIJI.

  • Naravno,imate moj glas i glas mojih ukucana.Divno je to sto ste hrabri i uporni i stalno pokazujete da samo istrajnost moze doneti rezultate.Cestitam Vam na tome!!
    Nadam se da ste u pravu sto se tice medija(nedavni primer na RTS-u sa gostovanjem Z Kesica).Radujem se svakoj novoj tribini i gostovanju na raznim TV stanicama,i drzim palceve za uspeh na izborima u aprilu!!

  • Imate moju podršku,moje ranije saznanje za sve što ste naveli me je i privuklo da pristupim organizaciji DOSTA JE BILO. Nadam se da će mo uspeti da od ove jadne,napaćene i opljačkane Srbije napravimo pristojnu državu gde će nam deca i unuci pošteno zaraditi za pristojan život.

  • Radim u drzavnoj upravi i moram priznati da samo Pokret “Dosta je bilo” nudi varijantu izgradnje sistema, samim tim i vladavine prava i pravne drzave i da okuplja cestite i pristojne ljude.Najmanje sto mozemo da uradimo,kao odgovorni gradjani, je da informisemo svoje prijateljie, rodjake o aktivnostima ovog Pokreta i pokusamo da ih ubedimo da svoj glas daju ovoj razumnoj opciji .Nisam nikad bila clan nijedne partije, ali ce oni sigurno imati moj glas i glasove sireg kruga mojih prijatelja rodjaka , kolega, porodice.

  • Na prošlim izborima sam dao glas Saši! Mislio sam da sam pogrešio kada je prihvatio da bude deo ekipe oko najveće pošasti Srbije, a to je ALEKSANDAR VUČIĆ i njegova idiotska stranka SNS. Kažem idiotska, ne što neko misli da su tamo samo idioti, nego zato što nemaju ni program ni viziju, nego im je glavna “fora” kako do para, kako da uzmemo još! Saša je video na vreme i napustio te …….. (stavite šta hoćete, nećete pogrešiti) i krenuo, nadam se u pobedu nad uništivačima Srbije. Biće pobeda ako se svi mi koji smatramo da je ovo ispravna politika potrudimo da barem još po desetoricu ubedimo ili, još bolje, da im objasnimo da je ovo politika koja nas može izvući iz predstojećeg kolapsa. Od njega nas deli jako malo, već smo zakasnili, zato ne oklevajmo KRENIMO U POBEDU ali samo ako se svi angažujemo, ne podcenjujmo ove koji su na vlasti, vešti manipulatori i drže mnoge u šaci! Obaška, DB najopasniji neprijatelj u saradnji sa tajkunima!

    • Najjednostavniji odgovor bi bio: uključite se i pomozite: http://dostajebilo.rs/ukljuci-se/
      Takođe ćete biti od pomoći ako podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima i razgovarate sa njima o pokretu.
      Male donacije građana su takođe od velike pomoći. Pokret neće velike donacije koje podrazumevaju uslovljavanja.

  • Politika DJB treba da bude saradnja sa političkim snagama koje se jasno opredele za ukidanje partokratije i novo uravnoteženje političkog sistema. U tom sistemu postoji jasna ravnoteža interesa građana, političkih partija i preduzetnika. Transparentnost je samo jedan od principa te ravnoteže. Postoje i drugi principi koji su proklamovani ali se vrlo slabo poštuju – poštovanje prava građana, pravna država, fer socio-ekonomija i uvažavanje ekoloških zakonitosti. Prava reforma našeg društva je to uravnoteženje gde svi zainteresovani imaju svoje mesto i nisu isključeni iz dešavanja, kreiranja politika, donošenja odluka i mogućnosti da preuzmu odgovornost u društvenim poslovima.

  • Koliko vidim, po Vama, Bojan Pajtić, Čeda Jovanović, Dušan Petrović, Nenad Čanak I Zoran Živković su poštenim radom i svojim sposobnostima stekli lična bogatstva I finansiraju svoje parije. Oni izgleda nisu paraziti, a mi smo svi budale sa kratkim pamćenjem.
    Da li su to ta “nova lica” s kojima planirate koaliciju I tu vašu transparentnost?

    • Ljudi koji nisu bli u politici ili ako su bili da se nisu okoristili, ukaljali…Svi su sa svima bili u koalicijama a nama sve gore. Koja je logika da SPS i DS budu zajedno. Priključite se

    • Kad smisliš da nešto komentarišeš onda prvo pažljivije pročitaj tekst i potrudi se da ga razumeš

  • Slazem se.
    Stranke takodje treba da posluju transparentno.
    Veoma bi me obradovalo kad biste na vasem sajtu objavljivali izvode sa racuna pokreta dostajebilo.
    To bi bio pravi primer.

  • I ja se slazem da je POTPUNA transparentntnost prvi i najvazniji korak za borbu protiv korupcije i uvodjenja reda. Da bi Vam gradjani poverovali da zelite da se ozbiljno uhvatite u kostac sa korupcijom onda nije dovoljno da samo pisete i govorite kako se zalazete za ovaj princip vec je neophodno i da pokazete gradjanima da ga vec primenjujete u okviru svoje vlastite ogranizacije. Ukoliko ne praktikujete i ne postujete vrednosti za koje se zalazete unutar svoje organizacije, onda je malo verovatno da cete to ciniti kada pobedite na izborima i pocnete da vladate. Kada neko otvori Vas sajt ne moze da vidi to ¨nesto konkretno¨ – POTPUNU transparentnost Vase organizacije. Nije dovoljno da objavite samo par izvinite, tako ¨sturih¨ biografija. Neophodno je da date transparentnu sliku o svakom aktivisti koji je na rukovodecoj funkciji, tacne informacije o imovini koju poseduje, ukljucujuci podatke o mesecnim primanjima, da li redovno placa obaveze prema drzavi, stanje na tekucem racunu … Neophodno je da prikazete kako se finansirate, nije dovoljno da samo kazete da pokret nece velike donacije koje podrazumevaju uslovljavanja, prikazete na sajtu svaki dinar koji ste dobili i naravno nasta ste ga potrosili (detaljni prikaz svih racuna). Svi ovi podaci treba da se objavljuju mesecno kao i godisnji detaljni budzet. Sve informacije o tome kakva je unutrasnja organizacija pokreta, struktura i mehanizam donosenja odluka, koje su uloge i odgovornosti aktivista, mehanizmi komunikacije … i sve ostalo sto se tice unutrasnje organizacije treba da je javno i dostupno svakom onome ko udje na Vas sajt, a ne da su o tome upoznati samo Vasi clanovi ili volonteri. Vecina gradjana ce Vam dati podrsku i glasati za Vas samo ako ima jasnu informaciju. Dobar primer o tome kako se primenjuje POTPUNA transparentnost mozete videti na sajtu nove politicke partije u Spaniji ¨Podemos¨ http://unpaiscontigo.es/ Pokazite nam da u Vasem SISTEMU vlada red, ubedite nas da je Vas pokret skup postenih, vrednih i odgovornih ljudi.

  • Ja molim narod da masovno izadje na izbore i da otera ove lazove i manipulante sa vlasti. Glasajte za potpuno nove licnosti. Jedan od njih sa najboljim drzavnim programom je Sasa. Ljudi spasimo Srbiju.

  • Podrzavam potpunu transparentnost. Interesuje me da li pokret Dosta je bilo objavljuje svoje finansijske izvestaje? Ne sumnjam da neko zloupotrebljava novac, nego me interesuje o kolikom se novcu radi i o velicini pokreta. Da li su u pitanju samo clanarine ili pokret ima snaznije donatore?

  • sve je to lepo i potrebno,i to zna i maloumnik,aliniko od politicara nekaze uradio sam to i to glasajte za mene,nego uradicu,tako da ste za mene svi ista bagra,zato ste i usli u politiku

    • Vidim da na pitanje odgovarate pitanjem pa da pitam jel mislite da njih (nevladine organizacije sa sveukupno 20 članova) ostavite da nam sole pamet zahvaljujući milionima koje dobijaju iz inostranstva ili da i oni ”transparentno” priznaju da su vladine organizacije (doduše stranih vlada) i šta rade sa parama koje dobijaju.
      Hteo bih takođe da pitam da li ćete razne ”parade” finansirati parama poreznika ili ćete ih staviti na samofinansiranje?

  • Setih se zadnjih izbora,kad pobedi Vucic…i ja sam svojim glasom tome doprinela…Slusam Sasu,i sve me nesto podseca na ISTU PRICU…Dodje covek, smanji nam plate,smanji penzije,unisti prosvetu,utera strah u kosti…i prode 4 god.a nama,obicnim ljudima,koji smo samo glasacka masina,sve gore i gore,a sto je najgore,toliko smo ponizeni,da nema dalje…I sada,treba biti pametan,i glasati Sasu…Ko mi garantuje,da ce on uraditi to sto je rekao???NIKO…a zivot je samo jedan,i to kratak,jer nas je Vucic sve porazboljevao,i stvarno BOLI,da nema dalje…STVARNO SMO UKLETI…Najnovijavest…PECENJARA DIREKTOR EPSA,PA LJUDI,JEL TO MOGUCE?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • Sve odlično uz jednu dopunu:
    Stvarna RAVNOPRAVNOST ZA SVE GRAĐANE i REGIONE-pokrajine !
    Hitno formirati 4 ravnopravne pokrajine (Vojvodina, Beograd, Centralna Srbija, Jugoistočna Srbija) bez autonomije u državnim nadležnostima,
    a za KiM specijalni status i Zakon o KiM na osnovu čl.182. Ustava.