Ауторски текст Војводина Политика

Централизована Србија – живот кројен туђим одлукама

Скупштина Србије је недавно, и поред протеста пољопривредника и снажне антикампање Покрета Доста је било, изгласала нови Закон о пољопривредном земљишту, којим се предност у закупу државне земље даје странцима и тајкунима.

Овај “Тенисов закон“ се првенствено односи на државну земљу у Војводини, то је свима јасно. Пет банатских општина су прве на удару. У њима ће из лицитације, у којој се пољопривредна газдинства боре за закуп државног пољопривредног земљишта, бити изузета земља обећана немачкој компанији „Тенис“. Читавих 3.000 хектара државне земље у свакој општини неће бити понуђено домаћим пољопривредницима.

Decentralizovati Srbiju

За Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту гласало је 143 посланика. Од тог броја, њих 115 нису из Војводине. 80 % Вучићеве гласачке машине није из Војводине. Произилази да ће приоритетно давање војвођанске земље странцима и тајкунима бити реализовано захваљујући посланицима из Београда и централне Србије.

Из Баната у Скупштини Србије има десет посланика и половина њих је гласала за закон, по наредби и у складу са страначким и личним интересима, а супротно интересима локалне средине из које долазе. Интерес “бити добар са СНС-ом” био је њихова једина идеја водиља. Тако је Савез војвођанских Мађара (осим једног посланика) био лојалан СНС-у. Неки од Мађара су из Баната, а изабрали су да се повинују страначком интересу, на уштрб интереса локалне средине из које долазе.

Централизовано одлучивање о локалној имовини и локалним интересима доводи до тога да одлуке доносе они који последице тих одлука неће непосредно трпети. А неће бити ни одговорни пред својим бирачима због тих одлука. Одлуке доносе они који не разумеју њихов значај.

Није у реду да при одлучивању шта ће бити са земљом у Банату, тас на ваги буде посланик из Суботице или из Краљева. Исте последице осетиће и грађани других делова Србије кад Банаћани буду одлучивали о њиховим локалним пословима и кројили им локалне судбине. Иста партијска послушност, незнање и незаинтересованост водиће и Банаћане кад буду одлучивали о електромрежи у Зајечару, водним ресурсима у Чачку или земљи у Срему.

Покрет “Доста је био – Саша Радуловић” се снажно залаже за децентрализацију, за враћање имовине и давање ширих надлежности општинама и окрузима.

Уколико наша политика добије довољну подршку гласача, одлуке ће се доносити тамо где грађани живе, а не живе сви у Београду. Јавни новац ће се у већој мери трошити тамо где се порески приходи и стварају – на локалу и по окрузима. Окрузи и општине ће управљати својим приходима, али и имовином на својој територији. Људи на општинском нивоу ће одлучивати шта ће са локалном струјом, водом, земљом. Располагаће својим ресурсима у свом, локалном интересу. Људи који ће доносити одлуке за своју општину или округ, суочаваће се са суграђанима свакога дана на улици и неће моћи да избегну одговорност за штетне потезе.

Никола Штула
заменик координатора за Војводину
Покрета Доста је било – Саша Радуловић

Никола Штула

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар