Саобраћај Саопштењe

Уништавањем Аеродрома Вучић прикрива неуспех “Ер Србије”

Захтев Владе Србије да Аеродром “Никола Тесла” отпише “Ер Србији” још један дуг у висини од 22 милиона долара само је још једна у низу Вучићевих пљачки грађана Србије. Уништава се Аеродром који добро послује и који је у већинском власништву Србије, да би се приказао лажни профит “Ер Србије” коју воде Вучићеви пословни партнери, на челу са Синишом Малим. Све се то ради уз помоћ тајних уговора, који су заштитни знак Вучићеве владавине.

 


Foto: o. radosevic

 

Покрет “Доста је било” је више пута током прошле године упозоравао јавност на ово. У свом финансијском извештају за првих девет месеци прошле године Аеродром „Никола Тесла“ објавио је да је држава Србија 2014. године, преко Управе за јавни дуг, на себе преузела плаћање дуга „Ер Србије“ према „Аеродрому“ у износу од 4,2 милијарде динара. То је омогућило Вучићу да јавно лаже грађане да “Ер Србија” послује позитивно и да је остварила нето профит од 2,7 милиона евра, а у ствари је у 2014. години направила историјски губитак од 75 милиона евра. Потсећамо да је држава Србија у 2014. години “частила” Ер Србију и арапски Етихад субвенциjом тешком 71 милион евра.

За Вучићев рачун је то пресипање из буџета у “Ер Србију” урадио један човек који је истовремено директор Управе за јавни дуг Министарства финансија и члан Надзорног одбора “Ер Србије”. Зато је крајем прошле године покрет “Доста је било – Саша Радуловић” поднео Агенцији за борбу против корупције иницијативу за покретање поступка против директора Управе за јавни дуг Бранка Дрчелића због сукоба интереса. Дрчелић истовремено сервисира јавни дуг „Ер Србије“ у својству директора Управе за јавни дуг и контролише пословање као члан Надзорног одбора „Ер Србије“. Закон о Агенцији за борбу против корупције такву ситуацију забрањује.

Покрет захтева да пословање свих предузећа у којима држава има власништво буде транспарентно. Да се објаве сви тајни уговори, почев од свих оних са арапским фирмама и да се сва извршења буџета јавно објављују на сајту Министарства финансија.

 

Прилог
Иницијатива Агенцији за борбу против корупције [PDF]

Повезани текстови
Премијеров перпетуум мобиле буџет и Ер Србија

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pa sve znate,tj,vecina normalnog sveta u Srbiji dosta zna,sta cekate da na sva zvona pricate,pricate,ovom narodu mora 100 puta da se kaze,valjda ce shvatiti.Nadam se da ce ovog puta biti veca izlaznost,jer stvarno,DOSTA JE BILO!

  • Ako sam ja dobro razumeo, upravo je poklonjeno 22 miliona eura od jedne kompanije (gde uzgred imam udeo u akcijama i nisam jedini) drugoj kompaniji. Zanima me kakva su nasa prava povodom ovog novca, Ja bih rekao da je ovde neko poklonio deo mog novca, ali nisam siguran koliko je to legitimno. Postoji li osnov da se udruze mali akcionari aerodroma i da pokrenu tuzbu protiv rasipanja naseg novca, nelegalnog i nezakonitog upravljanja ovim preduzecem.

    • Pokusavaju da dobiju drustvene mreze, ali ne mogu da nadju telefon. Cim to zavrse krenuce sa otvaranjem istrage.

  • ima jedan video na kome Sasa govori o gubitcima javnih preduzeca…kopirah moj komentar sa youtuba koji glasi: “….kada kaze gubitak 6 javnih preduzeca iznosi milijardu evra??? Sta on misli gde je toliki novac otisao? Nije valjda ispario…nestao ili sta se desilo sa milijardu evra? To bih samo pitao Sasu. Nadam se da ce pogledati ovaj video pa odgovoriti……halo! Milijarda…hej, pa MMF nas udavi za ovu novu transu od milijardu i dvesta miliona evra danas, a ovi prave toliki gubitak!”

    • Премијер меког срца помаже јавним предузећима која су губиташи тако што им даје милијарде евра како би они функционисали, исплаћивали плате радницима и слично. Наравно, то је објашњење за народ. Тај новац кад дође у предузеће, он се после преко намештених јавних набавки и буразерских фирми врло бро изнесе и предузећа и заврши у приватним џеповима.