Војводина Економија Саопштењe

Рума: Политичко блато

На наше претходно саопштење којим указујемо на погубну политику субвенција страним инвеститорима, реаговао је румски СНС својим саопштењем. Осим стандардне полуписмености и увредљивих израза који “красе” напредњаке, упадљиво је да своје политичке противнике називају “дружином Саше Радуловића”. Ми нисмо било чија “дружина”, ми смо покрет који је политички чинилац и који ће изаћи на изборе. Ништа ново, оваква саопштења су део политичког блата у којем се напредњаци најбоље сналазе.
warehouse-768763_1280
Колико садашња власт брине за наше фабрике и радна места, најбоље можемо видети на примеру Румапласта, фабрике која постоји од 1975-е године. Рачун Румапласта је у блокади од 25.8.2015. године, због дуга од око 128 милиона динара. Дуг државе према самом предузећу је значајно већи, што ће по свему судећи отерати Румапласт у стечај. Овако се напредњачка власт која је “засукала рукаве и почела да упошљава Србију” брине о фабрици по којој је Рума била надалеко позната. Да видимо како се брине за стране инвеститоре који ће профит изнети из Србије ?
Један пример је фирма Хачинсон, а оваквих примера има још, и у Руми и у целој Србији. Општина Рума је овом страном инвеститору поклонила 7,8 хектара земљишта да на њему изгради фабрику. Такође је, по законској обавези, направила прилазни пут, водовод и канализацију за 15 милиона динара нашег новца. Република је финансирала изградњу пречистача за отпадне воде само за овог инвеститора, у вредности од близу милион евра. Ово није све. Држава ће за сваког од 200 новозапослених платити субвенцију од 9 хиљада евра по радном месту. Њихове плате ће, стандардно, бити блиске минималцу. “Срећницима” који су већ завршили обуку у Пољској, исплаћено је тек пола од обећане дневнице коју су били дужни да добију.
Додатни проблем за нашу општину може да представља одлагање материја које се издвајају при процесу пречишћавања отпадних вода. У питању су веома опасне материје, које могу да представљају праву еколошку бомбу. Уколико ове материје доспеју у подземне воде, суочили бисмо се са огромном катастрофом. Локална самоуправа није предочила никакав план за одлагање ових опасних материја. Не знамо ни да ли постоји ?
Због свега овог поново позивамо локалну самоуправу да не скрива уговоре, него да их јавно покаже грађанима. Грађани имају право да виде уговор са Хачинсоном и осталим страним инвеститорима. Тајни уговори могу бити само параван за корупцију. Потпуна транспарентност је први и основни принцип Покрета “Доста је било” и најбољи лек за корупцију. Од тога нећемо одустати, без обзира каквим нас именима буду називали.

Покрет “Доста је било” Саша Радуловић – општински одбор Рума