Ауторски текст Медији Политика

Зашто је Политика "забринута" за покрет Доста је било

Реаговање на текст „Талични Том српске опозиције“, објављен у „Политици“ 24. јануара 2016. године

Обратио сам пажњу на чланак Дејана Спаловића (рубрика „Иза кулиса“, страна 6) у ком аутор износи две крајње погрешне претпоставке на основу којих гради привидно непристрасну анализу о шансама покрета „Доста је било“ на предстојећим изборима.

politika-zgrada-politike-foto-dado-dilas-1444935334-762633

Прва погрешна претпоставка: Представници покрета сигурно не могу да заснивају свој оптимизам на резултатима истраживања рејтинга политичких партија јер они показују да ДЈБ има занемарљиву подршку.
Више пута смо писали ауторске текстове (које је Спаловић -новинар који пише о покрету- сигурно имао прилике да прочита) о намештеним узорцима на којима се базирају истраживања јавног мњења која се пласирају у дневној штампи и како се из тих узорака систематски изостављају симпатизери покрета ДЈБ како би се створио привид мале подршке. Због тога се наш оптимизам, између осталог, управо и заснива на истраживањима јавног мњења која плаћају владајуће странке, јер се исправљањем намерно погрешно постављене методологије у корист наручиоца посла и применом просте математике долази до закључка да покрет ужива подршку од 4 до 5 % на територији целе Србије, док је та подршка у Војводини и Београду знатно изнад 5%.

Друга погрешна претпоставка: Иако покрет има јако упориште на друштвеним мрежама, прошли избори су показали да без јаке кампање у електронским медијима и „озбиљној” штампи, партије немају готово никакве шансе за успех.Не би требало заборавити да је пре две године у изборној кампањи Саша Радуловић на друштвеним мрежама словио за једног од могућих изборних изненађења, али када су пребројани листићи, Покрет „Доста је било” ипак је остао изван парламента.

Да, покрет ДЈБ јесте имао подршку од 2,1 % на претходнм изборима и није успео да пређе цензус, али такође ваља напоменути (што Спаловић не чини) да је покрет ту подршку остварио одмах након оснивања, без имало времена за креирање и имплементирање озбиљне предизборне кампање. Прошли пут смо за само месец дана интернет кампање (и то само интернет кампање) придобили симпатије око 75.000 грађана. Данас, две године касније,имамо преко 2.300 чланова, преко 70 одбора у општинама у Србији и вишеструко већу подршку на интернету, која због стратешки разрађеног приступа друштвеним мрежама расте и за по хиљаду нових симпатизера на дан и која и те како може да превагне на предстојећим изборима, што тврдим као неко ко се професионално бави друштвеним мрежема. Такође верујем да и новинари/аналитичари који нису претерано упућени у друштвене мреже, али свеједно подсећају да друштвене мреже нису важне, знају да су управо друштвене мреже једина светла тачка у медијском мраку коју Вучић не може да затвори, те да му одатле прети највећа опасност.

Уместо да ретке текстове о покрету ДЈБ заснивају на погрешним претпоставкама попут две управо наведене, позивам новинаре Политике да, ако доиста желе да буду објективни и непристрасни, напишу по који текст о покрету и онда када наступамо у јавности, износимо део свог програма или објављујемо званична саопштења, а не само онда када треба изнети субјективно мишљење о томе зашто покрет нема шансе да успе на предстојећим изборима. Тиме ће нестати новинарска потреба за сталном бригом због могућег неуспеха покрета ДЈБ, јер ће нам бити отворен простор у озбиљној штампи, који је толико важан за успех на изборима.

Уједно, новинаре и уреднике озбиљне Политике позивам да престану да се самозаваравају пристојним изгледом „породичног листа“, јер проста чињеница да не објављују таблоидну голотињу и традиција Политике нису довољан услов да (док пишу имплицитно про-режимске чланке у којима закључке доносе на основу намерно погрешних претпоставки) свој рад сматрају професионалним и непристрасним.

Јовица Павловић,

координатор покрета „Доста је било“, Обреновац

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Naš pokret u svojoj kampanji mora da insistira na tome da građani više nemaju opravdanje za neizlazak na izbore i da rečenica: “Nemam za koga da glasam!” jednostavno više NIJE tačna. Sa nastankom pokreta “Dosta je bilo” svi razočani građani, posle dugog niza godina konačno imaju za koga da glasaju.
  Pokret “Dosta je bilo” ima jasan i realan program, sa poštenim i časnim ljudima, koji su spremni da taj program sprovode, u interesu Srbije i naroda, a ne u svom ličnom interesu, kao što je to bio slučaj kod svih stranaka na vlasti do sada.
  Zato, naš slogan “ladno” može da bude: “IMAM ZA KOGA DA GLASAM!”

  • Osetila je Smajlovička od koga preti onome najveća opasnost.Basara je sve lepo u Danasu (famozno) o dotičnoj pisao.Ne treba puno pameti da bi se razumelo kako treba da izgleda normalna država ako odslušate šta je Gospodin S.Radulović rekao kao gost na TV Valjevo
   Plus.Njegov program u 20 tačaka može da razume iole obrazovan čovek.Posle pok.Zorana ovo je jedini čovek koga razumem o onome što govori i kako ovo stanje može u roku od godine dana da se uredi..Pogledajte ceo video na ovom linku :
   http://dostajebilo.rs/sasa-radulovic-kako-mi-je-vucic-trazio-kredit-za-cedu/

  • E moj Rako, definitivno si Radikal, jer prihvataš bolesne i nepismene ljude za vođe nas, naše dece i naših unuka. Tačka.

 • Gospodine Pavloviću vrlo jasno i razložno objašnjenje. Podržavam u celosti.
  Inače, pročitao sam tekst, čim je objavljen i primetio ove ”zajedljive” komentare. No, imajući u vidu da sam overeni simpatizer DJB, nije me značajnije ”dotaklo”, da tako kažem, pa sam prešao preko toga. Tim pre, što mi novinar lično nije poznat.
  Ako Vam kažem da između ostalih, izjave i nastupe gospodina Radulovića pratim od 2008 ili 2009 godine, da je on za mene bio NADA, da sam na poslednjim Vanrednim izborima glasao za DJB i uz put obezbedio još 3 glasa, da će ovog puta od mene dobiti ”poklon” od mnogo više glasova, da njegovo lično držanje i ponašanje, a posebno politika za koju se zalaže apsolutno podržavam, onda sam Vam sve rekao. Što se tiče Politike, voleo bih da ostane ozbiljan, neutralan i objektivan list, ali svedoci smo da je u svojevrsnoj ”tranziciji”. Očigldeno je da u izbornoj kampanji neće biti baš, neutralan, a posebno naklonjen opoziciji.
  Svakako da su društvene mreže ”rak rana” sadašnjoj vlasti i naravno da tamo treba još više ”pritegnuti”. U ranijim javljanjima već sam se izjašnjavao o svojim idejama i davao predloge. Ovog puta, sa Vama mogu samo da podelim NADU, da je cenzus već sada obezbeđen u obe Skupštine! Pravo da Vam kažem, meni to lično nije dovoljno! Ja bih voleo, da pokret DJB uđe u izvršnu vlast, ali….
  Veliki pozdrav.

 • Slažem se Milane, mislim da nam je to sada preko potrebno.
  Iz nekog našeg, dosadašnjeg, dosta bojažljivog položaja na političkoj sceni Srbije, gde smo samo „izvirivali“ iza nekih tzv. „velikih opozicionih“ partija, potrebno je da se mnogo hrabrije i kuražnije predstavimo građanima kao jedina istinska i prava alternativa ovom režimu. Moramo se „isprsiti“ i odvažno reći:
  Građani Srbije, IMATE ZA KOGA DA GLASATE !!!
  Mi od našeg osnivanja, i početka pol.delovanja, nudimo ono što drugi ne žele i ne spominju, ili tek sada pred izbore kradu naše ideje.
  Mi nudimo ISTINSKE PROMENE, mi se JAVNO OBAVEZUJEMO da nećemo odstupiti od sprovođenja svih 20 tačaka Programa koje vam predstavljamo.
  Podržite nas, jer mi smo čestiti, pristojni i ne okaljani ljudi, koji vas neće izneveriti.

 • Neki teoretičar medija, čijeg imena ne mogu da se setim, izneo je jednu veliku istinu: “Javno mnjenje je (samo) testo u rukama veštoga pekara”. Očigledno je da su se naši pekari namerili da nam zamese pogaču po meri velikog gazde “Gospodara Vučića” koji po mnogo čemu podseća na pravog Gospodara Vučića, desnu ruku Kneza Miloša. Ko god bi se protiv “Knjaza” pobunio Toma Vučić Perišić bi mu glavu posekao. Tako je ulivan strah svima onima koji bi i pomislili da nešto protiv “Knjaza” i pomisle. I danas glave mogu da lete u figurativnom smislu i zato oni koji su u nekoj državnoj službi moraju da ćute. Ali, to očigledno nije dovoljno. Šapa se mora staviti i na sva sredstva informisanja ne bi li se neko drznuo da napiše ili kaže neku kritičku reč. Na taj način se demokratski proces obesmišljava i dovodi do apsurda. List Politika koji jue uvek bio na visini zadatka očigledno je nečim ucenjen. Što se mene tiče svaki glas za stranke koje su do sad učestvovale u vlasti je bačen i nemam strah te vrste. Uopšte me ne zanima kakva će biti raspodela glasova unutar tih stranaka. Ako se i dogodi da zbog agresivne kampanje vladajuće stranke i ne uspemo, barem ćemo znati da smo činili pravu stvar. A ima još malo vremena. Iskoristimo naše mogućnosti – lični kontakti, lokalne televizije, internet…, a trebalo bi i odštampati neki traktat ili… bilo šta u čemu bi se što sažetije i razumljivije prikazao naš program i to deliti ljudima. To moramo činiti.

 • Dve decenije neću da čitam štampu. Ali ako se ne varam, pa “Politika” znači Ljiljana Smajlović, nama starijima nije nepoznato da je ta persona nekako “začudo” uvek bila striktno uz vlast, ma koja to bila. Od takvih se poštenom svetu prevrće želudac, i ne može da ga farba. Poltron je inače preblag termin za nju i njoj slične. Što se tiče društvene mreže kao komunikacije, i tvrdnje da ona ništa ne znači, je nerealno u današnjem svetu. Što više to tvrde, to bolje. Desiće im se veće zaprepašćenje, a za nas beznačajne zadovoljstvo. Ja inače mislim, da je DJB i prošli put imao više nego 2.1% glasača. I sada znam zasigurno da je prešao taj potreban cenzus već odavno. Ali pazite. Beskrupolozni su oni koji će i opet sumanuto muljati oko tih procenata.

  • Podržavam pokret ali se sa Vama na slazem što se tiče Ljiljane Smajlović…ali nema veze. Činjenica je da je veća podrška pokretu na DM nego na biralištima između ostalog i zbog činjenice da većina korisnika DM ne izađe na izbore….voleo bih da je drugačije. Nadam se da će DJB ovog puta ići preko 5%.

 • “Politika” je uvek bila uz vlast, eksplicitnim ali i veoma perfidnim tekstovima, i tu ne treba gajiti nikakvu sumnju. Danas je njen značaj zanemarljiv, a to je za DJB dobro.
  Mnogo me više plaši to što je uticaj DJB preko društvenih mreža nedovoljan zato što ih koristi relativno malo ljudi. Često pitam novosadske poznanike da li će glasati za DJB, a mnogi i ne znaju za Pokret. Zato mislim da bi povereništvo DJB u Novom Sadu moralo da postane mnogo agilnije, da se pojavljuje na skupovima koji i nisu politički, na raznim sajmovima, da deli letke sa programom u 20 tačaka itd. Trebalo bi i ismevati besmislene poteze vlasti, i u aprilu, recimo, organizovati prodaju flaširane osveštane vode isped SPENS-a, predstaviti maketom projekat “Novi Sad na vodi”, napraviti performans sa arapskim kamilama koje oru vojvođansku zemlju i sl. Jednostavno rečeno, trebalo bi osmisliti niz aktivnosti koje bi indirektno promovisale Pokret mnogo više nego do sada.

 • Primera je sve više osnaživanja političkih novih opcija kroz internet medij! NAjsvetliji primer je “5 zvezda” Italijanski… KOji je dobio 20% u parlamentu, nakom prvih izbora. Ukratko, deo sajta im je dao kultni humorista, gde su počeli da pišu ozbiljne i stručne tekstove uz potrebu za fer promenama suštine.. Jedan od najlepših detalja je to što insistiraju da svaki političar, može maksimalno jedan ceo mantat da provede u parlamentu i vladi. +1, i to je njegov politički kraj radi regulatrnosti. Može da deluje iz partija, ali ne i direktno kroz vlast! I još mnogo toga.. Takođe 5 zvezda, imaju konstantni anketni prostor, za sve zainteresovane ljude, koji su im dali poveranje, a u okviru pomenutog sajta , gde: Uvek postavljaju otvorena pitanja koja će biti predmet daljeg profesionalnog i političkog zagovaranja u Vladi i parlamentu! Prema tome, direktna demokratija i veći uticaj ljudi, itekako a možda i jedino ekonomski isplativo su mogući posredstvom društvenih mreža.. I interneta, kao tagvog!

 • još bi veća podrška bila ako se ne bi udružio sa Borkom Stefanovićem, pošto on u javnosti neodoljivo predstavlja Demokratsku stranku i sve ono negativno protiv čega su ljudi glasali. Ako bi možda on ugasio svoju stranku i pridruržio se pokretu, to bi već bilo nešto, ovako će samo dati povoda razmišljanju da se Pokret poistoveti sa nekom od varijanti DS-a, te sasvim sigurno neće preći cenzus i ode mast u propast.