Ауторски текст Војводина Државна управа Правосуђе

Застарелост као елегантно избегавање одговорности политичара

Историја правосуђа у Србији нас учи да су се на трик застарелости од одговорности извукле широко познате и препознатљиве личности 90-их, од Станка Суботића Цанета, преко Мире Марковић, Михаља Кертеса и многих других. Институт застаревања се обилато користи у политичке сврхе и омогућава да на власти буду најгори. Прочитајте како то изгледа у Новом Саду.

Током последњих неколико година Новом Саду се десило да се прослави по неким феноменима које бисте тешко категоризовали у својим новинама да сте којим случајем уредник. Јесте мало политика, мало хроника, али ни категорија бизарно није далеко.

petrovaradin-1147245_1280 (2)
Централна фигура све три горе поменуте рубрике је председник покрета 3Д (Дрина-Динара-Дунав) Томислав Бокан, саветник директора новосадског „Водовода“. Али тема овог чланка није ритуално освештавање текућине коју Новосађани трансферишу из водовода ка канализацији, већ нешто далеко озбиљније. Поменути је оптужен за кривично дело из члана 156. Кривичног Законика РС „Давање и примање мита у вези са гласањем” за које је запрећена новчана казна или затвор до две године. Међутим, због изостанака бранилаца или самог оптуженог рочишта се изнова и изнова одлажу, а следеће би требало да се одржи 26.03.2016. године.

Пошто правду у Србији бије глас да је и спора и (не)достижна, бар кад су у питању припадници политичке олигархије, постоји оправдана бојазан да се поступак неће окончати ни 26.03.2016. (и поред чињенице да су два оптужена лица из овог поступка признали кривицу за дело које им се ставља на терет) па ће и следећи изборни циклус на слободи дочекати човек који можда не познаје много теорију, али је зато вичан пракси на који на новосадској политичкој пијаци није било превише гадљивих, како раније тако и сада.

А кад смо већ код изостанака због неодложних обавеза, за 18.02.2016. је заказано рочиште Ненаду Чанку, председнику ЛСВ, који је оптужен за извршење кривичног дела из члана 344 Кривичног Законика РС “Насилничко понашање” за које је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година. Поново је у главној улози политичар и поново се епилог не назире. Или се можда и назире?

Председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић најбоље зна шта значи наћи се на оптуженичкој клупи и са исте отићи без последица. Не, није у питању ослобађење од свих оптужби путем доказа. У питању је оно што неки адвокати у жаргону називају “елегантно решење” – ЗАСТАРЕЛОСТ. Наше право познаје две врсте: застарелост кривичног гоњења и застарелост извршења казне. Овде морамо да ставимо опаску да, кад је у питању политичка олигархија до овог потоњег уопште и не долази, из разумљивих разлога.

Институција застарелости постоји као САНКЦИЈА ДРЖАВИ за невршење њених обавеза, а они који имају користи од тог института су најчешће баш они који државу воде. И тиме се круг затвара.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” се од почетка свог деловања залагао за владавину права, правну државу и независност три гране власти. Оспорили смо начин избора судија и тужилаца које је спровела Вучићева Влада а којим је само фингирана процедура. Ми желимо јасна и транспарентна правила за избор судија и тужилаца, правила у којима ће прву и последњу реч имати струка а не политика. Само су независни и стручни тужиоци и судије добари у свом послу. Ко се њих боји?

За крај само мало подсећање на случај Дејана Стојадиновића, човека чије вам име не значи много, али чије суђење је пример да правосуђе у Србији и те како уме да буде ефикасно. Дана 05.02.2010. Дејан Стојадиновић је ударио Велимира Илића, председника “Нове Србије” песницом у лице, дана 06.04.2010. Виши суд у Београду је осудио оптуженог на две године затвора. Закључак се сам по себи намеће. Једнакост грађана коју нам гарантује Устав остаје и даље мртво слово на папиру. Све док не дође до потпуне разградње паразитског корумпираног система који прожима све поре државе у овом тренутку бољем се не можемо надати. На ове изборе морамо да изађемо и покажемо да заслужујемо боље!

Обрад Керкез, дипл. правник

заменик координатора “Доста је било-Саша Радуловић“, Нови Сад

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар