Ауторски текст Западна Србија

Власт у Ужицу себи прави државни хотел

На седници Скупштине града Ужица, одржаној 11.2.2016.год. одборници су усвојили предлог да се други спрат Градског културног центра (некадашњи Дом војске, у даљем тексту ГКЦ), површине 318 метара квадратних, уступи Туристичкој организицији Ужица како би се направило коначиште са шест модерних соба и укупно двадесет лежаја. Ову одлуку су гласом ЗА подржали сви одборници, осим одборника ЛДП-а, који је био уздржан.

uzice-vlast

Уместо да решава проблеме од животног значаја за грађане Ужица, као што су загађен ваздух и вода, градска власт се бави изградњом луксузног државног хотела за сопствене потребе

Туристичка организација “Ужице” је 25. јануара дописом затражила од градских челника да јој уступе простор на другом спрату ГКЦ-а како би могла да испуни услов и конкурише за доделу дотација и субвенција намењених за пројекте туризма у овој години, које додељује Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Субвенција би износила 14 милиона динара. Како су навели у свом захтеву “тај простор може да се адаптира за потребе смештаја туриста и на тај начин реши недостатак смештајних капацитета у самом граду”.
Прихватањем овог захтева Туристичке организације “Ужице” и усвајањем предлога у Скупштини града, градски оци су практично поставили камен темељац за прављање хотела у државном власништву.

Иза овог плана крије се намера да се, о трошку пореских обвезника, далеко од очију јавности а у самом центру града, направе луксузни апартмани за потребе малог броја људи блиских градској власти. Простом рачуницом долазимо до тога да би једна таква “соба” коштала вртоглавих 2,3 милиона динара или 19.000 евра!

Питање које се овде поставља је како се адаптацијом ових соба решава проблем смештајних капацитета у граду? Да ли ће двадесет нових лежајева решити било шта? Наравно да неће, јер Ужице тај проблем ни нема. У граду се налази Хотел “Златибор” који има адаптираних пар спратова које већ годинама нико не посећује. Такође, постоји и хостел, где најчешће ноће туристи плићег џепа. Они са средњим и дубљим иду право на Златибор.

Са друге стране, ГКЦ је једно од ретких места окупљања младих у граду, место на коме се одржавају разне приредбе, манифестације, концерти. Место у коме градски бендови имају свој простор за пробе. Да ли ће прављењем овог смештаја све то утихнути, јер, како ће неко да спава изнад сале у којој се одржава концерт када ни грађани околних зграда тада немају баш миран сан?
Покрет “Доста је било” тражи од градских власти да повуку ову одлуку и да коначно почну да брину о интересима грађана и грађанки Ужица. Да подсетимо, у протеклих 15 година ниједна греенфиелд инвестиција није доведена у град. Акумулационо језеро Врутци, одакле се град снабдевао пијаћом водом, једном од најисправнијих у Србији, немаром је потпуно упропашћено а на санацији језера се не предузима готово ништа.

У ужичкој филијали Националне службе за запошљавање (НЗС) половином претходне године било је пријављено око 12.000 људи. Напослетку, град на Ђетињи је један од најзагађенијих градова у Европи, а градске топлане су главни загађивачи ваздуха јер и даље користе мазут, иако је град одавно прикључен на гасовод. Уместо да решавају ове проблеме који су од животног значаја за грађане Ужица (буквално, јер је реч о води и ваздуху), градска власт се бави изградњом луксузног државног хотела за сопствене потребе. Ужичани, зар не мислите да је доста било?

Иван Пековић,

координатор покрета “Доста је било – Саша Радуловић”, Ужице

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Tako je G-ne Pekoviću,samo je još sto puta gore,Ovde ništa ne funkcinoše,Na zvaničnom sajtu grada ima mesto za predloge i primedbe građana,Na desetak mojih komantara dobronamernih,apsolutno mi niko nije odgovorio,bahati,bagatelišu mišljenja građana!