Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Predizborna pre(u)pucavanja u Kikindi

Pred izbore koji su na vidiku podignuta je velika prašina u Kikindi. Stranka na vlasti, nezadovoljni sugrađani i opozicija se u trouglu međusobno prepucavaju optužbama o malverzacijama u novoosnovanom Javnom komunalnom preduzeću „Kikinda“. Ako je samo četvrtina iznetih optužbi istinita, situacija u ovoj firmi je više nego ozbiljna.

Kikinda sa Narvika

Da se podsetimo toka događaja od gašenja nekolicine prethodno postojećih javnih preduzeća, pa do nastanka novog. Najpre je pažnja javnosti skretana na iznošenje imovine iz JKP „6. oktobar“ i njeno prenošenje na „Autoprevoz“. Zatim smo imali plejadu izjava nezadovoljnih radnika koji su se žalili na sve, od toga da ih novo rukovodstvo loše tretira, pa do netransparentnih kriterijuma po kojima su otpušteni stari i primljeni novi radnici novoosnovanog preduzeća. Sećamo se dana kada su ispred kapije „6.oktobra“ čekali da vide da li uopšte mogu da uđu u firmu i zatim su dobili da potpišu nove ugovore. Radnici su proneli glas i o plaćanjima koja nisu pokrivena dokumentacijom i čija je namena i suma nelogična i usmerena ka novoiskrslim beogradskim poveriocima. Zatim su lokalni opozicioni političari žustro kritikovali dovođenje menadžmenta iz Beograda, a radnici su ukazivali na postojanje tzv. nevidljivih kolega iz prestonice kojima su se isplaćivale plate, a koji nisu ni dolazili na posao. Na ovaj način se navodno, i to bez sprovedenog postupka javne nabavke i finansijskog plana milionski iznosi „ispumpavaju“ iz JKP „6.oktobar“ i usmeravaju u prestonicu navodno „naprednjačkim“ firmama koje posluju pod sumnjivim okolnostima, a navođeno je i da je bilo i finansijskih pozajmica lokalnoj samoupravi, novom JP i Autoprevozu, koje nikada nisu vraćene „6.oktobru“. Ovakvim načinom poslovanja je, po izjavama koje smo pratili u medijima prethodnih meseci, JKP „6. oktobar“ ispao gubitaš, iako to do momenta reorganizacije javnog sektora nije bio slučaj. Prema tvrdnjama pojedinih predstavnika opozicije trenutno je u toku ozbiljno pretresanje ove firme od strane istražnih organa, zbog kojih je cirkus nastavljen najavom podnošenja tužbe direktora JP Kikinda Danila Furundžića protiv poverenika LDP-a u Kikindi Miroslava Panića. S druge strane, Furundžić ocenjuje da je Panićevo nezadovoljstvo posledica odbijanja njegove ponude da novom JP Kikinda proda ugradne pepeljare koje on pravi.

Pokret Dosta je bilo je pažljivo pratio dešavanja i do sada se nije izjašnjavao. Pristalice smo uvođenja reda i odgovornosti u rad državnih službenika. Smatramo da je partijsko zapošljavanje i već tradicionalna praksa podele javnih preduzeća i ustanova kao stranačkog plena uzrok svega ovoga. Kada bi javni sektor vodili nestranački i nezavisni stručnjaci u potpunosti odgovorni za svoj rad pred Opštinom, građanima i zakonom, ovakvo stanje bi bilo izbegnuto. Sve dok menadžment javnog sektora odgovara stranačkim liderima, koji smatraju da zakon nije pisan za njih, umesto da odgovara zakonu, imaćemo skandal za skandalom. Uvedimo red! Uvođenje reda ne košta ništa i samo je volja potrebna.

Sačekaćemo izveštaj istražilaca. Srbija ima pravni okvir i policiju i tužilaštvo koji mogu ovo da izguraju do kraja, ako niko ne izvrši pritisak na istražitelje i svedoke. Pokret Dosta je bilo ima princip da svoje izjave bazira na dokazivim tvrdnjama i mi ne prećutkujemo ništa. Verujemo da će istraga u JKP Kikinda poštovati isti princip, a nadamo se da će građani koji su se obraćali našem odboru u Kikindi, odborima drugih političkih organizacija i medijima, govoriti i pred inspektorima. Niko nam neće pomoći, ako ne pomognemo sebi samima.

Odbor pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svaka izgovorena reč je gola istina i još mnogo mnogo gore. Istina mora isplivati kad tad. Mi smo tamo unistene i psihicki i fizicki.

    • Hvala što pratite naše objave. Uskoro ćemo organizovati tribinu u Kikindi i jedna od tema će biti ova javna preduzeća po kojima trenutno istražuje policija. Voleli bismo da dođete i ispričate svoju priču. Do tada nas pratite na Facebook grupi i strani Dosta je bilo – Kikinda.

  • Pratimo mi Vas. Docemo mi na tu tribinu, ali tribina nema svrhu ako ne dovedete obrezivače(komplet) iz beograda.

  • Ja razumem da se gubitaske firme privatizuju ali nerazumem da se firma koja je u + rastura da se radnici iste otpustaju i njihova imovina salje u BEOGRAD. Neko je od toga imao veliku korist .u kikindi ce se verovatno sve ugasiti ne bi li BEOGRAD napredovao. Dace bog ds se Pancevacki srusi vojvodina odcepi na svoju a srbija na svoju stranu pa nek BEOGRADJANIMA I BEOGRADU ostane BEOGRADSKI pasaluk. Sramota za vlast u Kikindi . Od svog bogatstva mi imamo socijalne slucajeve bolesnu decu koju ni opstin nece ds pomogne. SRAMOTA