Ауторски текст Војводина Државна управа

Пензионери, ствари стоје овако

Поштовани пензионери,

приближава се време када треба добро размислити и одабрати праву ствар. Нажалост, права на грешку више нема. Најпре према себи, а потом према нашој деци и деци наше деце. Скупо смо платили дајући поверење онима који су нас брутално изиграли!

Vitomir Ćurčin

У својој последњој изборној представи владари су нам обећали да пензије неће дирати, већ ће их и повећавати! Чак је трагикомични челник вашег еснафског ПУПС-а (који уопште није пензионер већ високо позициониран државни службеник!?) дрско изваљивао небулозу „да без ПУПС-а нема 13. пензије!“ То му уопште није сметало да потом здушно подржи смањење пензија помоћу накарадног Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, панично чувајући своју директорску фотељу до које је дошао расподелом изборног плена.
И у самом називу тог фамозног Закона из новембра 2014. крију се две велике подвале: најпре није привремен већ трајан, јер се у штуром тексту нигде не спомиње рок и не ради се о никаквом уређивању начина исплате пензија, већ о драстичном смањивању за преко 650.000 корисника фонда, где проценти смањења иду и до 25%!

Под руку са тим, дошло је и до промене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим је укинуто усклађивање пензија са трошковима живота два пута годишње, све док важи овај фамозни Закон који уопште није привремен!? То значи да ће због неизбежне инфлације суноврат наших примања из године у годину бити све већи. За утеху ће нам Влада рећи: „Није важно колика вам је пензија, важно је да дуго не траје!?“

Све је то образложено „очувањем финансијске одрживости пензијског система“. Чињеница је да су пензијски фондови испражњени у време деведесетих, када нам је економија била „последња рупа на свирали“ и када смо безглаво срљали у ратове и прављење граница, вођени од мање – више истих који нас и сад воде. Свако ко је тада добронамерно указивао на катастрофалне последице такве политике по живот грађана био је одмах проглашаван за издајника и страног плаћеника.

Уз огромну незапосленост, која је такође једна од последица тих ратничких игара без граница, неминовно је било да се сада за исплату пензија, као стеченог права, посеже у буџет. А да ли баш ми треба да платимо највећи цех његове препумпане расходне стране? Зашто нико не сме да дирне у 100.000 партијских канцеларијских јуришника и нерадника који су хладовину нашли на државним јаслама, а за њихове плате се из буџета на годишњем нивоу издваја пет пута више него што је ефекат смањивања пензија? Толико је издвојено и за спасавање државних банака, а и за субвенције вечитим губиташима издваја се скоро четири пута више од „уштеда“ на пензијама! Очигледно је и економски најлакше ударити по грбачи најслабијих! При томе је изузето 60% најсиромашнијих, којима и нема баш шта да се узме, али су значајна гласачка база и противтежа оним „тајкунским“ пензионерима.
У нашу заштиту, изузимајући синдикат, неке респектабилне стручњаке и део маргинализоване опозиције, нажалост није стао нико осим покрета Доста је било, а најмање се заложио династички ПУПС, чији је прокламовани, основни циљ баш заштита интереса пензионера кроз структуре политичке власти!

Наравно, не смеју се заборавити лицемерне и демагошке посете високих функционера домовима и сликање са пресрећним питомцима који су ето добили изузетну прилику да додирну божанства и мазохистички изкажу своје безгранично дивљење. После свечаног пуштања лифта очекују се вести о расподели штапова, слушних апарата, шпилова карата и комплета домина (ваљда да би се боље видело ко је тропа, а ко дупло голо). Наравно, у скромним количинама, примерено тежини ситуације и без знања свевидећег ММФ-а!
Фарса је настављена изјашњавањем Уставног суда по жалбама на поменути Закон. После мудровања од годину дана његови државни службеници (значи зависни од државе, али веома добро плаћени из буџета да би били независни), огласили су се са неким немуштим, политичким памфлетом, лишеном било какве правне подлоге. То је мало кога изненадило, чак би се могло рећи да је то нормална реакција у једној ненормалној држави. Очигледно за пензионере нема неизвесности – извесно је да ће бити само горе…

Сада вам се, поред свих лекова, нуди као правни лек суд у Стразбуру. Али до Стразбура 100 сомуна… Зато не треба чекати, време цури и грешке су неопростиве. Треба пресећи одмах и рећи: Доста је било преваре и лажи!

Покажите храброст и одговорност да одаберете нешто ново, јер је један од постулата, уз друге којима се уводи ред у држави, са којима пред вас излази покрет „Доста је било!“ – укинути противуставно смањење пензија и вратити отето!

Витомир Ћурчин
Члан покрета “Доста је било”, Зрењанин

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Svaka čast na tekstu. Koliko samo koštaju i Vučićevi botovi na mesečnom nivou gradjane da bi peglali lazi i pretapali u šarenu stvarnost. Te ljude treba sluzbeno obeleziti kao ljudski otpad u njihovim biografijama.

  • Ako i na ovim izborima penzioneri budu glasali za “Umisljenog” to ce biti pocetak kraja ove drzave. Kraj koji ce nam doci, verovatno, ne moze da pretpostavi dobar deo njih jer se slepo drze svoje penzijice i navikli su da zive skromno. Savetujem njihovoj deci da uticu na svoje penzionere i sugerisu im za koga treba da glasaju. Uopste me ne bi iznenadilo da u ova smutna vremena ljudi ne znaju za koga treba da glasaju. Penzioneri, glasajte za svoju decu i onoga koga vam vasa deca predloze. Po mom misljenju nijedna stranka osim “Dosta je bilo” i gospodina Radulovica, nije dala ovakve garancije kao sto je “probni rad” od godinu dana pa onda novi izbori. Postoji li jaca garancija od toga. Niko vise ubuduce u ovoj zemlji ne bi trebao da ima mandat od 4 godine. Stvari idu veoma lose i to velikom brzinom da bi neko mogao da ima cetvorogodisnji mandat pa da ga treba smenjivati na ulici gradjanskom pobunom. Pogledajte samo cega se Vucic setio da bi sto duze ostao na vlasti-prevremenim jzborima. Penzioneri a i svi ostali razmislite.

  • Ponosam sam što sam još na prethodnim izborima odabrao pravog čoveka i bio čudno posmatran, ali ja uvek cenim čoveka po rečima i delima. I OVOG GLASANJA,RAČUNAJTE NA MOJ SKROMAN DOPRINOS.

  • Ovo je sve dobro napisano i navedeno cinjenicno stanje. Najveci sljam i lopovi su u PUPS-u, u JULU-Vulin, i SNS-u. Ali da je ovaj tekst napisala ne stranacka licnost odmah bi galsao za njega. Imajuci u vidu da je stranacka Dosta je |Bilo, Sasa Radulovic, za njega mogu da kazem da je jos gori od PUPS-a i SNS/a jer je bio Prinudni Upravnik gde je krao i sakom i kapom.

  • Treba mi presuda ustavnog suda na koju ću da uložom žalbu Sudu za ljudska prava u Strazburgu. Tu presudu treba javno oglasiti jer bez nje niko ne može da ide dalje .Vreme prolazi .Kopiju presude možete poslati na ovu E-mail adresu: t.svaicer@gmail.com

  • Službeni jezik u Srbiji je srpski ,a ne nemušti jezik .To što nisu naglasili do kada su bespravno posudili novac ne znači da nisu obavezni da ga vrate jer nisu naveli ni da ga silom uzimaju od naroda kao polon.I jednim i drugim stavom krši se međunarodni zakon ,a o ustavu da i ne govorim ,ne znam nemušti jezik.
    Presuda ustavnog suda treba da se što pre prevede sa nemuštog ,njima svojstvenog jezika na službeni i objavi.