Mediji Saopštenje

Pitanje za medije: Zašto krijete krivičnu prijavu protiv Vučića?

Od svih medija u Srbiji, počev od novinskih agencija koje objavljuju sve vesti, pa do nacionalnog javnog servisa RTS, samo su TV N1 i RTV Vojvodine na svom sajtu objavile vest da je pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića.

cor1

O važnosti i zanimljivosti same vesti dovoljno govori već i činjenica da je krivična prijava podneta protiv premijera. U svakoj zemlji sa iole slobodnim medijima ili čak medijima koji fingiraju da su slobodni, to bi bila jedna od prvih vesti u svim medijima, čak i da je podneta sa labavijim argumentima. Ne samo da bi bila objavljena, nego bi novinari koji drže do sebe pokušali da dobiju komentar od premijera ili njegovih saradnika.

U zemlji sa slobodnim medijima ova vest bi pokrenula ozbiljne teme o pravnoj državi i seriju tekstova.

Važnost i ozbiljnost vesti o krivičnoj prijavi protiv Vučića je posebno u povodu zbog kog je podneta – premijer i generalni sekretar Vlade oglušili su se o odluke Upravnog suda da, u roku od 15 dana, objave poslovne biografije ljudi na važnim pozicijama u državi. Delo neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije ozbiljno je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Kad ovo krivično delo počini neko ko je u vrhu same vlasti, njegova težina se nebrojeno puta uvećava zbog poruke koja se šalje celom društvu.

Poruka koju Aleksandar Vučić šalje društvu je da u državi ne važe zakoni za sve i da je on nedodirljiv. Da mu sud ne može ništa. Ne treba zanemariti i posredan efekat, poruku da sudske odluke mogu da se ignorišu.

Mediji koji ćute o tome da je podneta krivična prijava protiv premijera jer ne poštuje odluke Upravnog suda, osnažuju tu njegovu nedodirljivost. Mediji su u ovom slučaju saučesnici u kreiranju neprihvatljive despotije koju nameće Vučić.

Pitamo medije da nam otvoreno odgovore po kojim kriterijumima su procenili da vest o podnošenju krivične prijave protiv Aleksandra Vučića, potkrepljene sa 15 pravosnažnih sudskih odluka Upravnog suda, nije zavredila da bude objavljena?

Da li ste sami odlučili, iz straha od Aleksandra Vučića, ili vam je neko zabranio da je objavite?

Da li podržavate praksu da se odluke Upravnog suda ne izvršavaju?

Pokret Dosta je bilo snažno se zalaže za slobodu medija. Bez toga nema demokratske države, nema pravne sigurnosti ni za koga, ne preostaje ništa osim straha od Vučića i njegovih nesposobnih kadrova, ništa osim slepe poslušnosti i bede.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Naprednjacima će tek da bude žao… Ništa nisu naučili iz iskustva svojih prethodnika na vlasti. Dosta je bre bilo!

  • Neverovatno je dokle seže cenzura u medijima.
    Nijedan komentar, koji sam ostavio na političkim vestima na B92 i blicu, da je prava opozicija u Srbiji pokret Dosta je bilo, nije objavljen.
    Samo komentari botova iliti robota.
    Tuga.

  • Iako u medijima ne radim, daću sebi slobodu da na pitanje “Zašto krijete krivičnu prijavu protiv Vučića?” odgovorim zato što većinu medija pratim, prosto sam se saživeo sa njima, pa i sa poslovima njihovih glavnih urednika. Dakle, u njihovo ime, kažem:

    1. Zato što Vučića volim! A svi znamo da je ljubav važnija od razuma.
    2. Zato što mi Vučić uvek nešto obećava, otvara nadu u bolje sutra, a ostali to ne rade ili rade vrlo mlitavo.
    3. Zato što je Vučić stasit čovek, visok, nije mali kao onaj njegov Mali. Zato što je i fizički i mentalno najveći Srbin.
    4. Zato što mi je Vučić omogućio da direktno letim za Njujork.
    5. Zato što će mi Vučić omogućiti da dobijem novu kancelariju u Beogradu na vodi. Imaću lepši pogled.
    6. Zato što Vučić voli decu i pomno prati uređivanje školskih toaleta.
    7. Zato što je Vučić pokazao veliku otvorenost prema Arapima i njihovim kamilama, nije uskogrud.
    8. Zato što Vučić demokratski daje podjednaku priliku svima da se iskažu i napreduju, pa i onim bez škole.
    9. Zato što je Vučić izuzetno vešto osujetio državni udar čak iz Kine.
    10. Zato što Vučić uvažava Nadu Macuru.
    11. Zato što je Vučić prigrlio i Miroslava Lazanskog.
    12. Zato što su odluke Upravnog suda bezvezne.

    Ako vam tuce navedenih razloga nije dovoljno, onda to govori da je vama uzaludno bilo šta objšnjavati. Živeo Aleksandar Vučić!

    • 2. Zato što mi Vučić uvek nešto obećava, otvara nadu u bolje sutra, I MALO SUTRA, a ostali to ne rade ili rade vrlo mlitavo.

  • Krajnje je vreme da se ponovo pokrene list kao sto je bila “Borba” po da lepo kao raja citamo samo razna saopstenja sa politickih foruma SNSa i od Vucuca i njegove kamarile. Uskoro ce se glasacko telo deliti na one koji kupuju i u cijim rukama vidite novine i one koji se informisu na drustvenim mrezama odn. Internetu. To simuliranje da tabloidi znace da u jednom drustvu ima demokratije znaci upravo suprotno. Pa za one kreacije koje danasnji srpski tabloidi plasiraju, ocigledno po nalogu partije na vlasti, novinari odnosno urednici takvih novina bi morali da odgovaraju. Ocigledno ih se ne stide. Interesantno bi bilo saznati koliko gradjana Srbije danas cita stampana izdanja. Ti su “ozraceni” sto bi rekao Teja u “Profesionalcu” Dusana Kovacevica. Ti ce glasati za Vucica.

  • Ostanite na kanalu TV Studija B. Na svakom drugom, čeka vas ista osoba (A. Vučić)!

  • Bivšem premijeru Milanu Nediću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom. I sada imamo i premijera i okupatore koji su okupirali deo države i njihovu međusobnu saradnju. “Ko ne pamti, iznova proživljava…”

  • Posto Srbija JESTE pod okupacijom ( poput Petenove Francuske u II sv, Ratu), Moze li se okupaciona vlada nazvati drugacije nego kvislinska? Da se razumemo: ne pada mi na pamet da branim ni Vucica, ni bilo koga, Jedini kvalitet koji privlaci mase je opsena, obmana, do sada najubedljivja, da smo i dalje kakva-takva suverena zemlja.
    Sve sto je vredelo, vec je opljackano. Sve sto je radilo bez inostrane kapitalisticke kontrole- unisteno je. Strane “investicije” izvlace profit u tudje dzepove. Postajemo zemlja robova.
    Pa, sta je alternativa? Valjda je svakome jasno da NATO jedva ceka da nas opet bombarduje i pokaze nepokornoj Evropi sta je ceka ako….
    Da nije Rusije, Srbija bi vec davno bila preorana i poravnata za neki BONDSTIL 2, A znate li koliko je tim nekim “progresivnim snagama” u Evropi stalo do Srbije? Hajde, nemam nameru da se segacim! Zato i ne spominjem neke reci, kao npr. “humanizam” ,”medjunarodno Pravo”, “pravda”, …A tek “Etika”! Pa valjda je svima jasno da na svetu vlada samo jedno Pravo- Pravo jaceg.

    Ako smo sve to raspravili, zeleo bih da pitam: Ko je taj ko ce opet zapaliti balkansko bure baruta? Znate li sta je bilo sa Islandom? Ja ne znam, Ono malo sto je procurelo u javnost je, ipak je malo. Nije problem Vucic, vec razbojnicke bande, i domace, i okupatorske koje haraju Srbijom i narod koji nema ni volje, a ni oruzja fa opet obara nevidljive avione. Ne zaboravite, ako se sada zakacimo sa Zapadom bice to mnogo krvavije nego sve do sada, a ne racunajte na ratne profitera i pljackase da ce ostati ovde da krvave gace.
    Strah me je da je zlo preduboko umrseno u korene Srbije, a jos uvek vazi obo previli: “Dva Srbina – tri partije/”

    Reklo bi se da nas samo jos Bog moze spasiti