Beograd Saopštenje

Zatvaranje Šumica – simbol naprednjačke vlasti

Davne 1973. god. za vreme mandata slavnog gradonačelnika (predsednika skupštine grada Beograda) Beograda, Branka Pešića, koga se stariji sugrađani verovatno sećaju, otvorene su Šumice. U vreme otvaranja Šumice su bile najmoderniji sportsko kulturni centar u Beogradu. Generacije Voždovčana i Beograđana, uživale su u sportsko kulturnim dešavanjima, na stotine sportista stasalo je upravo u Šumicama.

I tako je bilo sve do sednice GO Voždovac od 05.02.2016. god. kada su Šumice ukinute zbog nepostojanja zakonskih uslova za obavljanje delatnosti, tačnije nagomilavanja ogromnih dugova. Opštinsko rukovodstvo Voždovca, koje čine pripadnici SNS na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Savićem, je zgradu u kojoj se Šumice nalaze prenelo na upravljanje svom javnom preduzeću Poslovni prostor Voždovac. Ceo februar i deo marta funkcioneri i stranački vojnici su se utrkivali da nam dokažu da Šumice nije ugašeno i da nastavlja normalno da radi, desetine objava preko svih mogućih društvenih mreža, štampe i gostovanja u emisijama trebalo je da nam da do znanja da je sve u redu. Na žalost sve ovo je daleko od istine.

Sportski centar Šumice

Predsednik opštine A.Savić svu krivicu za propast Šumica svalio je na predhodna rukovodstva posebno na Demokratsku stranku i pominje 2009. god. kao dan D, odnosno početak kraja. Stiče se utisak da rukovodstvo GO Voždovac ima blaži oblik amnezije i zaboravljaju da su od početka 2010. god. upravo oni na vlasti na Voždovcu, a ne Demokratska stranka ili neki drugi zamišljeni „neprijatelj“. To je pet punih godina!

Šumicama od 2010. god. rukovodi Ivan Bakić. Član SNS sa svojih 4 pomoćnika-savetnika (Beogradska Arena ima manje pomoćnika – savetnika). Rukovodstvo GO Voždovac ne govori o periodu Ivana Bakića, jer bi se time priznalo da je većina dugova, da ne kažemo skoro svi dugovi, nastali upravo tada. Priznali bi da rukovodstvo DS nije ništa lošije nego SNS, tj, verovatno je rukovodstvo SNS-a još i gore. Suma sumarum, i jedni i drugi su uništavali Šumice.

A šta kažu finansijski izveštaji? Oni pričaju jednu sasvim drugačiju priču. Izveštaj za 2011. godinu kaže da je gubitak na kraju 2010. godine iznosio skoro 2,5 miliona dinara. A zatim kaže da je gubitak na kraju 2011. godine, skočio na čak 11 miliona dinara! 2010. godina je prva godina u kojoj su naprednjaci upravljali Šumicama. Dalje, izveštaj za 2013. godinu nam kaže da je na kraju 2012. godine gubitak narastao na skoro 18 miliona dinara, da bi na kraju 2013. godine, posle tri godine naprednjačke vlasti dug skočio na čak 45 miliona dinara!

Izveštaj o poslovanju Šumica 2010-2013

Izveštaj SO Šumice 2012-2013Foto: APR

Nakon ovoga 2014. godine nova-stara vlast, samo sada na čelu sa Aleksandrom Savićem, i dalje ne čini ništa kako bi izvukla Šumice iz dugova. Ivan Bakić, direktor do tog trenutka, odlazi na novu, bolju i bolje plaćenu funkciju, iako je za vreme njegovog mandata Šumice nekoliko puta ostajalo čak i bez struje. Dugovi nastavljaju da rastu. Kamate čine svoje, i dugovanja su do 2016 godine, narasla na celih 100 miliona dinara!!!

Posle svega navedenog pojavljuje se „spasilac“ u vidu Siniše Malog, koji daje 100 miliona dinara, novca svih Beograđana, za pokrivanje nesposobnog upravljanja kadrova SNS-a. Štetočinski partijski kadrovi, udaraju poslednji ekser u kovčeg i od februara tekuće godine Šumice više ne postoje i neće imati istu funkciju kao pre, tako da sumanuta propaganda ne može da nas uvere u suprotno.

U međuvremenu, savetnik direktora Šumica, nagrađen je mestom opštinskog većnika, za svoj skroman doprinos u uništavanju ovog sportsko kulturnog centra.

Šumice ostaje bez svoja 22 zaposlena radnika koje kao da je neko zaboravio u obračunu SNS – DS ko je gori od goreg. Zgrada Šumica data je na upravljanje – izdavanje prostora poslovnom prostoru Voždovca na istoj sednici kada je i Šumice prestalo da postoji. Poslovni prostor je dobio niz novih aktivnosti kojima se bavi – teretana, fitnes, utakmice, tv prenosi, izdavanje sala…u prevodu zgrada Šumica počela je da služi izdavanju prostora, ali bez zaboravljenih zaposlenih među kojima ima i porodilja. Poslovni prostor koji ne zna šta da radi sa Šumicama dobio je niz novih aktivnosti za koje nema kapacitete ni brojčane, ni stručne, oko 12 zaposlenih pored redovnih aktivnosti ne može fizički da podnese da obavlja delatnosti sportsko kulturne namene.

Radnici koji uskoro ostaju bez posla poslati su na prinudni odmoro, da čekaju otkaze u postupku likvidacije, jer nemaju prostorije u kojima mogu da rade, tj. Zgrada sada pripada Poslovnom prostoru. Predsednik opštine je na sastanku, održanom povodom njihovog statusa i gde im je naredio da isključe mobilne telefone (prava konspirativna sednica) rekao da će im pomoći, tako što će ih poslati na razgovor za posao kod svojih „prijatelja privrednika“, pa ako se dobro pokažu, možda i dobiju posao…

Kada su uvideli da Šumice ne mogu da funkcionišu bez ljudi koji godinama časno i pošteno obavljaju svoj posao i koji nisu krivi za ono što ih je zadesilo, a to je otkaz bez ikakvih prava i sa zaradama koje nisu isplaćene mesecima, ponudili su im Ugovore o delu, po kojima bi dobijali par hiljada dinara, da bi i dalje obavljali posao, koji su nekada radili kao redovno zaposleni. Naš narod bi rekao, spolja gladac, a unutra jadac.

Šumice ne mogu nikada da rade kao nekada i novonastali hibrid neće dati nikakve rezultate jer je sve postavljeno nakaradno, bez sistematizacije radnih mesta i bez ikakvog plana za dalje funkcionisanje. Poslovni prostor nema u sistematizaciji radna mesta specifična za Šumice, a time nema ni stručan i dovoljan kadar za obavljanje delatnosti sportsko kulturne prirode. Ko će voditi međunarodne i druge rukometne utakmice, ko će se stručno baviti sportskom opremom i mobilijarom, ko će izdavati teretanu, salu, stolove za stoni tenis? Ko, ako se zna da Poslovni prostor ima samo 12 zaposlenih lica koji se bave izdavanjem prostora i tezgi na teritoriji opštine Voždovac.

Predsednik opštine Aleksandar Savić u svojim svakodnevnim izjavama vezanim za Šumice nije dao ni jedan odgovor na mnogobrojna pitanja. Zataškavanje katastrofalnog upravljanja državnom imovinom, mnogo je teže od svečanog otvaranja pešačkog prelaza. Predstava bivšeg zaposlenog Šumica, Peđolina, sada promotera SNS-a ne može nikoga sa zdravim razumom da uveri da Šumice rade i dalje, da će bar približno kvalitetno obavljati delatnost za koju su i osnovana. Od Šumica ostaje samo zgrada koju će Poslovni prostor izdavati ko zna kako i u kojoj meri tako da možemo da zaboravimo na sportska dešavanja i kulturne priredbe u meri i kvalitetu koja je u Šumicama bila zastupljena decenijama.

Šumice su školski primer nedomaćinskog poslovanja SPS, DS i SNS koji ga je i na kraju ugasio. Primer kako lokalno rukovodstvo uništi jedan velelepni nekada najbolje opremljeni sportsko kulturni centar. Njima je Šumice služilo za namirenje partijskih apetita, nesavesno poslovanje, drugarske kombinacije koje svi mi plaćamo. Mi želimo da se ovo više ne dešava. Samo hrabro, Dosta je bilo !

Opštinski odbor Dosta je bilo, Voždovac

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar