Ауторски текст Индустрија

Алхемија Србијагаса или како је Бајатовић „нашао“ милијарду евра

Читаоце дневне штампе је 6.03.2016. године сигурно изненадио наслов да је надалеко познати губиташ Србијагас у 2015. години остварио нето добит у износу од 3 милијарде динара. Значи, Србијагас који је 2014. годину завршиo са губитком од 45 милијарди динара, за само једну годину успео је да реши све проблеме пословања и оствари нето добит од 3 милијарде.

Резултат „успешног“ пословања није могуће проверити преко АПР јер још увек није обелодањен финансијски извештај.

Шта се стварно крије из кулиса?

ЈП Србијагас на челу са најплаћенијим директором Душаном Бајатовићем, подпредседником СПС, је у 2014. години имаo следеће финансијске параметре и резултат пословања:

  • Нето губитак: 45.037.362.000 динара
  • Потраживања од купаца: 16.129.413.000 динара
  • Дугорочне обавезе: 72.861.703.000 динара
  • Краткорочне обавезе: 116.350.347.000 динара

Gas prirodni gas

Нето губитак указује да остварени приходи не покривају расходе у току једне пословне године, односно да расходи премашују приходе за 45 милијарди динара. На то се придодају и краткорочне обавезе, обавезе које доспевају у року до jeдне године, а које износе 116 милијарди динара.

Да би Србијагас дошаo на нулу у 2015. години, било би потребно уштедети и/или приходовати 161 милијарду динара. Ово је неоствариво, чак и да су наплатили сва ненаплаћена потраживања недостајало би им 145 милијарде динара или око 1,2 милијарде евра.

У децембру 2015. године објавио сам рад под називом ”Пословна алхемија Србијагаса” у коме сам истакао да је Влада Србије на себе преузела обавезу Србијагаса у износу од 200 милиона евра. Ако се од износа који недостаје Србијагасу одузме 200 милиона евра које је Влада преузела не себе, недостаје им још милијарда евра.

Чак и у немогућим условима, да је снабдевач одлучио да без накнаде испоручује природни гас, Србијагас не би приховодавао недостајућу једну милијарду евра како би пословало са нулом.

Дакле, како су онда успели да остваре нето добит!?

Постоје само две могућности. Прва могућност, Влада је поред 196 милиона евра на себе преузела и друге обавезе Србијагаса, односно претворила их у јавни дуг који ће отплаћивати сви порески обвезници. Друга могућност, изнето позитивно пословање Србијагаса је нетачно. У оба случаја цену ове игре ће платити порески обвезници, као што скупо плаћају и друге игре неспособне Владе.

Очигледно, да је позитивно пословање Србијагаса јефтина представа, неспособне Влада и неспособног техничког премијера Вучића, којом желе да обману грађане – гласаче како су они за само једну годину успели да ураде све оно што претходних година нису успели, а ни други претходне деценије.

Покрет Доста је било снажно се залаже за професионализацију јавних предузећа и за транспарентност њиховог пословања. Србијагас треба ослободити партијских кадрова који су нагурани по канцеларијама тако да буквално немају где да седе, а своје „радне задатке“ о нашем трошку обављају у предизборној кампањи. И Србијагас и сва јавна предузећа треба реорганизовати тако да буду профитабилна, а не да буду партијски плен странака на власти.

мр Александар Глумац,

члан покрета Доста је било – Саша Радуловић, Врачар

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li je neko danas slusaao i gledao ove “Lopove” koji su opljackali ovaj narod i sad se sepure po Kopaonikui pricaju bajke zajedno sa uzvisenim….dok zene rade, kao i muskarci kod njih za 25000.din..i prica o povecanju zarada,njihovih verovatno….

  • Dakle oborili su conservation law = napravili su perpetuum mobile 1 vrste. Kreirali su milijardu $ ni iz čega. Genijalno! Blago nam kad nas vode takvi genijalci. Što rekao Balašević: U šupak kosmosa smo upali…”

  • Uz svo dužno poštovanje, gore izneto nije tačno. Da bi preduzeće poslovalo sa neto dobitkom u tekućoj godini ne mora da namiri kompletne kratkoročne obaveze iz prethodne godine. Kratkoročne obaveze se uglavnom sastoje iz kratkoročnih finansijskih obaveza (čitaj krediti od banaka i eventualno povezanih lica) kao i iz obaveza prema dobavljačima. I jedne i druge obaveze se zanavljaju. Da bi preduzeće poslovalo pozitivno treba da prihodi (klasa 6) budu veći od rashoda (klasa 5). To se može postići rastom prihoda ili racionalizacijom poslovanja i, posledično, smanjenjem troškova

    • Ovo sto je napisao Sumadinac je tacno.Kratkorocne obaveze i potrazivanja uticu samo na likvidnost firme.Prihod-6 grupa i Rashod grupa 5,izvlace se samo iz date godine 2015.Sad moguce je da je Bahatovic fakturisao i zivo i nezivo,kako bi iskazao veci prihod od rashoda.Sa sajta APR-a,i kad vidite te podatke,to vam realno ne govori tacno stanje firme.Da bi realno bilo sta znali o poslovanju neke firme,morate da udjete u njihova dokumenta.U pojedinosti iz racunovodstvene prakse ne bih da ulazim,al bih molio Magistra koji je ovo napisao da se konsultuje sa nekim iz prakse pre nego ovako nesto napise.